Actualitate

O mama care a donat organele fiicei face apel la cei care le-au primit: «M-ar multumi sufleteste sa vad ca fata mea traieste prin cineva!»

Publicat: 18 sept. 2019

Intr-o tara in care transplanturile se mentin la minimumul istoric, se inmultesc cazurile de parinti care ar vrea sa primeasca un semn de la cei care au beneficiat de decizia de a dona.

Felicia Bistriceanu si-a pierdut fiica de doar 20 de ani, pe Lorena, in urma cu doi ani. "Fata mea era o fata sanatoasa, frumoasa, vesela". Pana intr-o dimineata de august 2017, cand fetei i s-a facut brusc rau. "S-a spalat, si-a facut un 3 in 1, si-a aprins o tigara, a tras trei fumuri din ea si a cazut", i-a povestit mamei prietenul tinerei, care locuia impreuna cu ea in Timisoara. Felicia Bistriceanu uda trandafirii din curtea casei din Drobeta-Turnu Severin, cand i-a sunat telefonul. Era cealalta fata, care i-a spus ca surorii ei i s-a facut rau, dar ca e la spital si ca va fi bine. Cateva ore mai tarziu, mama a primit un al doilea telefon de la fiica: "Vino de urgenta la Timisoara".

"Am ajuns la Timisoara si n-am mai vorbit niciodata cu Lore", isi aminteste mama si vocea i se stinge. I-au dat lacrimile. Stie si azi cum a aratat ultima zi petrecuta impreuna, cu putin timp inainte ca fetei sa i se faca rau – era duminica si au mancat impreuna ciorba de burta si sarmale. La spital, medicii i-au spus ca fiica ei are un anevrism cerebral care e inoperabil: "Ori va muri pe masa de operatie, ori va ramane o leguma", isi aminteste Felicia ca a sunat prognosticul.

"Ne-a intrebat daca suntem de acord cu prelevarea de organe. Medicii au vorbit frumos cu noi", spune mama. Alaturi de ea, la spital, erau sotul, baiatul si cealalta fiica. "Ne-am uitat unii la altii si am zis pe loc da, salvam alte vieti".

Felicia Bistriceanu spune ca a luat aceasta decizie intr-un moment greu al vietii ei din toate punctele de vedere: "Faceam chimioterapie, abia ma operasem de cancer, nu mai aveam par pe cap". Mama a donat rinichii, plamanii si ficatul Lorenei. "Cu prelevarea de alte tesuturi, cornee, n-am fost de acord, nici sa nu o mutileze si nici sa nu o tina prea mult", spune mama. "I-au facut slujba cu preot inainte de prelevare", isi aminteste femeia, care este crestin-ortodoxa. Dupa pierderea fiicei, Felicia s-a mutat, impreuna cu familia, in Germania, unde lucreaza ca ajutor de bucatar. "Am vrut sa evadam". "Nu pretindem nimic, avem tot ce ne trebuie", spune mama Lorenei. "M-ar multumi sufleteste sa vad ca fata mea traieste prin cineva. Poate mi-ar alina cumva durerea".loading...

Adauga un comentariu