Actualitate

O institutie din Iasi, la un pas de faliment. Datoriile la stat sunt uriase

Publicat: 17 aug. 2014
1

@ Inca o statiune de cercetare si dezvoltare risca sa fie inchisa @ Datoriile pe care le-a acumulat la stat sunt de cateva milioane de lei @ Desi in ultimii ani institutia a avut profit, au crescut debitele la Finantele Publice

Tot mai multe probleme au aparut in ultimii ani la statiunile de cercetare si dezvoltare din judet. Desi au fost infiintate in urma cu cateva decenii si au avut profituri uriase  timp de mai multi ani, institutiile au ajuns acum in pragul falimentului. Inca o statiune de cercetare si dezvoltare din Iasi risca sa fie inchisa din cauza datoriilor acumulate la bugetul statului. Ba mai mult, terenurile statiunii ar putea fi pierdute tot din cauza unor debite catre o firma cu care a avut contracte de furnizare a unor produse necesare cercetarii si dezvoltarii.

Datorii de 4 milioane de lei

Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie (SCDVV) Iasi s-a înfiintat in anul 1957 ca o necesitate a refacerii si dezvoltarii patrimoniului viticol din nord – estul Moldovei.

Citeste si: Dezastru la o institutie din Iasi! Falimentul bate la usa, iar directorul si-a facut o vila – FOTO

Este o institutie publica cu finantare extrabugetara, având personalitate juridica, care promoveaza cercetarea fundamentala si aplicativa în domeniul viticulturii si vinificatiei, subordonata Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu – Sisesti„. Daca in perioada comunista statiunea avea profituri mari si rezultatele cercetarilor erau vizibile, in ultimii ani, statiunea a ajuns in ultimul hal. Risca sa fie inchisa daca Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi demareaza procedura de executare silita pentru recuperarea datoriilor acumulate la bugetul de stat. Suma totala pe care SCDVV Iasi o datoreaza statului este de 4,3 milioane de lei.

Reprezentantii statiunii nu au putut fi contactati pentru o oferi un punct de vedere in legatura cu aceasta situatie. Situatia nu este deloc roz, mai ales ca o firma care are de recuperat sume uriase reprezentand datorii ale statiunii au cerut insolventa acesteia.

Terenurile si cladirea ar putea fi vandute

In acest an, o societate cu raspundere limitata din Iasi, care are sediul intr-un apartament de pe strada Strapungere Silvestru s-a adresat magistratilor de la Tribunalul Sindic cu o cerere in care cere sa fie declarata insolventa Statiunii de Cercetare.

Citeste si: Nu o sa va vina sa credeti in ce hal a ajuns o renumita institutie ieseana

Acest lucru s-a intamplat deoarece statiunea ar avea catre firma respectiva, Richter Romania, o datorie mai veche in urma unei colaborari derulate in perioada 2009-2010. Chiar daca proprietarul statiunii este statul roman, prin intermediul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti„, judecatorii au inceput sa analizeze cererea de intrare in insolventa. De regula, nu se poate solicita intrarea in insolventa a unei institutii publice, dar potrivit unor surse judiciare in acest caz se pot aplica procedurile de faliment. Asta deoarece statiunea are personalitate juridica distincta, deruleaza operatiuni economice, are patrimoniu etc. Daca cererea de insolventa se va aproba si vor aplica si procedurile de faliment asta inseamna ca se va putea trece la lichidarea patrimoniului, adica se vor putea scoate la vanzare inclusiv terenurile si cladirile din Copou.

Comentarii
Adauga un comentariu