News Flash:

O bataie de joc de 20 milioane Euro

17 Martie 2008
1493 Vizualizari | 0 Comentarii
Ioan Prisecaru directorul Directiei Apa Canal Pascani
• Bataie de joc pe fonduri europene in valoare de aproape 20 milioane Euro • Directia Apa Canal va organiza o noua licitatie pentru derularea Proiectului ISPA care prevede realizarea unei statii de epurare si extinderea retelei de canalizare • "Contractul cu firma Alpine a fost reziliat. Acum trebuie sa facem o noua licitatie", a declarat Ioan Prisecaru, directorul DAC Pascani • Contractul a fost reziliat la solicitarea Comisiei Europene, care a aratat ca nu a fost respectata legislatia in domeniul achizitiilor publice • In plus, au fost descoperite grave nereguli la lucrarile executate in perioada 2006 - 2007 de catre firma Aegeh Tahal, iar pentru remedierea acestora sunt necesare fonduri suplimentare

Proiectul ISPA pare a fi un adevarat blestem pentru municipiul Pascani. Dupa ce in primavara anului trecut, Directia Apa Canal (DAC) Pascani a avut probleme cu firma Aegeh Tahal cu care s-a si reziliat contractul privind efectuarea lucrarilor la Proiectul ISPA, Regia se afla din nou in centrul unui scandal. Potrivit directorului Ioan Prisecaru, in scurt timp va fi organizata o noua licitatie privind continuarea lucrarilor de modernizare a statiei de epurare, cu toate ca a fost organizata una in toamna anului trecut, cand s-a si desemnat un castigator, respectiv firma Alpine din Austria. Totul s-a decis in urma cu cateva saptamani la Bucuresti, intre reprezentantii Guvernului, ai Comisiei Europene si cei ai DAC. "Suma prinsa in proiect a fost de 10 milioane Euro. Doar ca, fata de ce lucruri trebuie facute, nici o firma nu s-a incadrat in cele 10 milioane. Precizez ca la licitatie au participat trei firme, dar nici una romaneasca. Este vorba despre una din Spania, una din Germania si una din Austria. Firma din Austria a renuntat sa faca o serie de lucrari pentru a se incadra in buget si a fost desemnata castigatoare in luna august 2007. Guvernul, printr-o ordonanta din noiembrie 2007, a decis sa acopere diferenta de 3 milioane Euro, pentru ca toate lucrarile prevazute in proiect sa fie realizate. Cand sa inceapa proiectul, Comisia Europeana le-a transmis reprezentantilor romani ca licitatia de la Pascani trebuie sa fie refacuta pe motiv ca nu s-a respectat legea privind organizarea licitatiilor. Problema este a Centrului de Finantari si Contractari Phare, de la Bucuresti, pentru ca s-a ocupat de tot. Ceea ce vom face noi este sa pregatim un nou caiet de sarcini. Comisia Europeana a cerut o noua licitatie. Astfel, in 90 de zile va avea loc o noua licitatie", a spus Ioan Prisecaru, directorul Directiei Apa Canal Pascani.

O noua incercare


La sfarsitul saptamanii trecute, Directia Apa Canal Pascani a publicat pe SEAP (Serviciul Electronic de Achizitii Publice) anuntul privind organizarea unei noi licitatii in vederea desemnarii unei firme care sa continue lucrarile la statia de epurare si canalizare. "Am bagat pe SEAP anuntul privind licitatia. Eu cred ca tocmai prin toamna o sa inceapa lucrarile. Spun asta deoarece dupa licitatie va fi organizat santierul, urmeaza proiectarea si multe altele. Sper ca in toamna sa inceapa. Oricum, una din conditiile impuse de noi constructorului este ca acesta sa finalizeze lucrarile pana in 2010. Precizez ca aceasta licitatie o vom organiza noi, cei de la DAC, nu mai depindem de Centrul de Finantari si Contractari Phare", a declarat Ioan Prisecaru. Uniunea Europeana, prin programul de pre-aderare ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare), este principalul finantator al proiectului "Modernizarea sistemului de alimentare cu apa si a sistemului de ape uzate in municipiul Pascani in vederea alinierii la standardele europene referitoare la calitatea apei si protectiei mediului". Proiectul are o valoare totala de 19.053.680 Euro, din care 75 la suta reprezinta contributia nerambursabila a Uniunii Europene, iar 25 la suta provine din imprumutul nerambursabil de la Banca Europeana de Investitii si bugetul de stat. Interesant este ca nici lucrarile la sistemul de alimentare cu apa nu au avut o soarta prea buna. Astfel, in urma primei licitatii, firma desemnata castigatoare a fost Aegeh Tahal. La cateva luni dupa semnarea contractului cu firma, acesta a fost reziliat de catre Oficiul de Plati si Contractari Phare pe motiv ca nu mai aveau fonduri sa continue lucrarile. S-a organizat o alta licitatie castigata de aceasta data de firma TMUCB SA Bucuresti & ERG Termrom SA Galati.

Probleme la Proiectul ISPA


Potrivit lui Ioan Prisecaru, directorul Directiei Apa Canal (DAC) Pascani, firma care continua lucrarile a descoperit mai multe probleme la conductele montate in 2006 - 2007. Trustul Montaj Utilaj Chimic Bucuresti (TMUCB) SA, unitate care continua lucrarile la Proiectul ISPA, verifica in prezent conductele montate de catre firma greaca Aegeh, cea care a inceput lucrarile la Proiectul ISPA. Deja au si aparut primele surprize. Astfel, TMUCB a descoperit ca mai mute conducte nu erau ingropate bine, motiv pentru care acestea vor fi inlocuite. "S-a inceput verificarea conductelor montate de catre Aegek. Cu aceasta ocazie s-a constatat ca mai multe conducte nu au fost ingropate bine si necesita sa fie schimbate. In total se vor verifica 4 kilometri de conducte", a declarat Ioan Prisecaru. Tot acesta a mai afirmat ca lucrarile propriu-zise vor incepe din primavara. In prezent inca se mai lucreaza la partea de proiectare. SC TMUCB SA, firma care se va ocupa de continuarea lucrarilor la Proiectul ISPA, va avea de construit 43 de kilometri de conducta de alimentare cu apa, o statie de pompare, va moderniza 35 de puturi si va automatiza sistemul de alimentare cu apa.

Demisia conducerii DAC

Consilierul local Leonard Rusu, candidatul PD-L la functia de primar, continua atacurile la adresa conducerii Directiei Apa Canal (DAC) Pascani. Numai in ultimele trei luni, Rusu a cerut de doua ori demisia conducerii DAC. "Nu stiu ce se intampla acolo la DAC, dar este a treia oara cand se incep lucrarile la Proiectul ISPA. Tot au fost incepute lucrarile de diverse firme, dar niciodata finalizate. Nu stiu ce sa zic, ori este un blestem, ori incompetenta. Eu solicit demiterea conducerii DAC Pascani. De asemenea, propun sa se faca o comisie care sa analizeze situatia de la DAC", a declarat consilierul Rusu. De altfel, din acelasi motiv, Leonard Rusu a mai cerut demisia conducerii DAC si in luna decembrie a anului trecut. Un alt politician nemultumit de activitatea DAC este si deputatul pascanean Grigore Craciunescu. "Nu sunt multumit de activitatea de la DAC. Din pacate, eu nu pot face prea multe", a acuzat deputatul Craciunescu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014905 (s)