Actualitate

O editie BZI LIVE plina de amintiri, povesti si marturisiri dintr-un domeniu fabulos cu un adevarat pastrator al unui tezaur national- Ioana Cosereanu, in lumina reflectoarelor studioului BZI LIVE

Publicat: 29 iul. 2018
1

Luni, 30 iulie 2018, incepand cu ora 13.00, IN DIRECT si EXCLUSIVITATE, este invitat in lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE un adevarat pastrator al unui tezaur national inestimabil! Este vorba de Ioana Cosereanu, unul dintre cei mai experimentati si longevivi muzeogarafi ai Iasului. A lucrat 14 ani, ca sef de sectie, in cadrul actualului Muzeu National al Literaturii Romane (MNLR) iar acum activeaza in cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM), de la Palatul Culturii. Aceasta este licentiata în Litere, având numeroase cronici, recenzii, articole si comunicari diverse în reviste literare de prestigiu. A publicat volume de poezie, fiind distinsa cu premii literare, dar si din domeniul muzeologiei. Alaturi de Cosereanu se va dialoga plecand de la faptul ca muzeografia este o profesie rara si aproape ignorata dar si despre cartile pe care le-a publicat. De amintit ca, anul trecut, la Editura Junimea si alaturi de Monica Nanescu – seful Muzeului Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu din cadrul CMNM, Ioana Cosereanu si-a pus semnatura pe interesantul volumul "Cadrane, ceasuri, orologii". "Cartea invita cititorul la o calatorie în trecutul mai îndepartat sau mai recent al ceasului de patrimoniu. Itinerarul propus în paginile volumului de fata debuteaza cu o aplecare spre vechile instrumente de masura , trece prin epoca ceasurilor de turn montate adesea la bisericile si catedralele din Iasi, dar si cu câteva exemplificari dintre cele mai spectaculoase de pe teritoriul României, în cele din urma facând un popas în universul ceasurilor de buzunar, de postament sau de mâna prezente în colectii muzeale iesene. Muzeul, ca institutie, are rolul de a valorifica patrimoniul reprezentativ pentru cultura unei societati, aici în speta ceasul, de a transmite mesaje, idei, informatii, de a recrea evenimente, de a reconstrui povesti si de a provoca dialog, prin adresare directa, cu publicul de toate vârstele", arata autoarele cartii ""Cadrane, ceasuri, orologii". Pe de alta parte, intr-o maniera proaspata, riguroasa, consistenta si de actualitate se va mai dialoga legat de importanta pastrarii patrimoniului, mobil si imobil, al Romaniei, realitati din viata culturala contemporana, promovarea urbei cu ajutorul acestora dar si pe teme ce vor avea in prim-plan elemente interesante despre obiecte istorice rare care au apartinut marilor personalitati autohtone.

Ramaneti, pe pagina de Facebook BZI.ro pentru o productie savuroasa cu abordari si opinii extrem de interesante din mediul cultural, istoric si de patrimoniu. 

Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare productie media adunand zeci de mii de vizualizari!
Ai ratat una din emisiunile BZI LIVE?! Nicio problema, le poti vedea dand un click pe link-ul de mai jos:
BZI LIVE – cel mai ambitios proiect media existent in Iasi! Iata lista emisiunilor noastre

Adauga un comentariu