Local

O ieșeancă a sunat la DSP ca să ceară un certificat verde pentru hamsterul său

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O ieșeancă a sunat la DSP ca să ceară un certificat verde pentru hamsterul său
Femeia a sunat ca să ceară un certificat verde pentru un hamster, animalul său de companie

Un apel înregistrat astăzi i-a șocat pe angajații de la Direcția de Sănătate Publică Iași. O femeie a sunat pentru a obține un certificat verde pentru animalul ei de companie, un hamster.

Angajații DSP au primit o întrebare la care nu s-ar fi așteptat. Aceștia primesc zilnic zeci de apeluri telefonice, însă apelul de astăzi este unul unicat.

Apelul care i-a suprins pe angajații de la DSP Iași

Femeia a sunat ca să ceară un certificat verde pentru un hamster, animalul său de companie. Aceasta a mărturisit că în perioada următoare dorește să plece într-o vacanță, în străinătate.

Pentru a fi sigură că toate detaliile sunt puse la punct și că nu îi scapă nimic din vedere, ieșeanca a cerut un certificat verde pentru hamsterul ei de la DSP Iași. Aceasta voia să se asigure că atât ea, cât și animalul ei de companie, vor călători fără probleme.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi a povestit că angajații au fost șocați atunci când au auzit de cererea femeii. Desigur, aceștia au lămurit-o pe ieșeancă, spunându-i că poate călători fără probleme cu hamsterul său.

Așadar, animalul său de companie nu a avut nevoie de certificatul COVID-19 pentru a părăsi România. De asemenea, angajații de la DSP Iași i-au explicat femeii că nu se emit certificate pentru animale.

Angajații DSP Iași primesc peste 200 de apeluri pe zi

DSP Iași primește aproximativ 200 de apeluri pe zi de la locuitori. Mai mult decât atât, angajații întâmpină destul de des acest fel de situații. De exemplu, mai mulți ieșeni au dorit să sublinieze faptul că vecinii lor, diagnosticați cu coronavirus, stau cu fereastra deschisă, primesc musafiri sau ies la plimbare în cartier.

Sistemul medical riscă să devină supraaglomerat

Nu doar angajații DSP se confruntă cu un număr ridicat de apeluri. În ultima vreme, cetățenii din Iași au început să apeleze la serviciul 112 și să declare niște manifestări mai serioase decât sunt, în fapt. Unitatea de Primiri Urgențe Iași riscă astfel să ajungă supraaglomerată pentru testare și evaluare COVID-19.

„Cazurile simple au doar infecție a tractului respirator superior, ajung și ele pentru că apelează la 112 și declară la telefon niște manifestări mai grave decât au de fapt.

Acești pacienți ar trebui să se adreseze medicului de familie , să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iași și din Pașcani. Aceasta este atitudinea corectă.

Unii dintre ei exagerează și ajung în Urgență. Este bine ca populația să fie extrem de bine informată și să respecte regulile pentru a nu aglomera Urgența, unde ajung cazurile cu patologie severă”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, coordonator SMURD în regiunea de Nord-Est a ţării.

Valabilitatea certificatului verde

În prezent, certificatul verde nu este obligatoriu în România. Totuși, valabilitatea sa a fost limitată la 9 luni de la data efectuării celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19.

Într-o declaraţie făcută la un post de radio, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a arătat faptul că certificatul verde va expira pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu 9 luni. Așadar, dacă nu vor mai efectua doza booster, persoanele nu vor putea să mai folosească certificatul verde de la data de 1 februarie 2022.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Alexandru Rafila pentru Europa FM.

Judecata soților Ceaușescu

Adauga un comentariu