Magazin

O noua amenintare pentru stratul de ozon: Gaze noi, misterioase, descoperite in atmosfera

Publicat: 10 mart. 2014
1

Cercetatorii au identificat patru noi gaze create de oameni, care contribuie la subtierea stratului de ozon. Doua dintre aceste gaze se acumuleaza la o rata ingrijoratoare pentru oamenii de stiinta.

Ingrijorarea fata de gaura de ozon din ce in ce mai mare a dus la restrictionarea productiei de clorofluorocarbon (gazele CFC), incepand cu jumatatea anilor ’80, potrivit romaniatv.net. Insa originea acestor noi gaze similare ramane un mister, potrivit expertilor.

Stratul de ozon se afla in atmosfera, intre 15-30 de kilometri altitudine, si are un rol extrem de important in blocarea razelor ultraviolete nocive, care provoaca cancer la oameni si probleme de fertilitate la animale.

Citeste si: PROFETIA care prezice sfarsitul lumii

Oamenii de stiinta de la British Antarctic Survey au fost primii care au descoperit gaura de ozon gigantica de deasupra Antarcticii, in 1985. De vina erau, pe atunci, gazele CFC folosite pentru refrigerare si pentru aerosoli in produse precum spray-urile de par si deodorantele.

In mod remarcabil, in 1987 tarile lumii au restrictionat productia acestor gaze prin Protocolul de la Montreal, in 1987. In 2010, aceste gaze au fost interzise total.

Acum, expertii de la University of East Anglia au descoperit dovezi ale existentei a altor patru gaze care pot distruge ozonul si provin din surse neidentificate.

Citeste si: Aerosolii produsi de om reduc furtunile tropicale

Trei dintre gaze sunt din clasa clorofluorocarburilor, iar unul este hidroclorofluorocarbon, ce pot dauna stratului de ozon.

„Cercetarea noastra ne arata patru gaze care nu se aflau in atmosfera deloc pana in anii ’60 si sugereaza ca sunt create de oameni”, a spus principalul cercetator, dr. Johannes Laube.

Cercetatorii au descoperit gazele analizand zapada polara. Aerul extras din aceasta zapada este o arhiva naturala a ceea ce exista in atmosfera cu pana la 100 de ani in urma. Expertii au analizat si mostre de aer din prezent, colectate dintr-o zona izolata – Cape Grin din Tazmania.

Ei estimeaza ca circa 74.000 de tone de astfel de gaze au fost emise in atmosfera. Doua dintre ele se acumuleaza extrem de rapid.

Citeste si: Inversarea polilor magnetici. Unii oameni cred ca un cataclism global se va produce

„Identificarea acestor patru gaze este ingrijoratoare, intrucat ele contribuie la distrugerea stratului de ozon”, a mai spus dr. Laube.

„Concentratiile descoperite in acest studiu sunt mici. Cu toate astea, aceasta lucrare ne aduce aminte ca trebuie sa fim atenti si sa monitorizam in continuare atmosfera chiar si pentru cantitati mici din aceste gaze sau alte emisii accidentale sau neplanificate”, a mai spus expertul, care a atras atentia ca unul dintre noile gaze, CFC-113a este cel mai ingrijorator, intrucat concentratiile cresc extrem de rapid. Sursa cea mai probabila ar fi pesticidele din agricultura. Expertii vor investiga si vor retrage gazul de pe piata.

Tags:
Adauga un comentariu