Local

O ieşeancă a plătit circa 50 mii de lei pentru teste PCR pentru a îşi vizita mama în spital

Publicat: 22 iun. 2021
Cornelia Bejan, profesoară din Iași
Cornelia Bejan este profesoară la o universitate din Iași și cheltuia zilnic sau uneori la două zile între 220-250 de lei pentru a face un test PCR ca să poată merge la mama ei care era internată într-un spital privat

Caz uluitor la Iași. O femeie din municipiu a cărei mamă era internată într-o unitate medicală privată a fost nevoită să facă aproximativ în fiecare zi câte un test PCR pentru a demonstra că nu este infectată cu noul coronavirus ca să-şi poată vizita şi îngriji părintele.

Cheltuielile au fost suportate tot de femeie. Vorbim despre zeci de teste plătite din propriul buzunar. Şi totul, încă o dată, ca să poată intra la mama ei, într-un spital privat ieșean. Mai precis, femeia a plătit aproximativ 50 mii de lei pentru aceste teste PCR.

Cornelia Bejan făcea test PCR zilnic pentru a putea avea grijă de mama sa, la Iași

Cornelia Bejan de profesie este cadru didactic într-o universitate din Iași și scotea din buzunarul său în fiecare zi sau uneori la două zile între 220 – 250 de lei pentru a face un test PCR ca să poată merge la mama ei. Mama femeii a murit, din păcate, iar ieșeanca susține că din cauza malpraxisului, potrivit Antena 3.

”Mama a stat timp de 2 ani în acel spital privat. A decedat în aprilie 2021. Am făcut calculul și cel mai ieftin test pe care l-am făcut a fost de 220 lei deci am cheltuit per total 50 de mii de lei doar testele. Mai dădeam și 180 de lei pe zi internarea mamei și la care se mai adăugau și analizele mamei sau anumite consultații. Presiunea financiară la care am fost supusă a fost enormă. DSP-ul a spus spitalului că este un abuz să îmi ceară zilnic un test negativ, șefa secției de paliații a decis că numai în aceste condiții îmi pot vizita și hrăni mama.

Nu încerc să îmi recuperez banii, sunt extrem de îndurerată de pierderea mamei. Asistenta a uitat să îi pună oxigen mamei și a murit în chinuri, sufocată. Durerea mea a fost imensă și nu mă mai interesează să recuperez nimic din acei bani” a povestit ieşeanca.

Cât costă un test PCR în Iași?

În edițiile trecute ale Cotidianului BZI s-a menționat care sunt laboratoarele din Iași unde se pot efectua teste COVID-19. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și Institutul Regional de Oncologie din Iași, testul COVID-19 este gratuit doar pentru pacienții care necesită spitalizare. Ieșenii pot face teste PCR contra cost la Laboratorul Praxis, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Clinica Sante, Synevo și Sanador. La Regina Maria, prețul efectuării unui test PCR costa la debutul pandemiei 390 de lei, iar în prezent a scăzut la 330 de lei. Rezultatul se eliberează în 3 zile lucrătoare, perioadă ce nu include ziua recoltării. Programările se fac telefonic la toate punctele de recoltare Regina Maria din Iași.

La Synevo, testul PCR costa 285 de lei, iar în prezent prețul a scăzut la 235 de lei. Timpul de eliberare al rezultatelor este de 5 zile lucrătoare de la momentul recoltării. La Clinica Sante, un test PCR costă 230 de lei față de 350 de lei cât era la debutul pandemiei. Probele recoltate pentru un astfel de test sunt: exsudat nazofaringian și faringian. Pentru exudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavității bucale sau ingestia de alimente, lichide, fie la 4 ore după acestea. Testul Real Time PCR poate fi solicitat de angajatori pentru reluarea activității profesionale sau de cei care trebuie să se deplaseze în afara țării.

Comentarii
  • Daca profesoara intra zilnic in spital, doar cu test PCR, salariatii spitalului cum intra? Ar trebui si medicii, asistentele si infirmierele sa fie testate zilnic!!!!

Adauga un comentariu