Eveniment-Social

O comuna “face pasi” uriasi spre Europa cu investitii gigantice

Publicat: 08 sept. 2014
1

Satenii unei comune din apropierea municipiului Pascani se pot numi norocosi, datorita faptului ca beneficiaza de utilitati ca intr-o zona urbana. La ora actuala se deruleaza lucrari de ordinul milioanelor de lei, o parte cu sprijin guvernamental, cu fonduri europene, ori daca nu prin fonduri de la bugetul local. Desi pare greu de crezut, primarul comunei spune ca nu este vorba despre ceva neobisnuit, ci despre o normalitate, asa cum ar trebui in mod normal sa arate o localitate in Romania, tara membra UE.

Primarul comunei Cristesti, ca despre localitatea respectiva este vorba, ne-a precizat faptul ca in ultimii ani s-au atras fonduri pentru realizarea unor lucrari publice extrem de importante pentru comuna. Potrivit lui Constantin Bolohan, s-a reusit sa se atraga fonduri pentru reteaua de canalizare a comunei si a statiei de epurare, proiect ce va fi finalizat pe data de 20 septembrie a.c.

Aici, investitia a fost inceputa pe 01 iunie 2012, valoarea lucrarilor fiind de 60 de miliarde de lei vechi, adica 6.000.000 lei. Investitia prevede canalizare pe o lungime de 16 kilometri si cuprinde satele Cristesti, Heresti si Homita. Proiectul in sine deserveste un numar de 1200 de case din 1800 cat sunt in total, si toate institutiile de stat. Este un proiect extrem de util pentru comunitate si mai ales pentru mediu”, ne-a precizat primarul comunei Cristesti, Constantin Bolohan.

O alta investitie importanta care se realizeaza in comuna este „Reabilitarea si modernizarea drumului comunal DC 133. Acesta are o lungime de 6400 metri si leaga satele Motca si Tatarusi de comuna Cristesti. „Lucrarea se realizeaza prin fonduri europene, prin masura 322D si se finalizeaza in data de 15 septembrie 2015, conform graficului de executie. Valoarea lucrarii este de 1.380.000 euro. Un alt aspect important pentru comuna este acela ca se lucreaza la reteaua de aductiune de apa, care este realizata in proportie de 32%. Aici, avem finantare de la Ministerul Dezvoltarii si trebuie finalizata investitia pana la sfarsitul lunii decembrie 2015. Lungimea retelei este de 20 km si are o valoare de 76 miliarde de lei vechi (7.600.000 lei – n.r.)”, a mai spus edilul comunei Cristesti.

Platforma de gunoi la standarde europene

Tot in acest an, conducerea comunei Cristesti a facut prima receptie, prin luna iulie, la platforma de colectare a gunoiului de grajd din comuna. Prin acest proiect, comunitatea beneficiaza de un numar de sase utilaje (incarcator frontal, tractor 85 CP, 2 remorci, o vitanja si o masina de imprastiat gunoi). Valoarea proiectului este de 350.000 euro si pe langa aceste utilaje s-a realizat si o platforma betonata de 1500 mp. Practic, in zona se aduna gunoiul provenit de la animale, se depoziteaza, se lasa la macerat, iar mai apoi este preluat si imprastiat pe terenurile agricole ale satenilor.

In decembrie 2012 au inceput lucrarile la „Gradinita cu cinci sali de clase din sat Cristesti”. Este vorba despre un proiect destul de amplu care consta in constructie noua, plus dotarea acesteia cu tot necesarul. „Pe acest proiect am primit o suma de 10 miliarde de lei de la guvernul tarii, dar mai este necesar sa mai punem noi de la bugetul comunei 5 miliarde de lei. Speram ca in luna decembrie a acestui an sa reusim sa facem receptia noii scoli”, a mai spus gospodarul sef al comunei.

Investitori straini pentru comuna Cristesti

Paralel cu toate aceste investitii se incearca sa se abordeze o serie de oameni de afaceri straini care sa propulseze comuna pe plan economic si social. Primarul Constantin Bolohan incearca sa atraga investitori straini si deja au inceput discutii cu o delegatie austriaca care urmeaza sa deschida o statie de prefabricate din beton in comuna, aceasta cumparand deja 20 ha teren.

Investitia in zona s-ar contura undeva la o suma de 20.000.000 euro. Este vorba despre realizarea celei mai mari fabrici de prefabricate din beton din Moldova noastra, cea de peste Prut, cat si din Ucraina. Mai sunt in Romania doua astfel de fabrici: in Bucuresti si Timisoara. Sunt convins ca o astfel de investitie se va realiza si la Cristesti”, a conchis primarul comunei Cristesti Constantin Bolohan.

Adauga un comentariu