News Flash:

O alta marsavie a fostului rector Stanciu

13 Octombrie 2005
1377 Vizualizari | 0 Comentarii
•De doi ani de zile, biopsiile bolnavilor de la Institutul de Gastroenterologie sunt efectuate gratuit la Laboratorul de anatomie patologica din cadrul UMF, totul pe cheltuiala universitatii •Fostul rector Stanciu a reusit sa se cuibareasca si aici pentru a primi totul pe gratis •In schimb, analizele solicitate de bolnavi la Institut se efectueaza contra cost •Seful laboratorului, prof. dr. Sultana Mihailovici, efectueaza aceste analize in timpul programului de lucru platit de UMF

Medicul Carol Stanciu, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa, a gasit o modalitate de a stoarce cat mai mult din universitatea pe care a condus-o timp de 12 ani, considerand ca totul i se cuvine gratuit. Din anul 2003, toate biopsiile pacientilor de la Institutul de Gastroenterologie, condus de acelasi Stanciu, sunt efectuate gratuit la Laboratorul de anatomie patologica, disciplina morfopatologie, din cadrul UMF, condus de prof. dr. Sultana Mihailovici. Normal ar fi fost ca medicul Carol Stanciu sa incheie un contract cu conducerea UMF pentru ca aceste analize sa fie efectuate contra cost. Institutul de Gastroenterologie primeste anual un buget de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, iar universitatea ar fi beneficiat de niste bani care puteau fi folositi in cadrul laboratorului. Dar, in anul 2003, rectorul UMF era Carol Stanciu. De ce sa nu profite medicul Stanciu de absolut orice din UMF si sa fie nevoit sa achite anumite sume de bani la alte laboratoare de profil din oras? In schimb, atunci cand un bolnav solicita o anumita analiza la Institutul de Gastroenterologie, medicul Stanciu il obliga sa achite o suma de bani, stabilita tot de acesta. Din informatiile detinute in prezent, la Universitatea Babes Bolyai pentru biopsiile care se efectueaza la anatomie patologica se percepe o taxa de 800 de mii lei. Sefa laboratorului de anatomie patologica, pe banii si pe numarul de ore platit de UMF, efectueaza biopsiile Institutului de Gastroenterologie. Prof. dr. Carol Stanciu a fost la un pas de a face o criza de nervi cand a fost intrebat de reporterul cotidianului ZIUA de Iasi in legatura cu aceasta problema. "Ce, trebuie sa-i platesc si pe medicii de la laborator? Ar trebui sa ne plateasca ei pe noi pentru ca le dau material didactic. Institutul le cumpara toate materialele, de la lame, coloranti, parafina, pana la reactivi. Te rog nu ma mai intreba nimic, pentru ca ma deranjezi", a declarat pe un ton foarte ridicat prof. dr. Carol Stanciu.

Mihailovici trece pe la Spiridon doar pentru leafa

Pe de alta parte, prof. dr. Sultana Mihailovici a afirmat ca in anul 2003 intre aceasta si medicul Carol Stanciu a fost incheiata o intelegere scrisa si nu era nevoie de nici un contract. Mai mult, aceasta a tinut sa mentioneze ca nu s-a pus niciodata problema de a se percepe bani contra biopsiilor efectuate pentru Institutul de Gastroenterologie. "Avem din 2003 colaborare cu Institutul. Ei ne trimit toate endoscopiile tractului gastrointestinal, insotite de fisele bolnavului. Nu s-a pus problema incheierii unui contract si nici a achitarii vreunei plati. Institutul ne da lamele si reactivii. Noi avem nevoie de material didactic pentru studenti. In luna septembrie, in cele 20 de zile lucratoare, am facut 88 de biopsii pentru Institut. Facem si pentru Spitalul Spiridon de ani de zile", a declarat prof. dr. Sultana Mihailovici. Fostul rector Stanciu profita astfel si de aparatura laboratorului de la UMF, si de utilitatile de acolo. Sefa laboratorului de anatomie patologica de la UMF are integrare la Spitalul Sf. Spiridon. Conform informatiilor detinute in prezent, prof. dr. Sultana Mihailovici se deplaseaza la Spitalul Sf. Spiridon doar cand trebuie sa ridice leafa, aproximativ 20 milioane lei brut. Pentru analizele de sange ale bolnavilor de la Institutul de Gastroenterologie, medicul Carol Stanciu a incheiat un contract cu un laborator privat din oras. Pentru ca acesta nu este al UMF, fostul rector este obligat sa plateasca. La universitate isi permite sa bage mana pana la fundul sacului, pentru ca de aici s-a hranit timp de 12 ani si a jonglat cum a vrut cu bugetul institutiei de invatamant. Rectorul UMF, prof. dr. Vasile Burlui, a afirmat ca nu stie ce fel de documente sunt incheiate intre Institutul de Gastroenterologie si universitate in privinta analizelor de la laboratorul de anatomie patologica. "La universitate exista un singur contract incheiat cu Centrul de Cardiologie si Laboratorul de microbiologie. Poate exista pe undeva un contract incheiat cu Institutul de Gastroenterologie, dar nu stiu", a declarat rectorul Burlui.
Magda OLTEANU

Spaga a alungat studentii straini

La inceperea anului universitar, fostul rector Carol Stanciu s-a aratat ingrijorat in privinta numarului mic de studenti straini care studiaza la UMF. Acesta nu ar trebui sa fie surprins, deoarece numarul studentilor straini a inceput sa scada la UMF inca de pe vremea cand Carol Stanciu era rector. Conform unei situatii intocmite pe ultimii cinci ani, se inregistreaza o scadere de la an la an. De exemplu, in anul universitar 2000-2001, la UMF erau 1.114 studenti straini, dintre care 299 la Facultatea de Medicina. In anul universitar 2003-2004 numarul total al acestora a ajuns la 584. Fostul rector Stanciu, daca ar fi fost preocupat de activitatea didactica, mai ales ca este si decan la Facultatea de Medicina, ar fi trebuit sa stie ca aceasta situatie este in toata tara. Preocupat sa faca jocurile unor anumite cadre didactice si preocupat mai mult de a distruge imaginea UMF, Carol Stanciu a uitat sa se achite si de atributiile care ii revin la UMF. Din discutiile avute cu o parte dintre studentii straini, acestia sustin ca s-au saturat sa dea spaga unor cadre didactice pentru a promova examenele.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013759 (s)