Calatorii

O calatorie pe drumul vinului. De la Bordeaux la Budureasca

Publicat: 23 oct. 2014
9
O calatorie pe drumul european al vinului, de la vest la est, incepe de la estuarul Gironde, cu un pahar de vin de Bordeaux, si se incheie la Viile Budureasca, de preferat in asfintitul soarelui, alaturi de cativa prieteni si un vin de culoare roz somon, cu arome intense.
Istoria vinului este aproape tot atat de veche precum cea a omenirii si la fel de plina de savoare. In timp, gusturile s-au rafinat si au fost experimentate soiuri noi, insa si astazi, dupa mii de ani, principalele producatoare de vin se deosebesc de restul prin faptul ca folosesc acelasi cuvant pentru a desemna aceasta bautura.
Este „vin” in romana, franceza si occitana, „vino” in italiana, spaniola, croata si ceha, „vi” in catalana, „gwin” in bretona, „viño” in galiciana, „vinho” in portugheza, in timp ce in Corsica si Sardinia se comanda la masa „vinu”.
Totusi, calitatile oenologice deosebite au facut ca unele regiuni sa dobandeasca o celebritate aparte, exemplul arhi-cunoscut fiind cel al regiunii Le Medoc, care se intinde de-a lungul estuarului Gironde, pana la Oceanul Atlantic. Este patria celebrelor vinuri de Bordeaux, locul unor domenii viticole cu rezonanta, precum Chateau Margaux, HautBrion sau Saint-Estèphe.

Vezi si Turism viticol: Cele mai bune destinatii din lume 

De altfel, orice calatorie pe drumul european al vinului ar trebui sa inceapa de aici, din Aquitania. Nu trebuie apoi ratate podgoriile de pe Valea Loirei, unde cap de afis sunt Chinon, St-Nicolas de Bourgueil si Sancerre, iar mai departe, in Italia, in peisajul de vis al colinelor toscane este de savurat un Chianti autentic. Pe cat este de firesc ca drumul sa se incheie aici, in Romania, in inima podgoriei Dealu Mare, pe atat de frapanta este asemanarea dintre insoritele coline ale viilor Budureasca si podgoriile din Le Medoc.
Valea Budureasca se afla in zona primelor dealuri subcarpatice, la 30 km E-N-E de municipiul Ploiesti. Numele vine de la raul din apropiere, iar dovezile arheologice descoperite sugereaza ca acest loc are o traditie bogata in vinificatie, inca din vremea dacilor, potrivit romaniatv.net.
Crama Budureasca una dintre cele mai noi si mai mari crame din Dealu Mare. Ea este ingropata pe trei dintre laturi, pentru a se incadra perfect in peisaj si pentru a beneficia de un control termic ridicat. Capacitatea sa de productie si stocare este de 2,5 milioane litri vin, iar complexul dispune de mai multe spatii pentru degustare, cu vedere spre sala baricurilor, precum si de un magazin pentru desfacere si vanzare.

Vezi si Turismul viticol din Romania atrage tot mai multi straini 

Budureasca este un reper important pe harta Drumului Vinului din Romania, traseu traditional care reediteaza un segment mai vechi dintr-un drum al vinului folosit de romani, care strabatea Europa. Drumul vinului reprezinta de fapt un traseu turistic bine marcat, iar pe langa podgoriile si cramele care merita vizitate sunt de vazut si alte obiective, precum Muzeul Conacul Bellu, Manastirea Varbila, Manastirea Jercalai, Muzeul Crama 1777 sau Manastirea Zamfira.




Adauga un comentariu