International

O autostrada de 5.400 km va lega America de Sud de Asia

Publicat: 27 ian. 2011
1

O autostrada de peste 5.400 de kilometri (3.379 de mile), care urmeaza sa lege porturile braziliene de la Oceanul Atlantic de cele peruane de la Oceanul Pacific, ar putea schimba harta comerciala a lumii, informeaza Ziare.com. Aceasta autostrada, care ar putea lega America de Sud de Asia, aflata in faza de proiect, nu va redesena tiparele comertului mondial dupa modul in care Canalul Panama a facut-o, dar impactul sau ar putea fi considerabil, scrie Reuters.
Autoritatile din Peru considera ca aceasta autostrada – care va face legatura directa intre cinci porturi de pe coasta de Pacific – va ajuta tara sa devina o ruta comerciala strategica intre doua dintre cele mai mari piete emergente: Brazilia si China. China a depasit deja in Statele Unite ca partener comercial al Braziliei, cu 56 miliarde dolari in fluxurile comerciale din 2010, o crestere de 25 ori fata de anul 2000.
Brazilia, care se invecineaza cu noua tari, spune ca scopul principal al drumului prin Peru este de a aprofunda relatiile economice in America de Sud si de a se asigura ca fluxurile comerciale cu Asia vor fi ridicate.
Jose Luis Bonifaz, un economist de la Universidad del Pacifico, spune ca autostrada va aduce un plus de 1,5 miliarde dolari sau 1 punct procentual la produsului intern brut al Peru, care a crescut cu circa 9 la suta in 2010.

Comentarii
Adauga un comentariu