International

O companie care a deversat zeci de mii de tone de carburant într-un râu din Rusia, anunță al doilea caz de poluare industrială

Publicat: 28 iun. 2020

Gigantul minier rus Nornickel a anunţat duminică o evacuare de ape uzate la una dintre uzinele sale de îmbogăţirea minereului, în nordul Siberiei – un al doilea caz de poluare industrială în regiune al aceleiaşi companii, la o lună după o poluare fără precedent cu hidrocarburi la o instalaţie din apropiere, relatează AFP. La 29 mai, aproximativ 21.000 de tone de carburant dintr-un rezervor – probabil fragilizat din cauza modificărilor climatice – al unei centrale termice s-a deversat în râul Ambarnaia şi pe terenuri din zonă, iar cursuri de apă au devenit purpurii.

Nornickel anunţă într-un cominicat postat pe site că acest nou incident a avut loc la uzina de îmbogăţire de la Talnah, situată în apropiere de oraşul arctic Norilsk. Apele uzate, folosite în tratarea minereului extras din regiune, au ”dat peste un rezervor” duminică şi s-au deversat în natură, potrivit companiei. Această scurgere a fost ”oprită” de personalul uzinei şi nu reprezintă ”vreo ameninţare de scurgere de deşeuri”, potrivit Nornickel. Serviciile Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă au evocat la faţa locului, citate de agenţia publică RIA Novosti, riscul unei contaminări a râului Haraielah cu substanţe toxice. Comitetul rus de anchetă a confirmat, într-un comunicat, o ”evacuare neautorizată a unor deşeuri lichide în zona tundrei”, în apropiere de Talnah şi a anunţat deschiderea unei anchete.

Ziarul de opoziţie Novaia Gazeta scrie că uzina deversa ilegal, cum dorea, ape uzate în natură şi publică imagini din zonă. Potrivit unor corespondenţi ai ziarului, angajaţi Nornickel au demontat tuburi de scurgere în pripă, la sosirea la faţa locului a anchetatorilor şi serviciilor de urgenţă. O purtătoare de cuvânt a Nornickel, Tatiana Egorova, a confirmat pentru AFP că angajaţii uzinei au luat decizia să ”deverseze apa purificată din rezervor” şi că o anchetă internă era în curs.

În România au fost întâlnite situații revoltătoare. Firmele de vidanjare din Iași care deversează ilegal substanțe periculoase au fost amendate usturător cu 10.000 lei de Garda de Mediu Iași

Firmele de vidanjare din Iași care fac deversări ilegale de substanțe periculoase în rețeaua publică de canalizare au fost verificate de Garda de Mediu Iași, iar în urma neregulilor ce țin mai ales de lipsa autorizațiilor de funcționare au fost aplicate amenzi usturătoare de mii de lei

Firmele de vidanjare din Iași au fost verificate de Garda de Mediu Iași. Acțiunea a fost realizată după ce au fost semnalate mai multe cazuri de deversări ilegale în rețeaua publică de canalizare, fiind descoperite numeroase nereguli ce țin mai ales de lipsa autorizației și avizele de funcționare. Garda de Mediu Iași a efectuat controalele la operatorii economici care desfășoară activitatea de colectare ape uzate cu autovidanje, iar în urma verificărilor făcute de comisarii de mediu au relevat neconformități grave. Astfel, a fost înregistrată o deversare a vidanjului în rețeaua de canalizare fără contract, faptă care a fost sancționată cu amendă în valoare de 1.000 lei.

„Nerealizarea măsurilor dispuse anterior în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind protecția mediului referitoare la obținerea autorizației de mediu s-a sancționat cu amendă de 10.000 lei și cele referitoare la interzicerea desfășurării activității, cu amendă de 7.500 lei”, au precizat oficialii Gărzii de Mediu Iași.

Firmele de vidanjare neautorizate s-au ales cu activitatea suspendată

Totodată, pentru desfășurarea activității fără autorizație de mediu și utilizarea rețelelor de canalizare fără contract, trei agenți economici au fost sancționați conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, cu avertisment și amendă de 5.000 lei și complementar, suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu.

„Atenționăm faptul că apelarea la serviciile unei vidanje neautorizate din punct de vedere a protecției mediului și care nu are acordul administratorului/proprietarului rețelei de canalizare poate crea prejudicii asupra mediului prin deversarea conținutului în ape sau pe sol sau prin prin imposibilitatea stabilirii trasabilității vidanjului care poate conține preparate periculoase”, au mai explicat oficialii Gărzii de Mediu Iași.

În ultimele luni, la nivelul Iașului au fost depistate realizând activități ilegale vidanjele cu numerele de înmatriculare IS 14 RJA, IS 17 RJA, IS 84 MIL, IS 37 APA, IS 13 LYZ, IS 50 RAJ, IS 17 VDJ, sunt numai o parte din cele identificate deversând în incinte îngrădite din zona Ciurea, Trei Fântâni, Valea Lupului, Bârnova, Miroslava și Aroneanu din Zona Metropolitană Iași.

Vindanjorii autorizați de la nivelul județului Iași se află sub contract cu ApaVital

Pentru a nu se ajunge în situațiile neplăcute, ApaVital Iași a semnat o serie de contracte prin care activitatea de vidanjare  poate fi prestată și de alte societăți, dar cu condiția ca vidanjul colectat de acestea să nu fie deversat oriunde în rețea, ci doar prin intermediul unei stații complet automatizate, amplasată la stația de epurare Dancu. Un număr de 11 societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale desfășoară astfel acest tip de activitate în județul Iași.

„Din păcate, pe lângă aceste societăți există și prestatori a căror principală țintă este doar acumularea de câștiguri cu orice preț, fără a mai ține seama și de mediul înconjurător, prestatori pentru care afectarea sistemului public și a mediului trece în alt plan mult mai puțin important. Astfel au fost depistați prestatori care funcționează ilegal, fără contracte, și care deversează vidanjul pe sol, alții în sistemul de canalizare, dar în puncte în care ori poluează aerul în zone de locuințe, ori blochează sistemul, producând refulări în spațiul public sau privat sau alții care chiar prin cantitate ajung să afecteze ciclurile biologice din stația de epurare”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

Adauga un comentariu