Eveniment-Social

O alta runda de discutii intre surzi pentru soarta Tepro

Publicat: 05 iul. 1999

•Sindicatul a mai deschis o actiune penala impotriva lui Andreiu Catoiu •Pozitiile celor doua parti ramin ireconciliabile insa Virgil Sahleanu da semne tot mai evidente ca isi recunoaste infringerea

Astazi ar urma sa aiba loc o intilnire intre reprezentantii conducerii de la Tepro si cei ai salariatilor din fabrica, ce va fi mediata de reprezentantii Prefecturii Iasi. Insa, in ciuda mizei, e improbabil ca aceasta intilnire sa se soldeze cu rezultate concrete atit timp cit de aceasta data solutia nu se afla la indemina nici uneia dintre parti, si cu atit mai mult cu cit directorul general Andreiu Catoiu si reprezentantul salariatilor, Virgil Sahleanu continua sa isi refuze reciproc legitimitatea in purtarea acestor discutii. De partea managerului (in functie) a firmei iesene, Andreiu Catoiu, se afla recenta decizie a Tribunalului Iasi, care a acceptat contestarea Biroului executiv al Sindicatului Liber Tepro, organism condus de catre Virgil Sahleanu. Acesta din urma, impreuna cu Consiliul de Coordonare si intarit de Adunarea generala l-a „suspendat” pe Catoiu pe motiv ca ar fi abandonat fabrica si a propus transferarea responsabilitatilor lui directorilor executivi. Mai mult, in cursul saptaminii trecute, pe 1 iulie, sindicalistii au inaintat o plingere prealabila de punere in miscare a actiunii penale Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi impotriva lui Andreiu Catoiu. In opinia sindicalistilor, directorul general s-ar face vinovat de infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si uz de flas; acestea ar fi demonstrate prin faptul ca in perioada 19 februarie – 28 iunie 1999, interval de timp in care au avut miscarile de protest ale salariatilor, personalul TESA, directorii executivi si directorul general ar fi fost pontati „prezent” un numar de 19 zile desi nici unul dintre acestia nu a fost prezent la locul de munca.
Totusi, chiar in cazul in care fiecare din cele doua parti ar accepta legitimitatea celeilalte parti, aceasta nu ar ajuta foarte mult. Pe de o parte, Catoiu nu are putere de decizie absoluta, el trebuind sa ii informeze permanent pe membrii Consiliului de Administratie asupra propunerilor dezbatute. Pe de alta parte, angajatii au experienta mai multor protocoale semnate cu directorii care ulterior nu au fost respectate. Singura problema care a mai ramas de dicutat, dupa jumatate de an de proteste extreme, este cea a platilor compensatorii pentru cei care urmeaza sa fie trimisi in somaj in urma aplicarii programului de restructurare. Desi sindicatele au mentionat ca acest program nu exista, Andreiu Catoiu a intocmit un astfel de document, aprobat deja in AGA si CA, si care ar urma sa fie facut public astazi. Se pare ca programul a fost negociat cu sindicatul recunoscut de justitie, condus de Dan Andronache si ramine de vazut daca patronatul va accepta, in cele din urma, sa il puna si la dispozitia lui Virgil Sahleanu. Oricum, compensatiile nu vor fi primite decit daca guvernul accepta sa emita o Ordonanta de urgenta special pentru cei 702 de disponibilizati de la Tepro, pentru ca in momentul de fata nu exista o baza legala pentru ca ei sa primeasca plati compensatorii. Exista insa semnale ca membrii Consiliului de Administratie nu vor fi de acord cu inca o aminare a disponibilizarilor atita timp cit acestea erau programate sa intre in vigoare inca din luna aprilie. Singura necunoscuta ramine in continuare reactia sindicatului – Sahleanu, care in ciuda unor esecuri evidente ale celor mai puternice proteste inregistrate vreodata in Iasi, continua sa adopte o pozitie suspect de defensive in fata administratiei, dind semne evidente ca a parasit cauza celor pe care sustine ca ii apara.
Ovidiu BUNEAloading...

Adauga un comentariu