Actualitate

O femeie de 155 kilograme a nascut asistata de 7 medici – VIDEO

Publicat: 06 dec. 2011
1

@ O gravida cu o greutate de 155 kilograme si o inaltime de 164 centimetri a mobilizat o intreaga armata de medici pentru evacuarea sarcinii @ Femeia de 34 ani avea si condilomatoza genitala, o infectie cauzata de virusul HPV, cu formatiuni tumorale in regiunea vulvei si a vaginului @ Din cauza stratului gros de grasime a fost dificil de efectuat si examenul ecografic @ Mai mult, doctorii nu au avut ace de dimeniuni adecvate pentru anestezia rahidiana la o pacienta cu obezitate morbida

O gravida de 155 kilograme, cu condilomatoza vulvara si formatiuni tumorale in regiunea vulvei si a vaginului, a pus in dificultate doctorii de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi. A fost nevoie de trei medici anestezisti pentru monitorizarea gravidei in timpul nasterii. Initial, se hotarase ca nasterea sa aiba loc pe cale naturala, intrucat e dificil de extras fatul prin operatie de cezariana, dar nu s-a reusit declansarea medicamentoasa a nasterii. Fiind o gravida supraponderala, de 155 kilograme si o inaltime de 164 centimetri, pentru medici a fost dificila si investigatia ecografica. „Pacienta este din judetul Suceava si este la prima nastere. Diagnosticul la internare a fost de sarcina 36 de saptamani in evolutie, obezitate morbida, condilomatoza genitala. Aceasta condilomatoza este o infectie cauzata de virusul HPV, care se manifesta prin veruci genitale in special la pacientele imunodeprimate, cum ar fi gravide, persoane infectate HIV etc. Timp de o luna gravida a fost monitorizata si investigata in maternitate si a nascut luni (5 decembrie – n.r.), prin operatie de cezariana, o fetita de 3.750 grame. La operatie au participat mai multi medici ginecologi, anestezisti si neonatologi, actul operator, anestezia si reanimarea neonatala avand o dificultate crescuta. Starea actuala a pacientei este foarte buna, de asemenea si a fetitei, aflata sub supravegherea medicilor neonatologi”, a declarat medicul anestezist Crenguta Andronic, de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi.

Medicii nu au avut instrumentar special

Doctorii spun ca numarul pacientelor obeze gravide este in crestere. De asemenea, ei sfatuiesc aceste paciente sa-si planifice sarcina si sa tina o cura de slabire inainte de a ramane gravide. „Astfel de cazuri vor fi din ce in ce mai multe. Din nefericire, excesul ponderal deosebit de mare creeaza complicatii inclusiv in momentul nasterii. S-a practicat anestezie rahidiana si, pentru ca nu am avut ace de dimensiuni adecvate pentru gravide cu obezitate morbida, a fost nevoie sa apelam la trei medici anestezisti pentru monitorizarea cazului. Ecografia fetala este de o dificultate ridicata la pacientele obeze si necesita un ecograf performant si un medic cu experienta. Pacienta trebuie asezata intr-o anumita pozitie pentru a efectua ecografia si a vedea imaginile de care ai nevoie. Semnalul de alarma pe care vrem sa-l tragem este acela ca aceste paciente trebuie sa inteleaga ca se poate intampla o tragedie atat pentru ele, cat si pentru fat. Pacienta este si fumatoare, iar fumatul pe sarcina se asociaza frecvent cu retard fetal de crestere intrauterina. Varsta gestationala s-a stabilit ecografic, intrucat pacienta nu stia data ultimei menstruatii. Bineinteles ca a fost nevoie de o intreaga echipa medicala pentru rezolvarea cazului, trei anestezisti, obstetricieni, ginecologi, asistenti medicali”, a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii Cuza Voda din Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu