Actualitate

O boala care se mosteneste si distruge tot organismul este de neoprit. Cei mai multi pacienti au intre 40 si 59 de ani

Publicat: 07 apr. 2016
1

@ Medicii atrag atentia ca numarul persoanelor afectate de aceasta boala este in crestere @ Preventia si instituirea unui tratament timpuriu ar reduce semnificativ numarul deceselor @ In general, populatia ajunge tarziu la medic, cand aproape nu se mai poate face nimic

Persoanele care au parinti, frati, surori cu aceasta boala prezinta cel mai puternic factor de risc pentru dezvoltarea afectiunii. Medicii de specialitate prevad o crestere alarmanta a numarului de cazuri in urmatorii ani si indeamna populatia sa se prezinte la doctor, pentru a descoperi timpuriu aceasta boala care poate provoca complicatii extrem de grave si chiar deces daca nu este tinuta sub control. Iesenii se pot prezenta si astazi, intre orele 10:00-12:00, in complexul comercial Carrefour, unde exista puncte de informare a populatiei generale asupra diabetului zaharat si determinari ale glicemiei, lipidelor, colesterolului. De asemenea, cei interesati vor beneficia si de determinari ale tensiunii arteriale si vor putea obtine de la personalul medical informatii despre aceasta boala, diabetul zaharat. Actiunea are loc in cadrul unei campanii organizate de Directia de Sanatate Publica Iasi de Ziua Mondiala a Sanatatii, 7 aprilie.

„Numarul mare de pacienti diabetici din întreaga lume, prevalenta bolii în continua crestere, precum si numeroasele complicatii ale bolii, sunt semnalele de alarma care au contribuit la alegerea diabetului zaharat ca tema pentru anul 2016. Obiectivele campaniei sunt: constientizarea populatiei despre incidenta mare a diabetului, a complicatiilor, povara socio-economica, mai ales în tarile slab si mediu dezvoltate, constientizarea populatiei asupra rolului fiecaruia în promovarea si pastrarea propriei sanatati; declasarea unor actiuni specifice, eficiente si sustenabile în abordarea diabetului. Acestea vor include prevenirea si diagnosticul bolii, tratamentul specific si îngrijirile adiacente. Pe langa factorii genetici, persoanele predispuse sunt cele care consuma prea multe grasimi si prea putini carbohidrati si fibre si fac prea putine exercitii fizice”, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Preventia si tratamentul timpuriu ar reduce mult mortalitatea

Medicii diabetologi au precizat ca o mare parte a cazurilor de diabet zaharat pot fi prevenite sau intaziate daca pacientii adopta un stil de viata sanatos. „Diabetul zaharat este o boala tratabila, iar controlul riguros al bolii poate preveni sau amana complicatiile. Prevenirea si tratarea bolii are ca scop reducerea cu o treime a mortalitatii premature prin boli netransmisibile pana in anul 2030. Obiectivele transmise de Organizatia Mondiala a Sanatatii sunt intensificarea prevenirii bolii, consolidarea ingrijirilor, accentarea supravegherii. Cei mai multi pacienti cu diabet zaharat au varsta intre 40 si 59 de ani. Proportia persoanelor cu aceasta boala este in crestere in majoritatea tarilor, dar peste 70% dintre bolnavi traiesc in state slab sau mediu dezvoltate. Trebuie sa mentionam ca exista foarte multe persoane cu diabet zaharat care nu sunt inca diagnosticate. In general, iesenii, si nu numai, vin la medic foarte tarziu, cand boala este intr-un stadiu avansat, cand complicatiile sunt majore. Unii dintre ei sunt depasiti din punct de vedere terapeutic. Diabetul zaharat este o boala prezenta si in randul copiilor si, din pacate, cazurile nu sunt putine”, au mentionat medicii diabetologi ieseni.
Adauga un comentariu