Infoturism Iasi

O adevarata comoara adapostita de Casa mitropolitului Dosoftei din Iasi

Publicat: 20 feb. 2014
9
Casa Dosoftei, aflata in centrul orasului, aproape de Curtea Domneasca, intre Palatul Culturii si Biserica Sfantul Nicolae Domnesc, gazduieste astazi sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane din Iasi, infiintata in anul 1970.
Anul zidirii acestei case este mult discutat, asupra acestuia planand mai multe variante. Potrivit arhitecturii specifice a acestei case, se crede ca ea dateaza din perioada domniei lui Alexandru Lapusneanu ((1552-1561 si 1564-1568), dupa mutarea capitalei Moldovei la Iasi, ea functionand pe post de resedinta mitropolitana.
In aceasta casa ar fi locuit si Sfantul Dosoftei Barila, mitropolitul carturar al Moldovei , intre anii 1679-1686 aici functionand si prima tiparnita din Moldova.
Toata viata mitropolitului a fost o truda neincetata pusa in slujba poporului si a limbii romanesti, traducand si versificand diferite carti de zidire duhovniceasca.

Vezi si Iata lista monumentelor istorice din Iasi care ar putea fi salvate de la disparitie 

Dintre aceste lucrari amintim: “Dumnezeiasca Liturghie” (1679, 1683),”Psaltirea de-nteles” (1680),” Molitalvnic de-nteles” (1683), “Parimiile preste an “(1683) si “Viata si petriaceria sfintilor” (4 vol., 1682-1686).
Mitropolitul Dosoftei este unul din cei mai mari carturari care a contribuit la formarea limbii literare romanesti, fiind cel care a tradus “Psalmii” in limba romana.
Sapaturile arheologice efectuate in anii 1966-1968 in interiorul casei si pe latura sa estica au dovedit ca nu este chiar atat de veche pe cat se credea. Astfel, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pe locul aceste cladiri a existat un cimitir.
Istoricii Dan Badarau si Ioan Caprosu au presupus ca aceasta casa a fost construita in secolul al XVIII-lea, dupa refacerea zidului de incinta al Bisericii „Sf. Nicolae Domnesc” la 1677 de catre Antonie Ruset (1675-1678) si dupa abandonarea cimitirului. Dupa aceiasi cercetatori, cladirea a fost inaltata de un negustor, de aceea nu exista referiri in cronicile vremii.
Casa a fost restaurata de catre Directia Monumentelor Istorice intre anii 1966 si 1969, vechile ziduri fiind conservate in buna stare. “Casa Dosoftei” infatiseaza o arhitectura deosebita, ea fiind zidita din piatra, in forma aproape cubica, cu o laterala sprijinita pe coloane de piatra.
A fost numita “Casa cu arcade”, datorita celor cinci arcade de pe fatada principala. A facut parte initial din zidul nordic de incinta al Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc, biserica zidita de Sfantul Stefan cel Mare, intre anii 1491-1492.
Zidul de incinta al bisericii amintite se mai pastreaza astazi doar in parte, pe latura sud-estica a acesteia, precum si in peretele acestei case.
Interiorul este impartit in patru camere etajate, cate doua pe fiecare nivel. Ca stil, cladirea se apropie de dughenile existente si astazi in cartierele cu specific turcesc din Istanbul (Turcia) sau in alte zone din preajma Marii Negre.
Casa a fost locuita de mitropolitul Dosoftei (1671-1686), imortalizat prin statuia din bronz realizata de Iftimie Barleanu  in anul 1975.

Vezi si Labirintul secret din Iasi, cu sute de sticle de vin 

Despre opera sculptorului, Grigore Ilisei scria: „Iftimie Barleanu ne da binete cand trecem prin Piata Palatului. Duhul lui salasluieste in plasmuirea cea plina de har a Dosofteiului, asezat in jiltul eternitatii geniale.”
In anii de dupa Revolutia din decembrie 1989, pana din mana dreapta a lui Dosoftei a fost smulsa si a disparut. Daca la Statuia lui Miron Costin din Iasi, Primaria Municipiului Iasi a inlocuit pana lipsa, la statuia lui Dosoftei inca nu s-a intamplat acelasi lucru.
Exponatele din muzeu sunt aranjate in asa fel incat se urmareste dezvoltarea literaturii romane vechi la Iasi. Se gasesc aici numeroase exponate originale dintre care cel mai vechi manuscris continand Letopisetul atribuit lui Grigore Ureche.
Materialele expuse releva inceputul literaturii in limba slavona, epoca artei caligrafice si miniaturale, inceputurile tiparului la Iasi (“Cartea Romaneasca de Invatatura” sau “Cazanie”, “Biblia de la Bucuresti”) si activitatea mitropolitului Dosoftei (“Psaltirea pe versuri tocmita”), inceputul scrisului in limba romana, “Scrisoarea lui Neacsu” si “Apostolul”, cel mai vechi exponat romanesc datat (1559).
De asemenea se gasesc o colectie de icoane din secolele XVI-XVIII si o macheta de tiparnita din timpul mitropolitului Dosoftei, scrie jurnalulph.ro
In anul 2004, frumoasa “Casa Dosoftei” a fost inclusa pe “Lista monumentelor istorice” din judetul Iasi, avand ca an de zidire anul 1677.
Adauga un comentariu