Titlurile zilei

O IT-istă și o farmacistă din Iași se bat cu bucătăria italiană! Au luat un sac cu bani și au pus bazele afacerii. Clienții se ling pe degete după un minut

Publicat: 11 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O IT-istă și o farmacistă din Iași se bat cu bucătăria italiană Au luat un sac cu bani și au pus bazele afacerii. Clienții se ling pe degete după un minut
Diana Popovici și Simona Anastasiu, o IT-istă și o farmacistă din Iași, au o afacere de succes cu paste făcute ca în Italia

O IT-istă și o farmacistă din Iași au înființat o afacere inedită, cu paste proaspete produse ca în bucătăria italiană, sută la sută naturale. Investiția inițială se ridică la 44.000 de euro, bani obținuți prin programul Start – Up Nation, derulat cu fonduri de la stat. Producția efectivă de paste a început în urmă cu șase luni, iar produsele sunt comercializate în băcăniile și magazinele cu produse locale, tradiționale, din Iași. Cele două ieșence au creat și patru noi locuri de muncă după ce au angajat persoane din rândul șomerilor

Una dintre cele mai inedite afaceri, inspirată din bucătaria italiană, este a Dianei Popovici și a Simonei Anastasiu, o IT-istă și o farmacistă din Iași. Cele două tinere, care sunt iubitoare de paste și au testat preparatele din Italia, unde sunt făcute paste proaspete, naturale, din făină dură, s-au gândit că gustul autentic din Italia ar putea fi adus și în Iași. Nu au stat mult pe gânduri și după ce au analizat piața, s-au informat cu privire la materia primă ce trebuie adusă din Italia, dar și ce costuri implică o afacere cu paste, au decis să aplice un proiect în cadrul programului Start – Up Nation, program derulat cu fonduri de la bugetul de stat.

După ce proiectul a fost acceptat la finanțare, antreprenoarele au căutat echipamentele necesare pentru a produce artizanal pastele proaspete, din făină adusă de la o moară din sudul Italiei. Producția efectivă a început în urmă cu jumătate de an, iar produsele sunt comercializate prin intermediul băcăniilor și magazinelor de cartier cu produse locale, tradiționale.

O afacere inedită, cu paste proaspete, a fost înființată în anul 2019, de o IT-istă și o farmacistă din Iași

Diana Popovici, de meserie IT-istă, își amintește de prima experiență din Italia în ceea ce privește pastele, care a determinat-o să deschidă o afacere.

„Am fost în Italia și am văzut într-un magazin de paste o vitrină în care sunt produse pastele la fața locului, iar apoi pot fi ambalate și comercializate sau preparate pe loc și mi s-a părut extrem de interesant acest lucru, să vezi cum sunt produse pastele, ceea ce mănânci, în fața ta. Așa a apărut ideea de afacere și până la urmă s-a concretizat anul trecut. Am căutat un furnizor de făină cât mai autentic, italian, și am găsit o familie cu tradiție în paste, în sudul Italiei, care produce făină exact ca pe vremea bunicilor, strămoșilor lor, care a fost de acord să ne furnizeze această făină pentru a produce și noi paste proaspete, din ingrediente naturale”, spune Diana Popovici.

Diana Popovici: „Inițial voiam să vindem în restaurante, dar ne-am orientat către băcănii, pentru că a venit pandemia”

Ieșeanca povestește că, împreună cu asociata sa, Simona Anastasiu, de meserie farmacistă, au reușit să facă paste ca în Italia si pe deasupra sută la sută naturale, care au ajuns deja la sute de clienți din Iași. Din cauza pandemiei, planurile lor au fost puțin modificate, astfel că din acest motiv colaborarea cu restaurantele din Iași nu s-a concretizat.

„Inițial, voiam să vindem cea mai mare parte din producție în restaurante, dar ne-am orientat către băcănii, pentru că a venit pandemia și a trebuit să ne reorientăm. Noi am achiziționat echipamente cu banii de la stat, echipamente de producție. Putem produce o cantitate destul de mare, însă acum folosim doar o singură mașină pentru că noi producem mai mult pe bază de comandă. Am angajat patru persoane din rândul șomerilor, care nu au lucrat niciodată în domeniu și pe care i-am pregătit, iar în magazinele unde vindem, facem aprovizionarea săptămânal”, mai spune Diana Popovici.

Pastele proaspete produse la Iași sunt pregătite dintr-o făină originară din Italia, care provine de la o moară cu tradiție

Deși afacerea cu paste, denumită „Solopasta”, este abia la început, clienții au început să consume în număr tot mai mare produsele de toate tipurile, colorate sau simple, fusili, tagliatele sau rigatoni. Fiind proaspete, pastele au termen de valabilitate de numai 7 zile și sunt obținute din făină de grâu dur, extrudate prin matrițe din bronz, tehnică adoptată din Italia, care păstrează gustul autentic italian. Tehnica este tipic artizanală, iar extrudarea (n.r. – modelarea) pastelor prin matrițe de bronz face ca suprafața produsului finit să fie poroasă și aspră, ceea ce înseamnă o capacitate mai mare de reținere a sosului, spre deosebire de extrudarea prin matrițele teflon utilizate pe scară largă, la nivel industrial. Uscarea ulterioară a pastelor se face la temperaturi mai scăzute și cu timpi mult mai lungi față de cele extrudate prin teflon.

„Acest lucru permite o reținere mai mare a nutrienților și a calităților organoleptice ale bobului de grâu. Pastele nu conțin conservanți sau coloranți și au un timp de fierbere foarte scurt, de numai 1 minut. Se mai fabrică paste, în Iași, însă nu proaspete. Asta ne diferențiază pe noi practic de ceilalți producători”, mai spune Diana Popovici care în permanență scoate pe piață noi sortimente de paste din mica făbricuță ce se află în zona Podu Roș.

Peste 1.000 de firme din Iași au fost înființate cu ajutorul fondurilor de la stat obținute prin programul Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation nu va fi lansat în anul 2021 din cauza lipsei fondurilor. Potrivit reprezentanților din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, sunt lansate și vor fi lansate programe care să ajute IMM-urile afectate de pandemia COVID-19, însă nu și programul Start-Up Nation, care în ultimii 3 ani a avut aproximativ 30.000 de beneficiari din toata țara. Antreprenorii din Iași au înființat afaceri cu 18.540.686 de lei, bani de la stat obținuți prin programul Start – Up Nation pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere. Potrivit Agenției pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE), în perioada 2018-2019 au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași. Valoarea totală a proiectelor este de 81.459.412 de lei.

Adauga un comentariu