News Flash:

O mie

28 Septembrie 2006
5695 Vizualizari | 4 Comentarii
O mie
Sunt genul de om care asteapta o mie de lei rest. 1.000 lei. Vechi. Nu pentru ca`s chitros. Sau pentru ca stau in mia aia, sau ca mai pun 9 si`mi iau o paine. Nu. Stau si astept 1 mie de lei din principiu. Dupa o servire de toata bafta, servire normala de altfel prin Iasi, se uita cu greata la tine respectiva persoana care te`a "servit", si incepe sa`ti numere restul, incet, asteptand ca tu sa te trezesti vorbind, si sa`i spui "Lasa atat, restu` tine`l tu". Uite ca nu mai fac din astea. Daca las bacsis putin, se uita in scarba, ceva genul "Ba` da` chitros mai esti... Fomistule!", daca las bacsis mult, unii se uita tot in scarba, da`ti zic din ochi "Ce ma`? Ma vezi chiar asa vai de capu` meu? Crezi ca ma impresionezi ca`mi arunci lovele de pomana?". Unii nu. De fapt, majoritatea se bucura. Oricum tot tu iesi in pierdere. Si servire nasoala, si banii dati. Eram acu` cateva zile, la un mic s`o bere. C`un prieten. Mancam mici pentru ca noi comandaseram pizza. Dupa 20 de minute a venit madam si ne`a zis ca nu mai are pizza, ca nu mai e aluat. A luat cat a luat si s`a terminat. Era normal. Supa nu mancam, chiar daca mai avea, pentru ca era vreo 11 jumate noaptea, si nu merge supa cu bere la ora aia. Oricum, mai mult pentru bere si discutie ne aflam noi acolo. In fine. Ne`am mai uitat pe meniul ala de 12 pagini, ne`am dat cu presupusu` pana cand ne`am saturat, si am intrebat`o ce mai are. Ea n`avea nimic. Era putin obosita, da`n rest totul era ok. Aaa, de mancare... Pai nu mai avea decat mici. Intreaba prietenu` daca`s mici de Kosarom. Sunt foarte buni, vine raspunsul. Bine bine, da`s de Kosarom? Da, cum sa nu. Pana la urma, ca`s de Kosarom, Aldis, Grivei, Azorel sau Rex, ce mai conteaza... Bine preparati sa fie si sa nu latre, ca oricum, vorba aia: puiul bine gatit nu`ti face rau. Nici macar puiul de caine. Sau de pisica. Ca tot pui sunt. Vin micii. Dupa vreo 40 de minute. Bag de seama c`au fugit un pic dupa cainele ala... Sa`l fragezeasca... Oricum, important e ca au venit micii. Asta conta. Erau mici. Foarte mici. Mici si scumpi. Da`... cine mai mananca mici la 12 noaptea? Fudulia se plateste... Ca si prostia de altfel... Am gustat noi micii aia, ca de mancat nu putea fi vorba la cat de mici erau, am baut berea, am discutat ce`am avut pe suflet, hai sa platim. Fa`i semn lu` madam ca vrei sa platesti. Da` poti? Duduia se uita in toate partile, numa` la noi nu. Am tusit, am stranutat, nimic. Am continuat cu berea pana s`a terminat. Vine tanti, nota va rog. Imediat, zice madam, si pleaca. Dusa a fost. Dupa vreun sfert de ora se`ntoarce. Cu nota. 20 de mii micu`. Micu` ala cat destu` 20.000. O`ntreb daca era de rasa cainele, ce rasa anume, pe unde l`au fugarit, daca era al lor sau al vecinului, daca avea pedigree, ca altfel nu`mi explic pretul. Nu era cine stie ce restaurant in buricul targului. Era la mama naibii pe la iesirea din oras. Nu veneau p`acolo decat tiristii sau camionagiii. Am dat banu` pana la urma, ca na, de mancat mancasem... Si ghici ce n`avea. 17 mii. Daca n`avea, doar nu`i dai in cap... Asa ca am mai stat vreo 10 minute, pana a trimis pe cineva la benzinarie sa schimbe. S`a intors acel cineva. Ne`a dat 10 mii. Dar am mai stat pana a cautat inca 7 mii. D`al dreacu` ce sunt. Cu alta ocazie, am iesit cu prietenii la o bere intr`o vineri, pe la vreo 10-11 seara, si am plecat acasa sambata dup`amiaza. Mancasem tot acolo, si ii dadeam cu berea, pentru ca sarbatoream ceva. Dar, la 3 randuri de bere, plateam. Sa fim siguri ca ne ajung banii. Si o rugam sa ia sticlele de pe masa. Sticle pe care nu le lua decat dupa ce plateam. La ultimul rand de bere, pe masa erau 24 de sticle goale (8x3=24). Cerem nota. Aduce don`soara nota. 38 de sticle. Hmmm. Mi`a sarit in ochi faptul ca nu se impartea 38 la 8. Am intrebat care ce si cum. Nu mai comandase nimeni in plus. Numar sticlele de pe masa, 24. Hopa scandalu`. A venit patroana. A facut un inventar scurt la beri. A comparat cu ce scria pe bonuri. Don`soara chelnerita vanduse de fapt cu vreo 30 de beri mai mult decat avea barul pe inventar. Patroana a concediat`o pe loc pe duduia respectiva. Pentru ca, am aflat dupa, eram al patrulea grup de persoane care reclama asa ceva. Imi pare rau pentru ea, dar, tind sa cred ca nu s`a intalnit hotul cu prostul. Din nefericire, la fel fac in toate ocaziile in care sunt servit naspa si v`as sfatui sa faceti la fel. Asteptati tot restul in cazul in care nu v`a convenit servirea. De ce? Pentru ca poate mai ridicam un pic standardele in servire. Poate nu acum, poate nu maine, poate nu anul asta. Dar, ei vor fi nevoiti sa le ridice. Pentru ca (explicatie pentru eventualii vanzatori/chelneri/ospatari care nu te trateaza cu respect): 1. Nu e vina mea ca v`ati ales aceasta meserie. 2. Nu e vina mea ca nu ati avut noroc sa gasiti locul de munca ideal. Sunt multi ca voi. 3. Nu e vina mea ca va freaca seful. Si pe mine ma freaca. Pe toti ne freaca sefii. Nu te freaca pe tine mai mult decat pe altii, si nici mai putin. Ti se pare tie ca te freaca mai mult decat trebuie, pentru ca`i seful tau. 4. Nu e vina mea ca stati toata ziua in picioare. 5. Nu e vina mea ca nu va lasa unii bacsis cat ati dori voi, eventual 75% din nota de plata. 6. Nu e vina mea ca nu`ti place fata mea. 7. Nu e vina mea ca ma imbrac cum ma imbrac. Daca am comandat ceva, inseamna ca am si bani ca sa platesc. 8. Nu e vina mea ca imi trebuie 10 minute sa ma hotarasc ce vreau sa mananc sau sa beau. E vina ta ca nu`mi spui ca nu mai ai decat trei lucruri din meniu si ma lasi sa citesc si sa ma consum ca boul. 9. Nu e vina mea ca ai iesit gaura in gestiune, nu trebuie sa`mi umfli nota sa iesi tu bine. 10. Nu e vina mea ca faci ture de noapte si ca ai salariu mic pentru cat muncesti, sau ca n`ai terminat nici macar liceul. Fa`ti firma si devino patron/patroana daca nu`ti place sa muncesti pentru altcineva. Eu nu am nici o vina. Nu iti cer sa ma stergi la gura, sa ma speli pe maini sau altceva. Vreau doar sa fiu tratat cu respect, prompt si politicos. Nu ma intelegeti gresit, nu toti vanzatorii/ospatarii/chelnerii sunt la fel. Stiu si localuri unde sunt servit ca lumea, si le frecventez tocmai din acest motiv. Si atunci las si bacsis.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

Anonim  | #748
ai dreptate mai.. sa fii servit omeneste si atunci totul e bine... apropo. in Tudor la 'Pali-v-ar foamea'.. vine o domnitza blonda.. zic 2 sucuri.. (eram si io cu o fata) si aduce sucu ala dupa un sfert de ora parca l-a imbuteliat atunci, zic sa-mi aduca nota la sfarsit.. imi zice 60 mii lei vechi si ii dau 100. si mai astept..
nik... nik... adica cum.. dupa ce ca mi-a adus sucul ala dupa atat timp.. mai vrea si bacsis 40 de mii...si ma duc la ea.. .. si.. zice.... imediat... a vai... are sprante mari fatuca.. BAFTA ALL!
Anonim  | #749
azi nu las bacsis pt ca a scazut euro... de obocei las..dar e o zi proasta...sa vdem cat las
Anonim  | #750
Ai perfecta dreptate si sunt de acord cu tine... insa am rugamintea de a-ti schimba poza care se repeta de 2 zile incoace. :)
Anonim  | #751
DE EXEMPLU LA ALILA,SERVIREA E ASA DE BUNA INCAT SE MERITA SA LASI CEVA PENTRU DOMISOARA CARE TE-A SERVIT CU PROMPTITUDINE!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1662 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015594 (s)