National

O jumatate de miliard lei pentru agricultorii pascaneni

Publicat: 26 apr. 2004
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:45650;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Agricultorii pascaneni au primit din partea Guvernului subventii in valoare de circa 480 milioane de lei •Alte subventii vor fi achitate agricultorilor pana in luna septembrie a anului curent

De la sfarsitul saptamani trecute, cateva sute de agricultori din Pascani sunt mai bogati cu cateva milioane de lei, bani care au fost platiti de Guvernul Romaniei. Peste 480 de milioane lei au ajuns in buzunarele a 1.300 de locuitori ai municipiului Pascani care detin teren agricol. Banii sunt platiti numai daca pamantul este cultivat. Beneficiarii au depus la inceputul lunii decembrie a anului trecut documentatia pentru a primi din partea Guvernului cele 2 milioane lei pentru fiecare hectar in parte cultivat cu grau. In acest sens, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute, specialistii Biroului Agricol de la Primaria Pascani au intocmit statele de plata pentru achitarea celei de-a doua transe de bani, care se ridica la suma de 482 de milioane lei.
Peste 350 de milioane de lei au fost platite unor societati agricole cum ar fi Agrospic SA, care a primit 240 de milioane de lei, unitatea Calitatea Blagesti, care a primit 71,850 de milioane de lei, in timp ce societatea agricola Valea Gastesti SA a ridicat suma de 21,850 de milioane de lei, iar societatea agricola Vatra 1 doar 18,26 milioane de lei.
Micii proprietari ai terenurilor agricole care au fost insamantate cu grau in toamna anului trecut vor primi din partea statului, cu titlu de subventie agricola, suma de 130 de milioane de lei. „Actiunea s-a desfasurat conform graficului stabilit. Mai sunt doar cativa proprietari care inca nu au intrat in posesia sumelor de bani cuvenite. Speram ca pana luni (n.r. – astazi) sa terminam de platit transa a doua cultivatorilor de grau. Pentru a nu pune omul pe drumuri, s-a decis sa ne deplasam noi la fata locului, in suburbiile unde sunt planificati sa vina oamenii”, a precizat Maria Drentea, reprezentantul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) a judetului Iasi. Cei indreptatiti sa beneficieze de aceasta facilitate vor primi cate un milion de lei pentru fiecare hectar de grau cultivat. Precizam ca Guvernul Romaniei a dispus ca toti cultivatorii care detin suprafete de teren de pana la 5 hectare sa primeasca o subventie de doua milioane de lei la hectar. Banii vor fi platiti in mai multe transe, atat pentru lucrarile agricole de toamna, cat si pentru cele de primavara. Cultivatorii de grau vor primi subventia in doua transe. Prima transa a fost eliberata toamna trecuta, iar a doua se va desfasura in aceasta primavara. In ceea ce-i priveste pe proprietarii de terenuri care cultiva plante de primavara, acestia vor primi subventia in trei transe: 700 de mii de lei in perioada aprilie – mai a.c., 600 de mii de lei in luna iunie a.c. Ultima transa, de 700 de mii de lei, va fi acordata in luna septembrie a.c.
Sorin URSAN

Adauga un comentariu