Eveniment-Social

O afectiune raspandita in tarile vestice face ravagii si printre ieseni! Medicii trag un semnal de alarma

Publicat: 14 mart. 2016
1

@ Numarul acestor afectiuni a crescut si de zece ori in ultimii ani @ Nu apare niciun simptom care sa dea de gandit, astfel ca pacientii sunt diagnosticati in stadii avansate ale bolii @ Pentru unii, terapia nu mai are efect, medicii fiind obligati sa aplice tratamente dure

Afectiunile renale
s-au raspandit foarte repede in ultimii ani. La Spitalul C. I. Parhon din Iasi, pacientii ajung de cele mai multe ori in ultimele stadii, pentru ca bolile nu sunt diagnosticate la timp, cel mai grav stadiu fiind insuficienta cronica renala, atunci cand pacientii trebuie sa respecte un program obligatoriu de dializa si sa astepte, uneori si cativa ani, un rinichi compatibil de la un donator. In ultima perioada, medicii specialisti au observat o crestere de la an la an a numarului de cazuri identificate, astfel ca incepem sa tinem pasul cu celelalte tari ale Uniunii Europene. Pana in prezent, ideea ca frecventa bolilor renale este mai mica nu este sustinuta de medici, singurul lucru care ar duce la o astfel de afirmatie fiind numarul mic de pacienti, care sunt diagnosticati pentru ca merg la controale medicale.

Citeste si: Noi investitii la Spitalul Parhon. Primaria Iasi a alocat un milion de lei

„Frecventa este fals mai mica decat in tarile UE, din cauza faptului ca pacientii nu se adreseaza medicului de familie sau specialistilor. Ceea ce ne ingrijoreaza este nivelul de crestere. Procentul cu care cresc cazurile de la an la an este cam de 10 ori mai mare decat in tarile UE. Estimez ca in 5 -10 ani va fi similar ca in Vest, am recuperat, dar nu e un lucru bun, era o diferenta care nu va mai exista”, precizeaza medicul nefrolog Ionut Nistor, purtatorul de cuvant al Spitalului Parhon din Iasi. Afectiunile renale nu sunt un motiv de ingrijorare pentru tineri, asa cum alte boli incep sa faca ravagii.

Controlul medical, mai important decat regimul impus de medic

Bolile renale nu au niciun simptom, astfel ca singura modalitate de a fi diagnosticat este sa mergi la control periodic. Faptul ca nu este o cultura formata cu vizita medicala, medicii ieseni precizeaza ca acesta este un motiv bine intemeiat pentru faptul ca pot aparea complicatii deosebit de grave pe parcursul bolii. Vizita periodica la medicul de familie sau la un medic specialist este mai importanta decat nerespectarea regimului alimentar sau medicamentos impus de medicul curant.

„Nu lipsa de respect a regimului duce la complicatii. Din punctul nostru de vedere, al nefrologilor, lucrul care este cel mai daunator in afectiunile renale este lipsa controalelor regulate. Faptul ca un pacient nu respecta de la un control la altul regulile de a manca fara sare, de a nu fuma, este mai putin grav decat daca nu vine la control. Ceea ce nu avem noi este cultura formata si constientizarea importantei controlului regulat. Daca s-ar controla regulat, sansele ca lucrurile sa mearga bine si boala sa fie sub control ar fi foarte mari. Acesta este cel mai bun sfat de la medic la pacient”, continua medicul specialist. In Romania, aproximativ 10-20% din populatie sufera de o boala renala, o prevalenta destul de ridicata. Cei care banuiesc ca ar putea avea o asemenea afectiune sunt sfatuiti de catre medici sa se prezinte la un control medical cat de curand. Cei mai predispusi la afectiunile renale sunt pacientii hipertensivi, diabeticii, daca au fost cazuri in familie de asemenea afectiuni, persoanele fumatoare sau in varsta si de asemenea, persoanele supraponderale.

Adauga un comentariu