Titlurile zilei

O bătrână din Iași a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât permitea Ordonanța Militară! Maria Trofin: „Mi-e frică să nu vină acel polițist și să-mi ia casa”

Publicat: 29 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O bătrână din Iași a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât permitea Ordonanța Militară Maria Trofin Mi-e frică să nu vină acel polițist și să-mi ia casa
O bătrână din Iași s-a trezit cu o amendă enormă, după ce a ieșit pe stradă

Un polițist a decis să îi aplice o amendă de 10.000 de lei unei bătrâne din Iași care „și-a permis” să iasă din casă mai devreme un pic decât prevedea ordonanța militară, în perioada de stare de urgență. Bătrâna a primit acasă procesul-verbal și, când a văzut suma pe care ar trebui să o achite, a rămas șocată. Maria Trofin a contestat în instanță amenda primită din partea agentului constatator, sperând ca sancțiunea să fie anulată, înlocuită cu un avertisment sau drastic diminuată

O bătrână în vârstă de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat orarul prevăzut în Ordonanța Militară nr. 4 din 2020. Astfel, pe data de 7 aprilie, Maria Trofin, o ieșeancă în vârstă de 86 de ani, a fost amendată de către polițiștii locali pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.

„Eu locuiesc singură, soțul meu fiind decedat de mulți ani. Știam că trebuie să ies după ora 11:00. Eu sunt bătrână și merg mai greu. Ceasul meu arăta că mai sunt câteva minute când am ieșit din casă. Am mers la piață să-mi cumpăr ceva de mâncare și să-mi iau pe urmă niște medicamente.
Până la ora 13:00, trebuia să fiu înapoi. Stau destul de departe de piață și trebuia să ajung și la farmacie, pentru a-mi lua niște medicamente”, își începe povestea Maria Trofin.

Amendă de cinci ori mai mare decât minimul legal pentru bătrâna din Iași

Bătrâna din Iași putea primi doar un avertisment din partea agentului constatator Liviu Chiriac, dată fiind vârsta ei înaintată și luând în calcul și dificultățile de deplasare. Însă agentul a preferat „să-și încordeze mușchii” și să arate că el poate și face ce vrea. Organul scrupulos i-a aplicat sărmanei bătrâne o amendă de cinci ori mai mare decât minimul legal, fără să aibă vreo altă justificare decât că ordonanța amintită îi permitea acest lucru.

„Eu am lucrat la o farmacie și știu foarte bine ce înseamnă lupta cu acest virus. Aveam mască de protecție, aveam mănuși… Aveam și declarație pe propria răspundere! Dar domnul polițist nici nu a vrut să audă! M-am rugat de el să mă înțeleagă. M-am umilit în fața lui, însă… degeaba! Mi-a spus că mă amendează pentru că am încălcat legea. Nu am vrut să semnez procesul-verbal și, atunci, a spus că îmi arată el mie ce poate face! Nu am semnat pentru că am considerat că nu am greșit cu nimic. Mi-a zis că voi plăti scump pentru ce am făcut, că o să-mi vând casa!”, spune plângând bătrâna.
Femeia, care nu știe carte, a aflat cuantumul amenzii de-abia în momentul în care a primit procesul-verbal acasă și i l-a arătat fiicei sale.
„Am rămas muți când am văzut ce amendă i-au dat mamei! Când i-am spus suma, mama a început să plângă… A fost o femeie corectă toată viața ei și nu a fost vreodată amendată pentru nimic. Este inacceptabil cum a înțeles să aplice legea acest domn polițist”, spune supărată fiica Mariei Trofin.

Bătrâna din Iași: „M-au nenorocit! Eu am o pensie de aproape 800 lei. De unde să plătesc amenda asta așa de mare?”

Bătrâna din Iași susține, printre lacrimi, că nu a mai fost vreodată amendată și că nu își permite să plătească această sumă.

„Eu nu am vrut să încalc legea. N-am luat o amendă în viața mea! M-au nenorocit! De unde să scot o sută de milioane acum?! Eu am o pensie de aproape 800 de lei. Plătesc întreținerea, îmi iau pastile și… s-au cam terminat banii. De unde să plătesc eu acum amenda asta așa de mare?!”, zice plângând bătrâna.
De când a aflat de amenda primită, femeia susține că nu mai poate dormi noaptea. „Nu pot să mai închid ochii noaptea! Mi-e frică să nu vină acel polițist și să-mi ia casa!”, izbucnește iarăși în plâns femeia.

Maria Trofin a contestat în instanță procesul-verbal, sperând să fie iertată de amendă

Familia bătrânei este hotărâtă să îndrepte în instanță nedreptatea făcută femeii.

„Am vorbit cu un avocat și am contestat în instanță procesul-verbal. Ce a făcut acest polițist este strigător la cer. Și-au găsit cu cine „să aplice legea”: cu o femeie de 86 de ani! În Alexandru cel Bun, în zona pieței, mereu sunt persoane de etnie rromă care fac ce vor acolo și nu-i întreabă nimeni nimic! Se vând țigări de contrabandă și polițiștii locali închid ochii! Vreau să-l întreb pe acest domn, Liviu Chiriac, dacă ar fi fost mama sau bunica lui, ar fi acționat la fel?! Avea „normă” de amenzi sau trebuia să ia vreo primă și s-a gândit că face asta amendând-o pe mama mea?! Să le fie rușine pentru ce au făcut!”, adaugă fiica bătrânei.

Avocat: „Amenzile aplicate sunt disproporționate!”

Avocații ieșeni spun că astfel de contestații împotriva proceselor-verbale întocmite de polițiști în perioada de stare de alertă au început să fie contestate la Judecătorie.

„Au început să apară asemenea plângeri împotriva proceselor-verbale, în care ieșenii contestă sancțiunile primite în timpul stării de urgență. Din punctul meu de vedere, există situații în care amenzile aplicate sunt foarte disproporționate, în comparație cu situația de fapt, respectiv cu presupusa faptă care a fost consemnată de agentul constatator”, a declarat avocatul Paula Alina Lupu, din cadrul Baroului Iași.

Amenzile date în starea de urgență au fost declarate neconstituționale!

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța nr. 3/2020, prin care au fost majorate amenzile aplicate pentru încălcarea ordonanțelor militare. De asemenea, articolul din O.U.G. 1/1999 prin care au fost introduse amenzi pentru încălcarea stării de urgență a fost declarat neconstituțional.
Mai mult, Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

De asemenea, Curtea Constituțională a anunțat că Ordonanța nr. 3/2020, care majorează nivelul amenzilor pentru încălcarea ordonanțelor militare, „este neconstituțională, în ansamblul său”, pentru că, legiferând în zona restrângerii drepturilor și libertăților fundamentale, trebuia să fie adoptată sub formă de lege, conform Constituției.
În plus, dispozițiile articolului 28 din O.U.G. 1/1999 (articol care stabilește amenzi pentru încălcarea stării de urgență) sunt neconstituționale, pentru că nu definesc faptele care sunt pedepsite și nici nu stabilesc clar nivelul amenzilor, lăsând la latitudinea agentului constatator să decidă ce amendă aplică.

Ce prevedea ordonanța militară referitor la starea de urgență

Prevederile ordonanței militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței/gospodăriei „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (1) se prezintă o declarație pe propria răspundere completată în prealabil, care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Acum, rămâne de văzut ce decizia va lua Judecătoria în cazul Mariei Trofin, bătrâna din Iași care a primit o amendă de peste zece ori mai mare decât pensia pe care o primește la 86 de ani, din cauza Ordonanței Militare nr. 3/2020.

Adauga un comentariu