News Flash:

O comoara descoperita intr-un subsol

8 Mai 2009
1206 Vizualizari | 0 Comentarii
O comoara descoperita intr un subsol
• Descoperita in subsolul Studioului de Radio Iasi, comoara a ajuns, prin donatie, la Biblioteca judeteana Gh. Asachi • Este vorba de peste 200 de volume de carte veche, secolele XVII-XIX, valori de patrimoniu • Unele dintre volume au autografe celebre ale lui Iorga, Bratianu, Odobescu, Manoilescu • Fondul de carte are o valoare istorica si de cercetare foarte mare • Deocamdata nu se poate face expertiza si restaurarea acestor carti vechi, pentru ca nu exista fonduri, costurile fiind foarte mari • Majoritatea volumelor vor intra in conservare

Descoperita in subsolul Studioului de Radio Iasi, comoara a ajuns, prin donatie, la Biblioteca judeteana Gh. Asachi. Nu va putea fi expusa prea curand publicului larg si, probabil, o perioada de timp va ramane pe rafturile bibliotecii, in conservare, deoarece nu exista fondurile necesare pentru restaurare. Este vorba de un fond de carte veche, secolul XVII-XIX, care a zacut in niste lazi zeci de ani in subsolurile studioului iesean. Peste 200 de volume de carte veche, unele cu autografe celebre ale lui Nicolae Iorga, Gheorghe Bratianu sau Alexandru Odobescu, reprezinta valori de patrimoniu. Pentru ca este vorba de carte veche, acestea vor intra in fondul de cercetare al Bibliotecii Gh. Asachi. Pe fiecare volum exista cate trei stampile, dovada ca acestea au facut parte din biblioteca Academiei Romane, Scolii interjudetene de partid (PCR) si Studioul de Radio Iasi. "Am primit aceasta donatie de la Studioul de Radio Iasi. Cartile erau depozitate in subsolul studioului. Sunt peste 200 de volume din secolul XVIII-XIX. Fiind vorba de carte veche, va intra in fondul de cercetare al Bibliotecii pentru asigurarea bibliografiei pentru specialisti. Foarte important este ca am gasit si fascicole din comunicari academice ale lui Iorga, Bratianu, Madgearu. Unul dintre volumele importante este Istoria arheologiei a lui Alexandru Odobescu. Aceste volume se adauga celor 50 de mii de volume de carte veche pe care le are Biblioteca Asachi", a declarat Catalin Bordeianu, directorul Bibliotecii Gh. Asachi. Au fost gasite circa 15 numere din reviste de drept din perioada interbelica, Codul Hamangiu, cateva volume, dar si carti privind istoria filozofiei, economie politica, istorie, studii bizantine de Iorga. Aceste volume, cu o importanta foarte mare pentru cercetatori, necesita restaurare si expertiza. Deocamdata, biblioteca nu dispune de fonduri pentru restaurarea si expertiza de carte veche a acestor volume, fiind nevoie de cel putin o suta de mii de Euro. Din aceasta cauza, cartile vechi primite prin donatie vor intra in conservare. "Ne costa foarte mult expertiza in carte veche. Sunt foarte putini specialisti atestati de Ministerul Culturii. O parte din carti nu sunt chiar atat de deteriorate, desi nu au fost pastrate in conditii speciale. Nu avem fondurile necesare pentru restaurare si expertiza. De aceea o parte dintre aceste volume vor intra in conservare. Sunt valori de patrimoniu si cred ca valoarea cartii vechi depaseste cateva sute de milioane Euro. Aceste carti au o valoare istorica si de cercetare foarte mare. Multe carti au autografe celebre ale lui Iorga, Manoilescu, Bratianu, Odobescu", a spus directorul Bibliotecii judetene Gh. Asachi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1312 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013503 (s)