Economic Local

O firmă din Spania caută 900 de români care să lucreze la cules de fructe în sere. Ieșenii pot pleca să muncească în străinătate, în plină pandemie COVID-19

Publicat: 27 mart. 2021
Muncitori care lucrează în serele cu căpșuni din Spania
Ieșenii care vor să plece la cules de de căpșuni, zmeură, mure și afine în serele din Spania pot depune dosarele pe site-ul ANOFM până la data de 15 aprilie 2021. Salariul brut oferit este de 44,99 euro pe zi, din care se scad asigurări de sănătate și TVA, netul încasat de lucrători fiind de 41,29 de euro pe zi

Ieșenii care vor să plece să muncească sezonier în Spania, la cules de fructe, pot câștiga 41 de euro net, pe zi, iar cazarea este gratuită. Firma Surexport Compania Agraria S.L din Spania oferă 900 de locuri de muncă românilor la cules de căpșuni, zmeură, mure și afine din sere

Cei care vor să se angajeze la această companie vor munci în regiunea Huelva, localitatea Almonte, din Spania. Angajatorul caută 600 de femei și 150 de cupluri, care au între 18 și 50 de ani, au experiență în agricultură și sunt dispuse și capabile să lucreze la temperaturi ridicate specifice serelor. Salariul brut oferit este de 44,99 euro pe zi, din care se scad asigurări de sănătate și TVA, netul încasat de lucrători fiind de 41,29 euro pe zi, potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cei care vor face muncă suplimentară vor primi 7,47 euro brut, pe oră. Ieșenii care vor să plece să muncească sezonier în Spania vor fi angajați cu contract temporar de 3 luni, 6 luni sau 9 luni, cu perioadă de probă de 15 zile.

Contractul de muncă poate începe chiar de la data de 1 aprilie 2021. Angajații vor lucra 6 ore și 30 de minute pe zi, cu pauză de masă de o jumătate de oră, în conformitate cu acordul colectiv din provincia Huelva. Cazarea este oferită gratuit de companie și se plătesc utilitățile (electricitate, apă, gunoi și butelie) care ajung la 1,73 euro/zi.

Ieșenii au plecat la cules de sparanghel în Germania în anul 2020, în plină pandemie COVID-19

De asemenea, călătoria în Spania este plătită de companie, dar în caz de nerespectare a contractului în primele două luni, se va reține din ultimul salariu al muncitorului, iar întoarcerea în România este plătită de lucrător. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 15 aprilie 2021. Solicitanții se pot adresa consilierului EURES din cadrul AJOFM Iași pentru mai multe informații. După depunerea dosarelor, reprezentanții firmei vor contacta persoanele selectate. În anul 2020 au fost mai multe curse aeriene cu muncitori care plecau din Moldova în Germania, unde lucrau sezonier în plantațiile cu sparanghel. În luna aprilie 2020, în plină stare de urgență, sute de ieșeni au plecat la cules de sparanghel, fiind expuși riscului îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

În ciuda măsurilor impuse de limitare a interacțiunii fizice, de circulație în spațiul european, unele firme din domeniul agricol caută forță de muncă în România pentru a ajunge la cules de fructe de pe plantanțiile din Spania. Autoritățile din Spania au decis să înăsprească restricțiile de circulație în mai multe regiuni, inclusiv în Madrid, în încercarea de a evita un al treilea val al pandemiei. În plus, noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, a fost depistată deja la mai multe persoane. În Spania au fost înregistrate peste 3 milioane de cazuri de îmbolnăviri COVID-19, cu 74.000 de decese.

Ieșenii care vor să se angajeze în această perioadă au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante în domeniile construcții și industrie

Aceștia au la dispoziție mai puține locuri de muncă în perioada 24-31 martie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din luna precedentă. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), numărul locurilor de muncă vacante s-a redus în ultima lună. Din cele 435 de posturi, numărul total de joburi oferite de patroni, 356 sunt pentru persoanele cu studii medii, iar 79 sunt pentru cele cu studii superioare.

În continuare, angajatorii din Iași oferă salarii atractive persoanelor cu studii superioare care își caută un loc de muncă în această perioadă. Astfel, angajatorii oferă salarii cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei, lunar, persoanelor care au studii superioare și vor să se angajeze ca ingineri, analiști financiari sau pentru informații. De asemenea, angajatorii caută în această perioadă curieri, dar și kinetoterapeuți și psihologi. Cele mai multe posturi vacante sunt în domeniul construcții, unde se caută 160 de angajați. De asemenea, se caută 31 de confecționere, iar în servicii sunt disponibile 202 locuri de muncă vacante.

Adauga un comentariu