Eveniment-Social

O bijuterie din patrimoniul cultural al iesenilor salvata de la pieire cu fonduri europene

Publicat: 06 feb. 2015

@ Monumentul dateaza inca din anul Revolutiei Franceze  @ Din nefericire, fondurile europene nu au fost suficiente pentru finalizarea in totalitate a lucrarilor de restaurare

Unul dintre cele mai pretioase monumente istorice ale judetului Iasi a beneficiat de lucrari de intretinere cu fonduri europene. Este vorba despre biserica de lemn Pahomia, din comuna Dobrovat, care dateaza din anul Marii Revolutii Franceze, 1789. Astfel, in perioada 8.06.2011 – 8.04.2012, datorita unui proiect finantat cu fonduri nerambursabile europene, prin Programul national de Dezvoltare Rurala, autoritatea contractanta fiind Ministerul Agriculturii, respectiv Agentia de Plati Dezvoltare Rurala si Pescuit, biserica a intrat in renovare. Valoarea totala eligibila a fost 126.674,33 euro. Reparatiile au vizat exteriorul bisericii, in special acoperisul, temelia de piatra din jurul locasului de cult, potrivit declaratiilor parintelui paroh. Cu toate acestea fondurile au fost insuficiente pentru renovarea completa a monumentului. Biserica are nevoie urgenta de ajutor financiar pentru repictarea interiorului aflat intr-o stare de degradare avansata.

Hramul bisericii este praznuit anual de sarbatoarea Sfantului Pantelimon, pe 27 iulie. Sfantul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti, fiind numit „doctor fara de arginti”, pentru ca este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, inchinandu-si intreaga viata slujirii aproapelui. Biserica se afla in satul Pahomia, candva parte integrata in satul Dobrovat-Moldoveni. Biserica din lemn este din anul 2004, inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi. Locasul de cult, a fost construit de calugarul Pahomie in 1789 (sau 1797 potrivit altor surse) cu sprijinul satenilor care doreau sa asculte si sa inteleaga slujbele religioase, fiindca la Manastirea Dobrovat (ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare) se slujea in limba greaca. Manastirea Dobrovat, prin Hrisovul domnesc semnat de Vasile Lupu si de Sfatul tarii in 1651, a fost inchinata Manastirii Zografu din Muntele Athos (Grecia), situatie care a durat pana in anul 1863 cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza prin Decret a secularizat (nationalizat) averile manastiresti. Fiind ca staretul Manastirii Dobrovat nu si-a dat binecuvantarea (aprobarea) pentru construirea bisericii in satul aflat pe domeniul monahal, satenii au plecat la Manastirea Fastaci (azi in judetul Vaslui), gasind aici mai multa dragoste crestineasca, mangaiere duhovniceasca si ajutor material. Astfel ca au primit binecuvantarea de la parintele staret sa taie cativa stejari pentru construirea bisericii in satul Dobrovat Moldoveni. Satenii au facut temelia din piatra, au cioplit barnele din lemn si le-au imbinat realizand astfel biserica. Aceasta n-a fost sfintita timp de 10 ani, calugarii de la manastire refuzand consecvent sa slujeasca. De-a lungul timpului, biserica a fost reparata de mai multe ori, incepand cu anul 1860 pe cheltuiala monahului Doroftei, apoi cu osteneala si banii satenilor, la initiativa preotilor parohi Rogojina, Nicolae Isaila. Biserica a fost resfintita de Episcopul Teofil Herineanu al Romanului si Husilor, la 27 august 1953, cu hramul Sf. Pantelimon.

Adauga un comentariu