News Flash:

O JUMATATE DE MILIARD LEI SPAGA

17 Octombrie 2003
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
•Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi detin informatii conform carora conducerea DSP este partasa la inselaciunea savarsita de societatea comerciala Medinvest SRL la Maternitatea "Elena Doamna" •La sfarsitul anului trecut, firma Medinvest a incasat 4,5 miliarde lei pentru statia de oxigen pe care trebuia sa o aduca la spital •Desi a incasat banii, firma nu s-a achitat de clauzele contractuale nici dupa aproximativ doi ani •Banii care au intrat in buzunarele firmei si ale unor angajati ai DSP provin din programul National pentru Sanatate, fiind destinati reabilitarii sectiei de neonatologie de la maternitate •Directia de Sanatate Publica incalca Legea Auditului Public Intern •Cotidianul ZIUA de Iasi va informa Ministerul Sanatatii si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului despre modul in care au fost cheltuiti acesti bani

Bolnavii isi cumpara medicamente din farmacii, cheltuind sume uriase pentru a se mentine in viata. Unii dintre medicii ieseni cumpara manusi chirurgicale din banii proprii inainte de a intra in garda. Spitalele nu au bani pentru mancarea bolnavilor, iar, pentru scurt timp, se punea problema ca nici salariile angajatilor din sistemul sanitar iesean sa nu fie platite in totalitate pana la sfarsitul acestui an. In tot acest timp, conducerea sanatatii iesene musamalizeaza spagi de sute de milioane de lei, care au intrat in buzunarele unor smecheri, care fac parte din mafia lumii medicale iesene. O instalatie de peste o suta de mii de Euro a fost platita, fara ca macar sa fie comandata producatorului strain. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, dr. Carol Stanciu, coordoneaza un Centru Zonal de Sanatate si, de luni intregi, nu reuseste sa identifice problemele sanatatii iesene. Dr. Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, gireaza acte de control fara ca macar sa verifica daca legea este respectata. Traficul de influenta si presiunile asupra angajatilor din sistemul sanitar sunt de ani buni o practica obisnuita, al carei scop este cel de a umple buzunarele mafiotilor. Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi publica rezultatele unei anchete de presa care scoate la iveala increngatura de interese oculte si sistemul relational folosit pentru a fura, pur si simplu, aproape o jumatate de miliard de lei.

In spatele societatii comerciale Medinvest SRL, care a incasat la sfarsitul anului trecut 4,5 miliarde lei de la Maternitatea "Elena Doamna" din Iasi pentru montarea unei statii de oxigen care nu a fost adusa nici in ziua de astazi, se afla persoane importante din conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi. Astfel se explica de ce administratorul societatii Medinvest SRL, medicul stomatolog Rares Mihail Cristea, nu a fost tras la raspundere pentru infractiunea de inselaciune. Banii care au intrat in buzunarul firmei Medinvest provin din Programul National de Sanatate nr. 3 pentru asistenta femeii, copilului si familiei, program finantat de Ministerul Sanatatii si Familiei. Practic, acesti bani trebuiau folositi pentru reabilitarea Sectiei de Neonatologie de la Maternitatea "Elena Doamna".

Marsavia

In data de 31 iulie 2002, conducerea Maternitatii a incheiat doua contracte de achizitie cu furnizorul SC Medinvest SRL. Primul contract, cu numarul 104/31. 07. 2002, are ca obiect achizitia si montarea unei instalatii de producere oxigen medical gazos din aer atmosferic, produsa de Craft Engineering (Belgia), model CPO6ER, a carui valoare este de 3,1 miliarde lei, la care se adauga TVA de 593,6 milioane lei. Cel de-al doilea contract, cu numarul 105/31.07.2002, are ca obiect achizitia si montarea de console medicale tehnice, posturi complete de oxigenoterapie, aspiratoare individuale portabile pentru aspiratie chirurgicala, instalatie de producere a apei sterile, instalatie de dezinfectie, instalatie centralizata de aer comprimat, avand valoarea de 1,8 miliarde lei, la care se adauga TVA. In luna septembrie 2002, spitalul face primele plati catre SC Medinvest SRL, 1,8 miliarde lei. In luna decembrie a aceluiasi an, intr-un interval de numai trei zile, in contul societatii Medinvest se varsa alte 2,7 miliarde lei, fara ca statia de oxigen sa ajunga in curtea Maternitatii. Dupa cum se poate observa, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, spitalul a achitat firmei Medinvest SRL suma de 3,8 miliarde lei, reprezentand contravaloarea avansului pentru statia de oxigen, conform clauzelor contractuale si 721,8 milioane lei reprezentand contravaloarea plintelor tehnice, consolelor medicale si traseelor de distributie. Conform contractului, in termen de 60 de zile de la data platii avansului, firma trebuia sa livreze statia de oxigen. Pentru ca firma nu a respectat aceasta clauza contractuala, desi a primit banii, conducerea Maternitatii "Elena Doamna" a sesizat conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi. Mai mult, conducerea spitalului a luat legatura cu firma belgiana Craft Engineering, care a tinut sa precizeze ca nu a avut inregistrata nici o comanda de instalatie producere oxigen medical gazos din aer atmosferic model CPO 6ER, iar pentru o astfel de instalatie era necesara o comanda prealabila facuta cu 15 saptamani inainte. Considerand ca furnizorul nu este de buna credinta si a incercat inducerea in eroare a maternitatii, prin acceptarea avansului si intentia de a nu livra statia de oxigen, conducerea spitalului, in data de 2 iunie 2003, a sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Reprezentantii maternitatii au tinut sa precizeze ca firma Medinvest SRL nu a facut nici un demers pentru a achizitiona instalatia de la firma producatoare, Craft Engineering, dar nici de la alti intermediari de la care ar fi putut sa o importe.

Medinvest in cardasie cu DSP

Conform informatiilor detinute pana in prezent, in spatele acestei firme se ascund numele unor persoane aflate in functii de conducere la Directia de Sanatate Publica (DSP). Este foarte posibil ca insusi unul dintre oamenii politici ai orasului, care reprezinta de cativa ani iesenii in legislativul tarii, a solicitat directorului DSP de atunci, dr. Mihai Frasin, ca societatea comerciala Medinvest SRL sa obtina cele doua contracte la Maternitatea "Elena Doamna". Cum o astfel de rugaminte nu putea fi refuzata, dr. Frasin a trecut la actiune, iar Medinvest a preluat afacerea. La scurt timp, dupa ce contractele au fost incheiate, in scena intra un al doilea om al DSP, nimeni altul decat Victor Alexandriuc, de la Serviciul de Investitii, cel care se ocupa de toate lucrarile de constructii si reparatii din unitatile medicale ale municipiului Iasi. Victor Alexandriuc este numit diriginte de santier al lucrarilor de amenajare a spatiului unde trebuia montata statia de oxigen. La sfarsitul anului trecut, dr. Mihai Frasin este schimbat din functia de director al DSP cu dr. Stefan Georgescu, iar afacerea ramane in mainile dr. Eugen Popescu, directorul adjunct al DSP, care nu a stat deoparte nici pana atunci.

Medinvest face presiuni

Surse din interiorul SC Medinvest SRL au afirmat ca in luna septembrie 2002, cand spitalul a livrat primii bani catre societate, suma de 400 milioane lei i-a revenit lui Victor Alexandriuc, care i-a impartit cu cei din conducerea reprezentantului Ministerului Sanatatii in teritoriu. Aceleasi surse au tinut sa precizeze ca directorul economic al firmei Medinvest SRL a fost nevoit sa-si dea demisia, deoarece Rares Cristea facea presiuni asupra sa pentru a inregistra in contabilitatea firmei statia de oxigen, desi aceasta nu exista. Pentru ca nu a cedat presiunilor, directorul economic al firmei a fost destituit.

Doctorul Popescu ataca

Vazand ca firma nu respecta clauzele contractuale, conducerea Maternitatii "Elena Doamna" a informat conducerea DSP ca va depune plangere la Parchet impotriva firmei Medinvest, dupa ce trimisese mai multe adrese atat Directiei, cat si societatii comerciale. In aceste conditii, unii dintre reprezentantii DSP Iasi, care se stiau manjiti cu banii firmei, au trecut la atac. Din informatiile pe care le detinem, dr. Eugen Popescu s-a deplasat la maternitatea "Elena Doamna", unde a avut o discutie cu dr. Sorin Tamosoiu, in acel moment director general al spitalului. Pentru ca nu l-a putut convinge pe dr. Tomosoiu sa renunte la plangerea pe care urma sa o depuna la Parchet, dr. Popescu l-a amenintat cu destituirea, lucru care s-a si intamplat.

Control inutil

Destituirea fostei conduceri a maternitatii trebuia sa aiba un motiv, iar DSP a trimis Corpul de audit in control. Astfel, Ioan Barliba, seful Serviciului de Audit Intern al DSP Iasi, pleaca singur, singurel in control la Maternitatea "Elena Doamna". Conform Legii Auditului Public Intern, in control la o unitate din subordinea DSP trebuie sa mearga cel putin doi inspectori. Conducerea DSP incalca flagrant legislatia, fara a fi trasa la raspundere. La sfarsitul controlului, Ioan Barliba incheie un raport intermediar de audit public intern, fara ca cei din conducerea spitalului sa ia act de acesta. Raportul este semnat doar de Ioan Barliba si aprobat de directorul DSP, dr. Stefan Georgescu. Acesta a aprobat un raport care nu are nici o valoare, deoarece au fost incalcate prevederile Legii Auditului Public Intern. In baza acestui raport, in data de 16 iunie 2003, la DSP se intruneste Consiliul de Administratie, format din directorul general Stefan Georgescu, directorul adjunct Eugen Popescu si directorul ecocomic Pintilie, care decide destituirea echipei manageriale de la Maternitatea "Elena Doamna", ca urmare a neregulilor financiare constatate. Desi din echipa manageriala facea parte si dr. Florentin Dumitrache, care indeplinea functia de director general adjunct medical, acesta nu a fost destituit, ci avansat in functia de director general.

Alexandriuc ameninta

Sunt si eu mafiot, am fost la Socola...

Astfel se explica vizitele lui Victor Alexandriuc la sediul societatii comerciale Medinvest SRL. Acesta a fost surprins de catre fotoreporterul cotidianului ZIUA de Iasi saptamana trecuta, cand tocmai iesea din sediul firmei. Enervat ca a fost descoperit, Victor Alexandriuc a trecut la amenintari. "Ai sa platesti pentru poza asta. Sunt si eu mafiot, am fost la Socola, am si eu baieti rai care te pot aranja si o sa ma intorc la Socola pentru tine. Ai grija sa nu patesti ceva", a afirmat atunci Victor Alexandriuc. Dupa plangerea care a fost depusa la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, politistii Biroului Economic din cadrul Politiei Municipiului au demarat cercetarile in privinta societatii Medinvest SRL. Fiind vorba de o speta economica, pana in prezent anchetatorii au refuzat sa dea detalii legate de stadiul cercetarilor.

DSP isi bate joc de banii asiguratilor

In timp ce alte spitale nu au bani pentru medicamente, materiale sanitare si alimentele bolnavilor, conducerea DSP arunca peste patru miliarde lei in buzunarele unei firme care si-a batut joc de banii asiguratilor. Bolnavii de hemofilie mor pentru ca memorii din conducerea Directiei de Sanatate Publica nu au facut nimic pentru a obtine banii necesari procurarii medicamentelor acestora. Intotdeauna conducerea DSP a dat vina pe Ministerul Sanatatii, care a alocat bani putini pentru acesti bolnavi. In schimb, DSP primeste miliarde de lei pentru modernizarea Sectiei de Neonatologie a Maternitatii "Elena Doamna" si-si bate joc de viata copiilor care se nasc in acest spital. In urma cu aproximativ doua luni, cinci sugari de la Maternitatea "Elena Doamna" au decedat in Sectia de Neonatologie, iar la scurt timp, alti 20 au fost internati in spital, dupa ce s-au imbolnavit din cauza unui microb existent in spital. Cotidianul ZIUA de Iasi va informa Ministerul Sanatatii si Familiei si Institutul pentru Ocrotirea mamei si Copilului despre modul in care au fost cheltuiti cei 4,5 miliarde lei din programul National de Sanatate nr. 3.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1354 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013581 (s)