News Flash:

O initiativa salutara

17 Februarie 2005
703 Vizualizari | 0 Comentarii
La inceputul acestei saptamani ministrul educatiei, Mircea Miclea, a aprobat prin ordin reinfiintarea Consiliului National al Reformei Invatamantului (CNRI) compus din 30 - 40 de membri ce activeaza in toate segmentele sistemului educational: de la invatatori pana la academicieni. Atributiile acestui organism sunt: participarea la elaborarea si dezbaterea orientarilor generale ale politicilor educationale, examinarea principalelor proiecte ale reformei invatamantului, din perspectiva coerentei, pertinentei, eficientei folosirii resurselor si a calitatii rezultatelor, identificarea si analizarea cauzelor eventualelor blocaje, dezechilibre si disfunctionalitati in procesul reformei invatamantului.
Nu ne indoim de necesitatea reinfiintarii CNRI cu atat mai mult cu cat se stie ca provocarilor de orice tip societatea le raspunde cu educatii specifice. Scoala trebuie sa fie axul schimbarii, al mentalitatilor in primul rand - cel putin la fel de importanta ca schimbarea si reconstructia economica si a institutiilor democratiei. In primul rand apare dificultatea formarii educatorilor (profesorilor) obisnuiti la noi cu demult depasita in Occident invatare de mentinere sau mai pe sleau reproducerea prin repetitie mecanica a valorilor trecutului.
Societatea europeana de azi in care vrem - nu vrem, putem - nu putem, vom fi mai devreme sau mai tarziu integrati, are nevoie de oameni care anticipeaza viitorul, il proiecteaza si il construiesc, nu il asteapta sau il intampina.
Asteptam de la CNRI definirea "competentelor-cheie" si un curriculum adaptat acestora. O solutie ar putea fi chiar preluarea si adaptarea "modelului japonez" fundamentat in anii '80 in cadrul caruia, printre altele, sunt prioritare obiectivele ce vizeaza:
•stimularea aptitudinilor elevilor de a gandi in mod independent si de a lua decizii adecvate;
•dezvoltarea sociabilitatii, a dragostei pentru familie, locul natal, semeni si pentru natura;
•o viata scolara mai calma si mai placuta.
Avem multi teoreticieni de marca atat in ceea ce priveste educatia pentru schimbare, cat si in educatia pentru toti, printre care si iesenii: George Vaideanu, Constantin Cucos, Carmen Cretu si Liviu Antonesei (ar fi cazul ca macar unul dintre ei sa faca parte din CNRI), dar implementarea teoriilor e extrem de dificila. Aceasta se realizeaza prin vointa politica la varf si apoi prin eforturile conjugate ale intregii societatii dupa o intensa dezbatere publica a strategiilor si metodelor de implementare.
Din acest colt de pagina nutresc speranta ca ministrul educatiei nu va schita doar planuri pe hartie si va pune in practica ceea ce excelent gandeste.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1370 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012669 (s)