Local

O familie din comuna Schitu Duca are nevoie urgentă de ajutor! Sărmani cu handicap au rămas fără casă în urma unui incendiu. Donațiile se pot face în contul lui Vasile Busuioc, eroul care a intrat în flăcări pentru frații lui – GALERIE FOTO / VIDEO (Exclusiv)

Publicat: 25 nov. 2021
Vasile Busuioc, alături de tatăl și fratele său cu handicap, și casa distrusă în totalitate de incendiu
O familie întreagă din Iași a rămas fără acoperiș deasupra capului în prag de sărbători

Eroii au și ei nevoie de ajutor! Familia din Iași care a rămas pe drumuri în prag de iarnă are în continuare nevoie de sprijin. Modești și tăcuți, nu cer mila nimănui și, atât cât pot, muncesc în fiecare zi pentru a-și ridica o casă de la zero. Cei trei membri cu handicap sunt greu de îngrijit și nu vor să fie povara nimănui. Familia Busuioc va sta peste iarnă la niște vecini

Șapte suflete chinuite au nevoie urgentă de ajutorul ieșenilor. Iarna se apropie cu pași repezi, iar acestea nu au un acoperiș deasupra capului. Cinci adulți și doi copii sunt nevoiți să stea prin sat, pe la vecini, după ce casa lor a fost făcută scrum în urma unui incendiu. Aceștia au nevoie de o mână de ajutor și orice leu sau material de construcție ajută. Primăria comunei Schitu Duca, preoții și ceilalți localnici au început deja demersuri pentru construirea unei noi locuințe pentru familia Busuioc. Până în prezent s-au strâns doar 10.000 de lei, bani ce vor fi folosiți pentru achiziția materialelor de construcții.

„Am vorbit cu Vasile Busuioc, «eroul familiei», și am stabilit un grafic de începere a construcțiilor. În primă fază, trebuie curățată curtea după demolarea casei care a ars. Am trimis utilaje, un buldozer și un excavator, dar nu vom putea începe construcția propriu-zisă pentru că nu știm cum va fi vremea în această iarnă. Nu putem construi, dar putem achiziționa toate materialele pentru ca, la primăvară, să meargă treaba repede.

Primăria le-a oferit suma de 10.000 de lei, vin bani și de la colectiv. Preotul de la Biserica Adventistă a venit la fața locului, a analizat și se va implica și el în ajutorarea acestei familii, la fel și Biserica Ortodoxă din comunitate. La fiecare slujbă, în biserică i se aduce aminte comunității de acest caz. Este foarte mare nevoie de tot ce înseamnă materiale de construcții în acest moment. Familia Busuioc merită tot ajutorul”, a declarat Grigore Corciovă, primarul comunei Schitu Duca, din județul Iași.

Șapte suflete au rămas pe drumuri

Amintim că o familie greu încercată din Iași a rămas pe drumuri în prag de sărbători! Un incendiu puternic a mistuit casa în care locuiau cei șapte membri ai familiei Busuioc din satul Poiana, comuna Schitu Duca. Vasile Busuioc a fost eroul familiei. Tânărul în vârstă de 28 de ani a intrat în flăcări să își salveze familia, fără a se gândi că își pune viața în pericol. Vasile Busuioc nu a mai stat pe gânduri când știa că, în casa cuprinsă de flăcări, se aflau frații și tatăl său, cu un grad ridicat de handicap și fără putere de a se salva. Acolo se mai afla iubita lui, cu cei doi minori, fără apărare. Toți au scăpat nevătămați datorită curajului lui Vasile. Casa a fost distrusă în totalitate.

Cele șapte suflete greu chinuite ale familiei Busuioc, din satul Poiana, comuna Schitu Duca, județul Iași, au rămas pe drumuri în pragul iernii. Nu știu încotro să o apuce, având în vedere că trei dintre cei șapte membri au probleme grave de sănătate, iar doi dintre ei sunt niște îngerași de doi ani și jumătate și, respectiv, opt luni. După ce i-a salvat din flăcări, Vasile se zbate acum să își apere familia de gerul greu care se apropie cu pași repezi. În urmă cu o săptămână, când reporterii „BZI” s-au deplasat la fața locului, l-au găsit pe Vasile, alături de tată, frate și soră, făcând ordine prin curte. Aceștia încercau să adune câte ceva din rămășițele casei. Adunau cu lacrimi în ochi hainele arse și ce mai găseau printre dărâmături. Cei trei frați ai familiei Busuioc, dintre care doi cu handicap grav, au crescut fără mamă.

Oamenii spun că nu mai au nimic

Vasile a povestit cum a intrat în flăcări și, fără să stea pe gânduri, și-a salvat familia. I-a scos pe rând, pe cei mai grav bolnavi, ultimii fiind cei doi copii ai săi. Flăcările au mistuit tot, nu mai au nimic.

„Era spre seară, veneam de la un vecin și, când am intrat pe poartă, am văzut o flacără de vreo 3 metri care ieșea din camera din față. Am început să alerg, că știam că în casă sunt tata, frații mei, iubita și copii. Nu știam la cine să mă duc prima dată. Ei, din casă, nu au văzut nimic. Am mers prima data la tata, că are semipareză și nu putea să iasă singur afară. L-am scos pe el, m-am întors după fratele meu, și el cu handicap de gradul unu. După ce l-am scos și pe el în siguranță, am mers și la sora mea, care nu ar fi putut nici ea să se salveze, având și ea handicap de gradul unu.

I-am lăsat pe ei în curte, în siguranță, și am mers pe partea cealaltă a casei, pentru că în partea aceasta flăcările cuprinseseră deja tot. În casă mai era iubita mea, cu băiatul de 2 ani și jumătate și cu fetița de 8 luni. Pe ei i-am lăsat lângă fântână. În maximum 10 minute am reușit să îi scot pe toți din casă. Nu a durat mai mult de jumătate de oră și totul era scrum. Haine, mâncare, tot. Nu mai avem nimic. Așa cum era, era casa noastră și eram bine, fericiți aici. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că toți am scăpat cu viață și am putut să-i feresc de vreo nenorocire. Casa o vom repara noi”, a declarat Vasile Busuioc, proprietarul casei.

Vasile Busuioc: „Vine Crăciunul acuși, zăpada, iar noi ne rugăm de oameni să avem unde dormi…”

Cele șapte suflete greu chinuite ale familiei Busuioc, din satul Poiana, comuna Schitu Duca, județul Iași, au rămas pe drumuri în pragul iernii. Nu știu încotro să o apuce, având în vedere că trei dintre cei șapte membri au probleme grave de sănătate, iar doi dintre ei sunt niște îngerași de 2 ani și jumătate și, respectiv, 8 luni. După ce i-a salvat din flăcări, Vasile se zbate acum să își apere familia de gerul greu care se apropie cu pași repezi. Reporterii „BZI” l-au găsit pe Vasile, alături de tată, frate și soră, făcând ordine prin curte. Aceștia încercau să adune câte ceva din rămășițele casei. Adunau cu lacrimi în ochi hainele arse și ce mai găseau printre dărâmături.

„A ars tot în câteva minute! Nu am văzut așa ceva. Nu știu cum se întâmplă, dar tot ce e mai rău se întâmplă când e frig. Dacă nu era cumătrul meu, dormeam cine știe unde. Ne ține el pe toți, dar nu va putea să ne țină la infinit, măcar cât să treacă iarna, că avem copii mici și persoane cu handicap. Nu este simplu. Vine Crăciunul acuși, zăpada, și noi ne rugăm de oameni să avem unde dormi. Nu vă pot descrie în cuvinte cât mă doare sufletul.

Eu de duminică nu am mai dormit, mă gândesc ce fac eu de mâine. Casa asta nu mai are cum să fie reparată, trebuie refăcută de la zero și nu avem cu ce. Doar eu pot munci. Atât. Frații și tata sunt bolnavi, iar iubita mea are grijă de copii. Îmi doresc doar să am putere să merg mai departe și să am grijă de ei. Nu mai avem nimic, am salvat o ladă cu cartofi și câteva sticle cu bulion. Cu atât am rămas. Mama nu e cu noi, deoarece ne-a părăsit de când aveam eu doar 3 luni și toți am fost crescuți de bunica noastră. Nu a fost niciodată lângă noi”, a spus Vasile cu lacrimi în ochi.

Familia Busuioc are nevoie de ajutorul nostru pentru a-și reface casa

Oricine dorește poate să ajute cu o „cărămidă” la refacerea casei care a ars în totalitate. Contul pentru donații a fost deschis pe numele lui Vasile Bostan, eroul din localitatea Poiana, comuna Schitu Duca, județul Iași. Aceste suflete necăjite merită tot ajutorul nostru. Cont – Patria Bank – RO77CARP024101367996RO01, titular cont Busuioc Vasile Valerică. Donații de jucării, haine sau materiale se pot face chiar la casa familiei Busuioc din satul Poiana.

Îi veți găsi mereu acolo, lucrând la casa lor. Amintim că incendiul s-a produs în jurul orei 20:00, duminică, 14 noiembrie 2021. Pompierii au fost solicitați la un incendiu la o anexă gospodărească / locuință. La fața locului s-au deplasat două echipaje ISU și un echipaj de prim-ajutor din cadrul Detașamentului 2 Iași și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Schitu Duca.

Adauga un comentariu