Actualitate

O mare de lacrimi. S-a stins din viata cel mai longeviv staret la carma unei manastiri din Moldova

Publicat: 24 oct. 2014
1

@ In cei peste 40 de ani de cand a fost staret la Manastirea Sihastria a lasat o amprenta puternica in sufletele a sute de mii de pelerini din intreaga tara @ S-a stins din viata la 83 de ani, reusind sa lase in urma cea mai de pret mostenire

A stat la carma Manastirii Sihastria in vremuri tulburi, peste 40 de ani. Staretul Victorin Oanele s-a stins din viata vineri dimineata, lasand in urma durere si lacrimi in randul pelerinilor care i-au cerut sfatul si binecuvantarea. Parintele Arhimandrit s-a nascut pe 1 februarie 1931 in localitatea Poiana, comuna Vrancioaia, judetul Vrancea. A intrat în monahism pe 3 mai 1952, iar din 13 noiembrie 1972 a fost staret al Manastirii Sihastria. Si-a început slujirea în aceasta functie de mare responsabilitate în vremuri grele pentru monahism, beneficiind de sprijinul si prezenta marilor duhovnici, precum Parintele Cleopa Ilie sau Parintele Paisie Olaru.

Parintele Victorin s-a ocupat, în calitate de staret, cu multa râvna de latura edilitar-administrativa, lasând în urma sa una dintre cele mai numeroase si venerabile obsti de calugari. In timpul celei mai îndelungate si prospere staretii din istoria de aproape patru veacuri a Sihastriei, mai îndelungata cu aproape zece ani decât a protosinghelului Ioanichie Moroi, care detinea pâna acum recordul longevitatii, arhimandritul Victorin Oanele a schimbat mentalitati, a sadit credinta in sufletele credinciosilor si a dramuit cu rost fiecare leu al manastirii. „L-am cunoscut pe parintele arhimandrit Victorin Oanele in urma cu peste 25 de ani. A fost unul dintre cei mai mari si mai longevivi stareti din Moldova. A prins cele mai grele vremuri, cand Manastirea Sihastria se afla la rascruce. A reusit sa se implice in lucrurile administrative si avea un deosebit simt practic chiar daca avea de carmuit aproximativ 100 de calugari. A fost un om care a muncit enorm si a valorificat fiecare ban care i-a revenit manastirii. Nu exista niciun pelerin care sa vina la slujba la Manastirea Sihastria si sa plece fara a fi pus la masa si fara a primi o vorba calda. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”, a spus preotul Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi.

Adauga un comentariu