Economic Local

O afacere de milioane de euro – zmeura

Publicat: 01 iul. 2012
1

Romania ascunde o comoara pe care o nesocotim in fiecare an: mii de tone din cele mai curate fructe de padure si plante medicinale. Fara sa miscam un deget, natura ne-a harazit cu o avere, pe care noi nu dam nici doi bani si pentru care altii ne invidiaza.

Anul trecut, din padurile administrate de Romsilva s-au colectat peste 5.000 de tone de zmeura, afine, mure, macese, catina, porumbe si ciuperci salbatice. La un pret mediu de 2.000 de euro pe tona, mai toate au plecat la export – pentru ca romanii nu proceseaza asa ceva.

Pretul pare bun, dar anul trecut miile de tone de bunatati din padurile patriei n-au adus in visteria tarii mai mult de 10 milioane de euro. Cat fac firmele straine din importul de materie bruta de la noi, vedeti la „Romania, te iubesc!”.

Si in timp ce italienii, austriecii, germanii, francezii, spaniolii si olandezii fac sute de milioane de euro, exportand fructe nobile, hribi si urechiuse, toate romanesti – in intreaga Europa, romanul se multumeste cu castigul facil, dar modest din transportul deliciilor peste granita.

Sursa: ProTv.ro

Adauga un comentariu