Local

O ieșeancă este plimbată între două primării! Georgeta Stroe acuză că Primăria Rediu are interese ascunse și îi pune bețe în roate în achiziționarea unui teren!

Publicat: 20 mai 2022
Georgeta Stroe si Constantin Chelaru, doi ieseni
Georgeta Stroe și vecinul ei, Constantin Chelaru, au încheiat un antecontract de vânzare pentru terenul cu probleme

O ieșeancă din comuna Rediu, Georgeta Stroe, a ajuns în culmea disperării, după ce terenul pentru care a plătit nu poate fi trecut pe numele ei. Calvarul prin care trece ieșeanca este determinat de neînțelegerile sau reaua voință dintre două primării, cea din Valea Lupului și cea din Rediu. Conform spuselor femeii, niciuna dintre cele două nu își asumă jurisdicția asupra imobilului cu pricina, astfel că aceasta nu poate să devină proprietar oficial.

Georgeta Stroe se plimbă între două primării din cauza neînțelegerii cu privire la apartenența terenului la una dintre comune. Imobilul este situat între Valea Lupului și Rediu, dar nu s-a putut stabili în care dintre ele se încadrează, din cauza modificării hotarelor de-a lungul timpului și a expertizelor neconcludente în ceea ce privește măsurarea granițelor. Chiar dacă a încheiat un antecontract de vânzare cu vecinul său și a plătit pentru imobil, femeia nu poate deveni proprietar cu acte în regulă. Ba mai mult, aceasta declară că terenul ar fi fost dat în posesia mamei unui dezvoltator imobiliar.

Neînțelegerea între două primării a provocat necazuri familiei Stroe

Georgeta Stroe s-a întors împreună cu familia sa acum 2 ani în România și s-a înțeles cu un vecin să cumpere un teren de 7.200 de mp pentru suma de 800.000 de lei de la el. Constantin Chelaru, proprietarul actual, nu a avut imobilul intabulat, însă s-a înțeles cu ieșeanca să facă toate demersurile ca vânzarea acestuia să fie posibilă. Când femeia a încercat să vorbească la primăria Rediu, aceasta a fost trimisă să-și rezolve problema la Valea Lupului.

„În 2020, am făcut antecontract de vânzare pentru un teren cu un vecin de-al meu. Trebuia să facem intabularea, pentru că nu avea. Domnul Chelaru avea titlu de proprietate, dar trebuia să cerem primăriei de la Rediu să ne emită un certificat fiscal ca să facem intabularea. Am făcut lucrarea cu un inginer ca să o depunem la cadastru, după care cei de la primărie au spus că terenul nu este în aria lor și că trebuie să mergem la Valea Lupului. Dar, nu se poate! Domnul Chelaru plătește impozit la Rediu, nu la Valea Lupului. Cei de la Valea Lupului mi-au transmis că s-a făcut un plan parcelar nou și că de fapt terenul este la Rediu. Cei din Valea Lupului au fost la Rediu să semneze planul, pentru că trebuie să semneze și cei de acolo și să îl scoată pe Chelaru din plan, pentru că nu este în Rediu. Nu pot să devin proprietar deoarece Primăria Rediu nu își asumă și mă trimite undeva unde nu este terenul”, a declarat nemulțumită femeia.

Ieșeanca îl acuză pe primarul de la Rediu, Constantin Ciprian Grosu, că evită să discute cu aceasta pentru a rezolva problema. Mai mult, spune că cei de la primărie nu au luat-o în serios, spunând că titlul de proprietate deținut de Constantin Chelaru este făcut „după ureche”.

„În 2020, am vorbit prima dată cu primarul. Abia intrase în funcție și zicea că încă nu știe, că nu este familiar cu problema. De fiecare dată când merg acolo acesta fuge, nu stă de vorbă. Mă tot trimite la cel de la Fondul Funciar, Silviu Rusu, care știe povestea de când a început și nu a rezolvat nimic”, adaugă aceasta.

Cei doi primari nu s-au înțeles cu privire la apartenența terenului

Întrebat despre această situație, Constantin Ciprian Grosu, primarul comunei Rediu, a declarat că, în urma expertizelor efectuate, s-a constatat că imobilul situat în extravilan este în jurisdicția comunei Valea Lupului.

„Cu privire la solicitarea doamnei Georgeta Stroe, aceasta ne-a comunicat un raport de expertiză extrajudiciară tehnică topo-cadastrală (deci un raport întocmit la solicitarea dumneaei), din care rezultă – și este menționat în mod expres – că terenul în suprafață de 7.200 mp pe care vrea să-l intabuleze este pe raza comunei Valea Lupului. În consecință, i-am solicitat în repetate rânduri să se adreseze, pentru vizarea planului de încadrare în tarla, la Primăria Valea Lupului”, a spus primarul comunei Rediu.

Cu toate acestea, primarul din Valea Lupului are altă părere.

„Terenul nu este în Valea Lupului. Este pe Rediu, am clarificat situația. I-am explicat doamnei că noi am respectat titlurile de proprietate, care au fost puse în ordine. Terenul cu pricina este la poziția 20. Noi ne-am limitat teritoriul administrativ la poziția 19. 20 este prima proprietate pe Rediu…”, a răspuns primarul comunei Valea Lupului, Florin Liviu Dulgheru.

Georgeta Stroe a stat de vorbă cu reprezentanții celor două primării, însă eforturile ei nu au adus niciun rezultat favorabil.

„Acum o lună, am mers în audiență la reprezentanții celor 2 primării pentru a rezolva problema, iar cei de la cadastru de la Valea Lupului au făcut plan parcelar, drept dovadă că nu mai sunt liberi decât 1.700mp, iar restul trebuie restituit comunei Rediu. Bineînțeles că domnul Silviu, de la cadastru de la Rediu, nu a făcut niciun plan parcelar. A venit cu mâinile în buzunar și a sugerat să cedăm 5.500mp din teren, noi și vecinii Moldovanu, pentru a încăpea pe Valea Lupului, iar dumnealui a făcut fișă de punere în posesie acum pe numele Catinca Mihalache, exact pe terenul care lipsește”, declară Georgeta Stroe.

Ieșeanca mai bănuiește și că primăria din Rediu refuză să o ajute din cauza unor interese ascunse

„Vecinul meu nu are moștenitori și este bătrân. Ei au plănuit de mult treaba asta. Daca nu îl intabulează pe numele meu, le revine lor proprietatea”, concluzionează ieșeanca pusă pe drumuri între două primării pentru a obține un drept de proprietate pentru un teren pentru care deja a dat bani.
Comentarii
  • Silviu Rusu (0756) 270 723. Execut cadastru si tot ce vreti voi chiar daca sunt functionar la primarie. Cip primarul e in spatele meu!!! Sunt tate in Rediu!!!

  • Mam antors si ieu acum 2 ani an Romanika cu familea, am banii si vreau sa…comme se dici…sa investesc antrun teren, care stiti on teren bun, am venit din strainatate.

  • Silviu Rusu este cel mai mare măgar, sprijinit de orice primar. Cu el își fac treburile primarii din Rediu. În Iași nu exista Poliție, Parchet etc

Adauga un comentariu