Arheologie

O descoperire ARHEOLOGIA arata schimbarea URIASA a Pamantului

Publicat: 02 oct. 2013
3
Oamenii de stiinta cred ca au descoperit vulcanul responsabil de o eruptie uriasa care a avut loc in jurul anului 1257. Urmarile cataclismului se vad si acum in gheata de la Antarctica, iar textele de la acea vreme noteaza ca a avut loc o racire brusca a climei, iar recoltele au fost compromise, scrie antena3.ro.
Acum, o echipa internationala de cercetatori a publicat in jurnalul PNAS o cercetare care pare sa indice cauza ciudatului eveniment: o eruptie a vulcanului Samalas de pe insula Lombok din Indonezia.
In zilele noastre structura originala a muntelui nu mai exista, in urma sa ramanand un lac vulcanic urias format in crater.
„Am efectuat o ancheta asemanatoare unei investigatii politiste. Nu stiam cine este vinovatul, dar aveam data crimei si amprente sub forma elementelor geochimice din stratul de gheata, iar aceste elemente ne-au permis sa descoperim care este vulcanul responsabli”, a explicat profesorul Franck Lavigne, de la Universitatea Pantheon-Sorbonne din Franta, co-autor al lucrarii.
Pana acum, eruptia din 1257 fusese atribuita mai multor vulcani din Mexic, Ecuador si Noua Zeelanda. Acesti candidati nu au trecut, insa, de proba datarii. „Doar Samalas se potriveste in toate aspectele”, explica oamenii de stiinta.
Adauga un comentariu