Actualitate

O alta lume: cum au votat oamenii din cel mai sarac sat al Europei – FOTO

Publicat: 02 nov. 2014

@ Cetatenii din cea mai saraca localitate a Uniunii Europene au trait ziua alegerilor ca pe o adevarata zi de sarbatoare

La aproape 35 km de Iasi se afla satul Crucea, localitate declarata oficial cea mai saraca din Uniunea Europeana. Aici, cam trei sferturi din populatie este de etnie rroma, un sat cu case darapanate in care traiesc familii cu zeci de membri, multi dintre ei fara buletin sau alte acte de identitate.

Localitatea Crucea din comuna Lungani numara aproape 2.000 de locuitori, iar 1.091 dintre ei au drept de vot. Ziua alegerilor prezidentiale este un motiv de sarbatoare pentru ei, o zi in care se poarta hainele noi si se fac adunari de oameni in centrul satului. Grupuri de 5, 10 sau mai multe persoane discuta ore in sir in preajma sectiei de votare amenajata intr-o sala a Caminului Cultural care nu mai este folosit decat la alegeri.

„Am iesit la vot toti, cu batrani cu tot ca sa alegem presedintele. Vrem o viata mai buna pentru copiii nostri, sa aiba o casa unde sa stea, alocatie mai mare pentru copii. Nu mai vrem ca presedintele Romaniei sa fie la fel ca aia de inainte, toti au furat si au facut avere pentru dansii, nimeni nu s-a gandit la oamenii sarmani care nu au ce manca si ingheata iarna de frig. Toata lumea trebuie sa iasa la vot astazi, sa isi aleaga conducatorul tarii”, spune Romeo, locuitor din Crucea in varsta de 38 de ani.

Voteaza, dar nu stiu cu cine

Nu stiu multe despre candidati, dar, in sectia de votare, locuitorii din sat se imbulzesc ca la pomana electorala. Multi au nevoie de ajutorul presedintelui sectiei de votare, unii intra cate doi in cabina de vot, iar altii pleaca din sectie cu stampila in buzunar. Ei vorbesc mai putin despre nume de candidati, dar mai mult despre schimbarile care trebuie facute in viitorul cat mai apropiat. Sunt hotarati ca prin exercitarea dreptului de vot sa schimbe tara in bine, dar nu stiu cu cine sa voteze. „Merg la vot, normal ca merg la vot. Am sa aleg pe cine pica, cine o sa cred eu atunci cand sunt cu stampila in mana. Acum chiar daca ma gandesc eu la cineva, poate ma gandesc la altul sa fie presedinte pana pun stampila”, spune Fabrizia Eleonora, localnica in varsta de 28 de ani.

Un bar improvizat este deschis chiar peste gardul sectiei de votare din Caminul Cultural. Rromi in carute, unii calare pe cai, trec ca pe bulevard prin intersectia aglomerata din centrul satului Crucea. In cea mai saraca localitate din Uniunea Europeana, natalitatea este in floare. Anul trecut, toate femeile fertile din Crucea au ramas insarcinate. In acest sat se nasc 100 de copii pe an. Unele dintre ele nasc primul copil la 13 ani si pana la 20 de ani au deja 3 sau 4 copii, insa niciun membru din majoritatea familiilor de acest gen nu merge la vot. „Eu nu votez pentru ca nu am terminat de facut buletinul. Normal ca ma intereseaza cine o sa fie presedinte, de asta am venit aici, ca sa vorbesc cu lumea despre asta”, spune Leonard, tanar in varsta de 22 de ani cu doi copii.

Citeste si: Satul unde toate femeile au ramas gravide – FOTO, VIDEOloading...

Comentarii
Adauga un comentariu