Titlurile zilei

O investiție uriașă apare în cel mai sigur cartier din Iași. Toate vilele bogătanilor din Copou vor fi protejate de hoți 24 de ore din 24

Publicat: 03 aug. 2021
Clădirile Penitenciarului de Maximă Siguranță din Iași, situat pe strada Doctor Vicol
S-au făcut primii pași pentru modernizarea penitenciarului din cartierul Copou, din municipiul Iași. Proiectul cuprinde modernizarea unui corp dezafectat din 2018, dar și extinderea instituției, printr-un nou imobil

Un proiect major se pregătește într-un cartier din municipiul Iași. Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași va beneficia de un nou proiect de modernizare. Investiția va fi demarată inițial cu refacerea corpului A, clădire intrată în conservare încă de acum 3 ani. Ulterior, în incinta penitenciarului, va fi ridicat un nou corp de clădire, ce poate găzdui și 600 de deținuți

Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași va fi modernizat în perioada următoare. Recent, instituția de pe strada Doctor Vicol a depus un proiect la Comisia Zonală a Monumentelor, pentru elaborarea studiului de fezabilitate și obținerea autorizației de construire legată de consolidarea, modernizarea și extinderea Corpului A.
Acest corp din incinta pușcăriei a fost închis în 2018, din cauza degradărilor. În plus, după modernizarea Corpului A, Penitenciarul va trece la construcția unui nou corp la standarde europene, corp de clădire ce poate găzdui până la 600 de persoane private de libertate.

Penitenciarul Iași va fi modernizat: investiție într-un pavilion cu 200 de locuri

Corpul A va fi redeschis pentru circa 200 de deținuți aflați în regim semi-deschis. În prezent, clădirea a intrat în conservare. Cu toate acestea, în imobilul respectiv mai sunt găzduiți deținuții infectați cu COVID-19. De asemenea, în acel imobil mai funcționau un cabinet medical, capela penitenciarului, dar și un club pentru deținuți.
Pavilionul dezafectat în 2018 are o suprafață a camerelor de 1.184 de metri pătrați, cu 37 de camere de deținere. Corpul A a fost expertizat tehnic încă din 2008. Imobilul nu are subsol tehnic și nu este prevăzut cu toate utilitățile în camere. Clădirile din incinta Penitenciarului au fost date în folosință în 1984. În prezent, în pușcăria din Copou sunt circa 750 de deținuți.

Investiție în pavilionul dezafectat din Penitenciarul Iași

Pentru consolidarea Corpului A va fi făcut și un studiu de fezabilitate, conform oficialilor din cadrul instituției.

„În sistemul penitenciar românesc erau camere pentru 20-40 de persoane. Nemafiind 40 într-o cameră, ci numai 10, cred că se vor îmbunătăți condițiile de detenție. Pe condiții de detenție este loc și de mai bine. Pentru a le îmbunătăți, este nevoie de investiții. Așadar, e nevoie de bani. Corpul A va fi refăcut. Studiul de fezabilitate este aproape finalizat. Urmează să fie obținute toate avizele pentru consolidare. Acolo ar trebui să fie mutați circa 200 de deținuți. Cândva, acolo erau și 700 de persoane”, a precizat ieri Dorin Șcarlii, liderul Sindicatului Iuris Iași.

Cartierul Copou a devenit cel mai sigur din Iași

Odată cu penitenciarul din strada Doctor Vicol, zona adiacentă a devenit și una dintre cele mai sigure din municipiul Iași. Astfel, infracțiunile în jurul străzilor penitenciarului sunt foarte puține.

„Cei care locuiesc în zona penitenciarului trebuie să stea liniștiți. Ei sunt mai în siguranță decât în alte zone ale Iașului. Este o zonă foarte bine securizată, nu se întâmplă nimic. E o zonă mult mai sigură decât alte străzi din Iași. Colegii mei sunt la post 24 de ore din 24. Astfel, nimeni nu intră în curtea omului știind ce e în zonă. Tot ceea ce s-a făcut ca investiție acolo s-a făcut prin bani publici și este greu să fie mutat”, a mai spus Dorin Șcarlii.

Scandal în Consiliul Local din cauza Penitenciarului Iași

Penitenciarul Iași urmează să fie și modernizat. Astfel, instituția vrea să ridice un nou corp de clădire, corp care poate găzdui până la 600 de deținuți în condiții moderne. Proiectul planului urbanistic zonal a stârnit, însă, controverse în cadrul Consiliului Local (CL), planul fiind respins de aleșii Iașului.
Decizia s-a mutat în instanță, unde magistrații au decis ca Penitenciarul să revină cu planul urbanistic în CL. Proiectul va fi conturat în jurul terenului de sport din incinta pușcăriei, clădirea fiind în forma literei „U” și imobilul având și mai multe facilități.

Comentarii
  • Chirica e ca Pablo Escobar, isi pregteste penitenciarul pentru anii ce vor urma 🙂

    Oricum incompetenta de 30 de ani continua. Mutati naibii Penitenciarul si Stadionul in afara Iasului! Nu au ce cauta acolo. Faceti parcuri in loc si locuri de promenada care sa aduca bani.

  • Fraților,daca se muta cumva stadionul sau penitenciarul apar blocuri instant in locul lor!Aveți grija ce vă doriți, alegeti raul cel mai mic !

  • in locul puscariei si stadionului ar trebui un parc imens verde cu parcare subterana de 1000 locuri cu alei de alergat de mers cu bicicleta, locuri de joaca, patinoar, zona de terase, teatru in aer liber, parc acvatic etc……dar din asta nu ies bani imediat din spagile de la dezvoltatori

  • In alte tari puscariasii sunt pusi la munca pentru a-si plati detentia din banii proprii. La noi sunt alocati circa 3000 lei / luna/ detinut de la bugetul de stat. De ce trebuie ca noi, cetatenii platitori de impozite, sa le platim puscaria??????

  • Ce prostie de articol. Vor să mărească pușcăria, mă rog, treaba lor. Dar ce treabă are cu vilele din zonă ? Cum… le îmbunătățește… securitatea ? Voi credeți că dacă e vorba de hoți, cărora le-a intrat meseria în sânge, se vor sfii de … modernizarea pușcăriei ? Fiți serioși ! Ai temeri că te calcă hoții ? Simplu, caută un electronist bun, care să-ți meșterească un sistem de alarmă cu combinații de senzori dintre cei mai neobișnuiți. Infrared, vibrații, presiune, microunde, video, audio etc. Pui inclusiv sistem antisabotaj, în cazul în care umblă careva la senzori. Cu sistem de alimentare dual, rețea și acumulatori, în caz că pică rețeaua. Iar la final bagi două goarne de 200 de decibeli și un sistem de proiectoare, care să lumineze… giorno. Las dacă le va mai trebui spargeri 🙂

Adauga un comentariu