Economic Local

O mie de dolari americani pentru echiparea masinii pentru iarna

Publicat: 18 oct. 2007
1

• Iesenii care vor sa-si echipeze masina pentru iarna trebuie sa scoata din buzunar o suma exorbitanta, de aproximativ 25 milioane lei (2.500 RON), echivalentul a circa o mie de dolari americani • Pentru cei care mai vor sa-si faca o revizie generala sau au masini mai scumpe, preturile urca pana la 35 milioane lei (3.500 RON) sau chiar mai mult • Service-urile auto de firma si nu numai acestea practica preturi ceva mai piperate si, in plus, percep manopera de pana la zece Euro pe ora

Venirea sezonului rece atrage o serie de cheltuieli suplimentare pentru ingrijirea si echiparea autoturismelor. Iesenii care vor sa-si echipeze masina pentru iarna trebuie sa scoata din buzunar o suma exorbitanta, de aproximativ 25 milioane lei (2.500 RON), echivalentul a circa o mie de dolari americani. Pentru cei care mai vor sa-si faca o revizie generala sau au masini mai scumpe, preturile urca pana la 35 milioane lei (3.500 RON) sau chiar mai mult. Inca inainte de venirea iernii, reprezentantii service-urilor iesene recomanda proprietarilor de autovehicule sa treaca pe la unitatile de service pentru a-si pregati automobilul pentru circulatia pe drumurile inzapezite. „Soferii ar trebui sa treaca prin unitatile service, unde vor fi verificate starea anvelopelor, care uneori necesita schimbarea cu unele de iarna, starea lamelor de stergator si, daca li se va recomanda, sa utilizeze lichid de spalat parbrizul special pentru temperaturi scazute”, a rezumat un reprezentant al unui service din Iasi punctele minime care trebuie bifate inainte de a porni la drum. Primul pas este revizia generala, iar costul unei astfel de revizii este estimat la 3,5 milioane lei (350 RON), dar preturile variaza in functie de marca masinii. Aceasta operatie include schimbul de ulei, a filtrului de ulei, a filtrului de aer si manopera pentru operatiile de inlocuire ulei si filtre, controlul diferitelor mecanisme, verificarea becurilor si diagnosticarea pe calculator. „Obligatoriu, se verifica instalatia de dezaburire, stergatoarele, stropitorul de parbriz, instalatia electrica, sistemul de franare si starea anvelopelor”, a declarat Eugen Popa, reprezentantul unui service auto din Iasi.

Drumuri fara surprize

Pentru ca soferul sa nu aiba surprize in zilele foarte reci, se impune schimbarea lichidului antigel sau completarea acestuia pana la densitatea optima. In ceea ce priveste antigelul, trebuie verificata concentratia lichidului de racire. Nivelul nu trebuie sa fie scazut, astfel incat sa poata asigura buna functionare a autovehiculului pana la un nivel de inghet de minus 30 grade Celsius. In aceste conditii, pretul pentru un litru de antigel variaza intre o suta si trei sute mii lei (10-30 RON). Mecanicii auto mai insista pentru echiparea masinii cu anvelope corespunzatoare de iarna, un cauciuc corespunzator costand peste trei milioane lei (300 RON). In cazul in care soferii nu opteaza pentru cauciucurile de iarna, vor verifica anvelopele din dotarea masinii pentru a vedea daca este necesara inlocuirea acestora. Echiparea cu anvelope de iarna este necesara pentru a asigura o crestere a eficacitatii de franare de pana la 20 la suta. Lanturile antiderapante, care costa intre 700 mii si un milion lei (70-100 RON), precum si verificarea presiunii in anvelope vor spori siguranta in trafic. Tot la capitolul siguranta, trebuie incluse verificarea sistemului de franare, a directiei, a stergatoarelor de parbriz, astfel incat acestea sa nu fie uzate. Pretul unor lamele de stergator variaza intre 500 mii si un milion lei (50-100 RON). Cei care isi permit pot scoate din buzunar chiar peste 30 milioane lei (3.000 RON) pentru pregatirea completa a masinii pentru iarna. Desi service-uri auto se gasesc la tot pasul, o mare parte dintre soferi apeleaza la mecanicii auto recomandati de prieteni sau la atelierele auto ale societatilor unde lucreaza, serviciile acestora fiind mai convenabile din punctul de vedere al tarifelor. Service-urile auto de firma si nu numai acestea practica preturi ceva mai piperate si, in plus, percep manopera de pana la zece Euro pe ora.

Comentarii
  • aiurea…….in ce sens…poate ne argumentezi…..atunci cum iti explici ca cea mai ieftina anvelopa pentru o masina de teren pleaca de la 750 lei?….si avand tractiune integrala iti trebuie 4 bucati deci numai cauciucurile ajung la minim 3000 lei ca sa nu mai punem ca pregatirea autoturismului in service-ul reprezentantei depaseste 200-300…si asta separat de produse.

  • Tz…tz…tz….Ar vrea ei de la service sa ne ia banii pentru operatii cu un grad extrem de complexitate precum verificatul lamelelor de stargatoare si recomandari privind folosirea lichidului de spalt parbrize. Sunt operatii simple pe care le poate face oricine. Iar anvelope se gasesc la preturi mult sub cele 300 RON (sunt bune si Sava, nu doar Michelin….), stergatoare gasesti si la 12 RON etc etc etc

    Dar cea mai buna pregatire este sa mergi prudent, ca si cum ai avea un ou sub pedala de acceleratie.

Adauga un comentariu