Arheologie

O arena neolitica uriasa, descoperita in apropiere de complexul arheologic Stonehenge

Publicat: 22 mart. 2016

O arena neolitica uriasa a fost descoperita recent in apropiere de complexul arheologic Stonehenge, au anuntat arheologii britanici, citati de site-ul rtbf.be.

Potrivit arheologilor britanici, citati de BBC, noul complex arheologic se afla in regiunea sitului Durrington Walls si ar putea fi cel mai mare monument neolitic construit vreodata in Marea Britanie si chiar in Europa.

Arheologii care coordoneaza proiectul The Stonehenge Hidden Landscapes – ce utilizeaza cele mai moderne tehnici de cartografiere a subsolului din jurul complexului arheologic din neolitic – au anuntat aceasta descoperire inedita luni, printr-o conferinta organizata in localitatea Bradford.

Vezi si Cel mai vechi text din Europa, descoperit in Grecia

Cu ajutorul unui radar performant, savantii au descoperit 90 de pietre (30 intacte si fragmente din alte 60) ingropate la o adancime de 1 metru, la doar cativa kilometri de situl arheologic Stonehenge. Unele dintre pietre au o inaltime de 4,5 metri.

Vastul monument neolitic, care, potrivit expertilor, ar fi fost utilizat ca o arena ritualica, dateaza din urma cu aproximativ 4.500 de ani, precizeaza The Guardian.

Potrivit arheologilor, aceasta arena neolitica a fost construita in forma literei „C”, pe marginea unei vai uscate, cu vedere spre raul Avon.

Stonehenge este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri megalitice din lume. Complexul isi datoreaza celebritatea pietrelor uriase care il compun si arhitecturii extrem de sofisticate pentru epoca in care a fost construit.

Situl Stonehenge este compus dintr-un ansamblu de cercuri concentrice formate din menhire.

Complexul neolotic a fost inclus in patrimoniul mondial UNESCO. Potrivit expertilor, a fost construit intre anii 3.000 i.e.n. si 1.600 i.e.n.loading...

Adauga un comentariu