Medicamente

O aspirina in fiecare zi? Cum raspunde un cardiolog pacientilor sai

Publicat: 27 iul. 2018
25

Aspirina este un medicament uimitor cu multe beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, nu ar trebui luat la intamplare. Ce sfaturi le da un medic cardiolog pacientilor care deschid usa cabinetului sau.

Jeff, are 60 de ani si vrea sa se asigure ca face tot ce-i sta in putinta pentru a se proteja fata de atacul de cord. Nu are un istoric familial de boli cardiace, insa are factori de risc precum hipertensiune arteriala, nivelul ridicat al colesterolului, astfel ca este intelept sa ramana vigilent. Trei sunt lucrurile pe care le poate face Jeff pentru a ramane sanatos: exercitii fizice regulate, sa se alimenteze sanatos si sa-si controleze permanent tensiunea arteriala si nivelul colesterolului, recomanda dr. Todd Hurst, medic cardiolog, profesor asociat la Universitatea din Arizona, citat de site-ul de stiri medicale webmd.com. Cat despre aspirina, ar trebui Jeff sa o ia pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiace? Raspunsul nu este atat de simplu pe cat s-ar putea crede.

Aspirina este un medicament uimitor cu multe beneficii. Poate fi utila in reducerea febrei, a durerilor si a inflamatiilor, dar si in prevenirea bolilor cardiovasculare pentru ca impiedica placile sa se depuna pe artere. Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sangelui de a forma cheaguri si o face utila in preventia si tratamentul atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale – AVC. Exista insa si un dezavantaj: riscul de sangerare mai puternica in cazul unei transfuzii sau a unei interventii chirurgicale. Poate preveni aspirina, in mod real, bolile cardiovasculare? Raspunsul este, fara doar si poate, da. Aspirina s-a dovedit eficace nu doar in tratarea atacurilor de cord si a AVC-urilor atunci cand ele apar, dar poate reduce si riscul de a dezvolta pe viitor aceste afectiuni.

Intrebarea mai potrivita, dar mai complicata este insa: ”beneficiile depasesc riscurile legate de sangerare?“ Si, pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa stim mai multe lucruri despre persoana care intreaba. Are deja o boala cardiaca? Daca nu, care este riscul de boli de inima in viitor? Care este riscul de sangerare? Si, interesant, care este riscul de cancer de colon – pentru ca aspirina a dovedit intr-o masura modesta ca poate reduce riscul in acest tip de cancer. Pentru pacientii care au trecut printr-un atac de cord, un AVC, cu stenturi sau interventii pentru bypass – rezultatele cercetarilor sunt clare: beneficiile depasesc riscurile, in majoritatea cazurilor. Pentru cei care nu au avut incidente cardiace – beneficiile versus riscurile sunt mai putin certe, potrivit aceleiasi surse. Pacientii mei care nu au boli de inima sunt adesea surprinsi cand le spun ca aspirina nu este potrivita pentru ei. Ideea ca aspirina este buna a fost atat de prezenta atata vreme incat multi cred ca e un fapt stabilit. Cateva cercetari recente au aratat ca beneficiile nu sunt chiar atat de clar definite cum am crezut. Si mai multe cercetari nu sunt de natura sa clarifice problema nu pentru ca ar lipsi datele, ci pentru ca beneficiile si riscurile sunt relativ mici.

Pentru pacientii mei care nu au boli de inima si care iau in calcul aspirina le spun urmatoarele: daca o persoana are efecte secundare in urma aspirinei – deranjament stomacal, alergie, sangerare usoara – nu recomand aspirina; daca este la risc de a face boli de inima sau cancer de colon, atunci cel mai probabil aspirina ii va face mai mult bine decat rau; daca pacientul are un risc scazut de boli de inima sau cancer de colon, aspirina are beneficii limitate. Pentru Jeff care este la risc de boli cardiace decizia de a lua o aspirina pe zi este cea corecta. Daca luati in calcul aspirina si nu aveti istoric de boli cardiace sau de accident vascular-cerebral, cel mai bine este sa discutati cu medicul dvs. pentru a vedea daca aspirina este indicata. sursa: adevarul.ro

Adauga un comentariu