National

O femeie din Vaslui, în vârstă de 100 de ani, mesaj emoţionant de Ziua Naţională a României: „Să trăiţi mai mult ca mine, că nu mi-i ciudă!”

Publicat: 01 dec. 2021
Ioana Negru, vasluiancă, și nora sa stând pe pat
Bătrânii încă mai cred în România și se roagă pentru binele țării

Ioana Negru, o femeie în vârstă de 100 de ani, din comună Fălciu, judeţul Vaslui are o poveste de viaţa impresionantă. Aceasta a muncit enorm de mult la boieri, în „cooperativa” şi în propria curte. Aceasta s-a imunizat împotriva noului coronavirus, iar acum se pregăteşte pentru cea de-a treia doză. Centenara spune că îşi face propria muncă din cauza faptului că tot mai puţini cetăţeni vor să-i ducă munca mai departe, iar țara se depopulează.

Ioana Negru şi-a exprimat şi supărările, menţionând că unii vecini îi doresc moartea. Dar bătrâna se roagă pentru toată lumea.

„Dracu ista de babă nu mai moare odată? Aşa o zis vecina de mine. Eu mă rog pentru toată lumea, să fie sănătoasă, să ajungă ca mine”, a spus Ioana Negru, femeia de 100 ani din Vaslui.

Vasluianca a rămas în satul natal şi deşi are probleme de sănătate este fericită

E măruntă de statură, cu ochi mari, la care s-a operat acum zece ani. Zâmbeşte larg, cu toată faţa şi nu se încruntă deloc. Doar arcuieşte sprâncenele a mirare, ca o fetiţă. O supără şi stomacul, nu doar cârja.

„Acum nu mai merg decât până la magazinul ista din colț. Merg cu cârje, dar trebuie să mai am o cârjă în spate, să nu chic jos. Nu mai am putere. Ştiu că am avut gastrită mai de mult. Şi cred că acum am zăpăcit-o cu ceva mâncare. Sau cu rău… C-am avut un băiet şi-o murit acum. În martie, mătinc-o murit. O băut şi-o fumat până o chicat toată carnea de pe el. Şi eu am plâns. Mă înjura, mă bagicurea, multe vorbe rele îmi zicea.

Nu-mi pare rău că am rămas aici, nu-mi pare rău, că aşa o vrut Dumnezău. Să munceşti cât poţi, c-atunci îi bună viaţa. Eu când ies afară şi văd toate câte mi le-am făcut, îmi creşte inima. E muncit de mine. Am căutat oameni, nu găseam, veneam şi mă-ntindeam oleacă pe pat. Dau drumul oleacă la televizor. Măi, cine-a să vie să-mi prăşească? Cine dă mâncare la pui oare? Şi mă sculam şi ieşeam”, mai spune aceasta, potrivit libertatea.ro.

Ioana Negru, femeia centenară din Vaslui, are şase copii

Femeia s-a măritat la vârsta de 21 şi a făcut şase copii, iar numărul nepoţilor nu-l mai cunoaşte. Aceştia o vizitează rar, dar Ioana Negru se descurca singură.

„M-o cerut băieţi buni şi nu m-am dus. M-am dus după băietul ista care avea trei hectare de pământ. Eu aveam un hectar de pământ şi-am zis că dacă avem patru hectare, nu mai muncesc pe pământurile boiereşti. Nu mai dăm dijmă. Muncesc de pe pământul meu. Şi-aşa am făcut. Nu era urât, dar era hambiţos, el căuta dreptate. Dar dreptate nu-i făcea nimeni nica. Am trăit cam greu cu dânsul. Greu de tot. Muncea, într-adevăr. Făcea treabă bună. Dar încetul, încetul tare. Bea, dar cu socoteală, aşa. Dar mai rău era când era treaz. Când se-mbăta, se culca. Am avut viaţă cu el ca câinele cu mâţa”, spune Ioana, iar nora şi fiul izbucnesc în râs.

În ediţiile anterioare ale BZI au mai fost publicate povestea de viaţă impresionantă a unei ieşence de 81 ani care a sacrificat totul pentru fiul său.

O țară care rămâne fără oameni

Coincidența face ca de acest 1 Decembrie, pe când Ioana Negru mărturisea că muncește „singurică” pământul, că nu mai sunt oameni buni de muncă, cel mai important cercetător al demografiei din România a publicat un articol cutremurător.

Profesorul Vasile Ghețău a explicat cum 2020 și 2021 au fost anii în care România s-a depopulat cu o viteză de aproximativ 140.000 de oameni pe an. Enorm, la o populație de 19 milioane de oameni.

„Pentru a întregi profunzimea dezastrului demografic voi adăuga că numărul decedaților a fost de două ori mai mare decât numărul născuților în 1.240 localități, de 3 ori mai mare în 574, de 4 ori în 232, de 5 ori în 112, de 6 ori în 69 și de 7 ori și mai mult în 98 de localități. Ce viitor poate avea populația acestor peste 2.300 de localități?”, scrie Vasile Ghețău. Într-una dintre aceste localități trăiește Ioana Negru.

Adauga un comentariu