Local

O bătrână de 90 de ani, audiată de autoritățile italiene într-un caz de rele tratamente aplicate minorilor! A fost emis un ordin european de anchetă!

Publicat: 29 mai 2020
O bătrână de 90 de ani urmează a fi audiată prin videoconferință, la cererea autorităților italiene, în cadrul unui ordin european de anchetă
Autoritățile italiene cer ca o ieșeancă de 90 de ani să fie audiată prin videoconferință

Autoritățile din Italia le-au cerut judecătorilor să aprobe audierea prin videocoferință a unei martore dintr-un dosar penal privind comiterea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor. Cel vizat de ancheta italienilor este un ieșean, tatăl victimei. Bătrâna de 90 de ani urmează a fi audiată la Judecătoria Pașcani, pentru că are o vârstă înaintată și nu se poate prezenta în fața magistraților din cadrul Tribunalului Ferrara din Italia

O bătrână în vârstă de 90 de ani, Rucsanda B., urmează a fi audiată de autoritățile din Italia într-un caz de rele tratamente aplicate minorilor. Astfel, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au fost sesizați recent cu o cerere din partea colegilor din Italia.
Instanța ieșeană a analizat solicitarea autorităților italiene și au decis să își decline competența în favoarea Judecătoriei Pașcani din Județul Iași.

Ce au spus autoritățile din Italia cu privire la cazul de rele tratamente aplicate minorilor

Pe data de 20 mai 2020, autoritățile italiene din cadrul Tribunalului Ferrara au solicitat audierea prin videoconferință a martorei Rucsanda B., în cadrul unui ordin european de anchetă. Judecătorii au constatat că bătrâna de 90 de ani nu se poate deplasa în Italia, în primul rând din cauza vârstei înaintate. Acesta a și fost principalul motiv pentru care autoritățile italiene au cerut audierea martorei prin videoconferință.
În dosar, un ieșean este suspectat că și-ar fi agresat fiul, acum în vârstă de 20 de ani, pe teritoriul Italiei. Autoritățile italiene au menționat că faptele ar fi avut loc în perioada în care victima avea 16 ani.

„Prin permanante hărțuiri fizice și morale, în particular, prin comportări în mod repetat de bătăi (pălmuiri, lovituri cu picioarele, înșfăcări de gât), inclusiv insulte precum „animală, tâmpitule, bolnav mental, drogat, traficant de droguri”, suspectul își maltrata propriul fiu, pe vremea aceea minor, Alin S., născut la Ferrara, din septembrie 2016, până în decembrie 2017. Acuzația este de comportament neloial și violent față de fiu, comportând astfel o condiție insuportabilă de viață în interiorul familiei”, au precizat autoritățile italiene.

Bătrâna de 90 de ani urmează a fi audiată la Judecătoria Pașcani de magistrații de la Tribunalul Ferrara

Curtea de Apel Iași a constatat că infracțiunea descrisă de autoritățile italiene este similară cu cea de rele tratamente aplicate minorului, din Codul penal român.
Pentru elucidarea tuturor circumstanțelor din acest caz, magistrații din cadrul Tribunalului Ferrara vor să o audieze pe ieșeanca de 90 de ani. De remarcat este faptul că, pentru această infracțiune, articolul 572 din Codul penal italian, privind obligațiile de asistență familiară, prevede o pedeapsă cuprinsă între 2 și 6 ani de închisoare.
Judecătorii au mai constatat că audierea martorei, bătrâna de 90 de ani, este prevăzută a avea loc pe data de 22 septembrie 2020, de la ora 15:30.

„Ordinul european de anchetă este recunoscut, fără a fi necesară vreo altă formalitate, și executat de către autoritatea competentă, material și teritorial, în același mod și cu aceleași mijloace, ca în situația în care măsura de anchetă ar fi fost dispusă de către o autoritate română. Această faptă are corespondent în legislația penală română în infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului, constând în punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinți sau de orice persoană în grija căreia se află minorul.

Competența materială de judecată în primă instanță a acestei infracțiuni, conform legislației române, aparține Judecătoriei, conform regulilor de competență materială generală a instanțelor, și nu Curții de Apel. În ceea ce privește competența teritorială, Curtea arată că martora, a cărei audiere se solicită de către Tribunalul Ferrara, din Italia, locuiește în satul Brătești, din județul Iași. Această comună se află în circumscripția teritorială a Judecătoriei Pașcani. Rezultă, așadar, că activitatea solicitată de autoritatea judiciară emitentă prin ordinul european de anchetă urmează a fi dusă la îndeplinire de către Judecătoria Pașcani, apreciată de Curte ca fiind competentă material și teritorial în acest sens”, au încheiat judecătorii ieșeni.

Astfel, la finele lunii septembrie, ieșeanca de 90 de ani ar urma să fie audiată prin videoconferință la Judecătoria Pașcani, la cererea autorităților italiene, în cazul de rele tratamente aplicate minorilor.

Adauga un comentariu