Actualitate

O ieseanca i-a intors viata pe dos unui celebru cantaret. Iata cum au cheltuit impreuna peste 500.000 euro

Publicat: 26 sept. 2014
1

@ Totul s-a petrecut intr-o localitate idilica din Ardeal @ Ancheta politistilor si a procurorilor a scos la iveala lucruri incredibile @ Toti cei implicati risca sa ajunga la inchisoare

Acest caz a mai fost prezentat in paginile cotidianului BUNA ZIUA IASI si se refera la modul in care o firma destul de cunoscuta din Iasi si anume SC Expert Instal SRL si-a batut joc de un proiect important de infrastructura care trebuia derulat in comuna ardeleana Band, reusind sa fraudeze bugetul statului cu peste 500.000 euro. De altfel, comuna este condusa de cunoscutul cantaret de muzica folk Mircea Rusu cel care a infiintat formatia ce contine si numele comunei si anume Mircea Rusu Band.

Cantaretul a compus si interpretat o serie de cantece care sunt populare si astazi: „Omul bun si pomul copt„, „Lacrima de dor„, „Iarba verde de acasa„. In urma cu doua zile procurorii DNA din Targu Mures au trimis-o in judecata pe ieseanca Nicoleta Pascal, administrator al SC Expert Instal SRL din Iasi, si pe Mircea Rusu acuzandu-i de abuz in serviciu, fals si uz de fals etc. Potrivit rechizitoriului procurorilor cei doi sunt principalii vinovati pentru modul ilegal in care au fost cheltuiti banii alocati de Guvern pentru infiintarea retelei de apa si canalizare in comuna Band. Frauda a fost descoperita de Camera de Conturi Mures. Firma Expert Instal care il are in spate de fapt pe Valeriu Berezovschi, un personaj cunoscut in special printre constructorii ieseni, a incheiat contract cu Primaria Band pentru a efectua lucrarile, dar desi societatea comerciala ieseana a incasat banii, reteaua de canalizare a localitatilor vizate este si astazi inexistenta.

Contracte ilegale

Din prejudiciul total de 2.258.858 lei, suma de 1.799.803 lei reprezinta echipamente si utilaje nelivrate, 416.699 lucrari neexecutate, 92.453 amenajari interioare neefectuate etc. Acuzatiile se indreapta si impotriva viceprimarului comunei Band, Bartha Domokos si a lui Valeriu Berezovchi (director general al SC Expert Instal SRL) care au fost complici la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, precum si de fals si uz de fals. Directia Nationala Anticoruptie a transmis ca a luat masura instituirii sechestrului asigurator pe averile celor 4 persoane trimise in judecata. In acest dosar au mai fost cercetate si alte firme iesene si anume Ami’s Business Construct SRL, Clean Total SRL si CITCO SRL.

Citeste si: O ieseanca l-a vrajit pe cel mai popular cantaret roman. Idila s-ar putea sfarsi la puscarie

Reprezentantii acestor firme au fost scosi insa de sub urmarire penala. In prezent impotriva firmei Expert Instal au fost depuse la Tribunalul Sindic mai multe cereri de insolventa. Printre firmele care i-au cerut insolventa se numara Ami’s Business Construct SRL, SC Condacia SA, si Klarin ALP SRL din Sibiu. S-ar parea ca proiectul din comuna Band ar fi fost compromis si din cauza unor neintelegeri care au aparut intre firma Klarin si Expert Instal. Astfel, Expert Instal a incheiat cu Klarin un contract pentru furnizarea statiei de epurare.

Expert Instal SRL sustine ca livrarea statiei de epurare necesare sistemului de canalizare din comuna Band nu a fost insotita de certificat de conformitate. Pe de alta parte, firma Klarin este cea care a solicitat insolventa Expert Instal SRL sustinand ca si-a indeplinit obligatiile contractuale. Klarin sustine ca are de recuperat de la Expert Instal suma de 1.120.410 lei. Acesta este al doilea dosar penal in care este cercetat Mircea Rusu. In urma cu doi ani acesta a fost retinut de procurorii mureseni fiind dus in fata judecatorilor cu propunere de arestare preventiva deoarece era cercetat tot pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Judecatorii au decis insa cercetarea sa in stare de libertate. Mircea Rus, în calitate de primar, ar fi încheiat, în cursul anului 2009, patru contracte cu persoane juridice, fara respectarea procedurilor legale producand primariei un prejudiciu de 300.000 lei.

Adauga un comentariu