Local

O noua DEZVALUIRE spectaculoasa facuta la Iasi! De data ACEASTA, un faimos profesor universitar este implicat in toata POVESTEA – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 23 oct. 2016
@ Pentru prima data, dupa foarte multi ani, la Iasi se va petrece asa ceva! @ Totul vine pe fondul unei noi dezvaluiri spectaculoase @ Pentru ca totul sa fie un caz exceptional, de data aceasta, un faimos profesor universitar european este implicat in acest proiect @ La initiativa tanarului arheolog si cercetator Andrei Asandulesei, a conf. univ. dr. Vasile Cotiuga – coordonator al Platformei ArheoInvest de la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, faimosul profesor german Jörg W. E. Fassbinder se va implica in cercetarea unei asezari de senzatie, situata in apropierea orasului, veche peste doua milenii si jumatate 
 
In urma cu cateva zile, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) – Facultatea de Istorie, in corpul H (Casa Catargi), s-a derulat o valoroasa prezentare stiintifica pe zona de cercetare arheologica interdisciplinara. Personajul principal al actiunii a fost germanul Jörg W. E. Fassbinder, acesta fiind invitat special de catre membrii platformei ArheoInvest. El a fost implicat in noi cercetari in teren, pe situri ce apartin culturii Cucuteni. Unul dintre ele este situat chiar in localitatea Movileni, judetul Iasi. Principalii organizatori au fost: Andrei Asandulesei, membru al acestui centru de cercetare avansata interdisciplinara, si conf. univ. dr. Vasile Cotiuga (Facultatea de Istorie si coordonator Platforma ArheoInvest – n.r.).

„Este vorba de o colaborare extrem de reusita si care a aparut dupa ce am obtinut o bursa in Germania, chiar la institutul coordonat de profesorul Jörg W. E. Fassbinder. Acum, domnia sa a venit la Iasi, loc unde am prezentat parte din cercetarile noastre arheologice derulate in ultimul timp. Desigur, un proiect viitor va fi cel de cercetarea care va avea loc in teren, la Movileni!”, a mentionat tanarul cercetator Asandulesei.


 

Secretul tumulilor dacici de langa Iasi 
 
Pe acest plan, arheologii ieseni l-au implicat pe germanul Jörg W. E. Fassbinder intr-un spectaculos si revolutionar proiect de cercetare arheologica derulat in Romania. Concret, alaturi de membrii Platformei ArheoInvest, omul de stiinta va derula cercetari arheologice ultra-moderne si interdisciplinare in judetul Iasi.

„Da, totul se va intampla in localitatea Movileni. Aici, prin cercetari arheologice ultra-moderne si interdisciplinare vom investiga un complex funerar, format din doua movile ce sunt legate intre ele printr-un val de pamant! Foarte probabil, avand in vedere ca nu s-au facut cercetari in interiorul acestora, ele reprezinta morminte tracice de tipul celor descoperite si cercetate la Cucuteni, tot Iasi. Plecand de la vizita profesorului german, ne-am dorit si am reusit sa demaram o cercetare, mai exact o prospectare magnetometrica in tumuli funerari, asemanatori cu cei de la Movileni, in zona Lapusului din Maramures. Scopul a fost acela de a avea un model de prospectare in complexele de tipul acesta, care acolo sunt cercetate arheologic deja, pentru a putea aborda, intr-o viitoare cercetare, tocmai la Movileni. Vreau sa va spun ca tumulii de langa Iasi dateaza din secolele IV-III inainte de Hristos si sunt extrem de interesanti. Ei ar putea duce la una dintre cele mai spetaculoase si interesante descoperiri arheologice din Romania. Mai mult, de data aceasta, prin investitia facuta in Platforma ArheoInvest, noi vom pune in valoare datele si vestigiile ce tin de aceasta uriasa si miraculoasa cultura preistorica (din intreaga lume – n.r.), anume Cucuteni„, a precizat conf. univ. dr. Vasile Cotiuga.

Citeste si : DETALII din viata si CARIERA unei femei care conduce o institutie faimoasa din Iasi. A reusit intr-un domeniu DOMINAT doar de barbati – GALERIE FOTO, VIDEO

Pe de alta parte, Fassbinder s-a declarat profund marcat si impresionat de ceea ce a gasit la Iasi, atat de specialisti, cat si de infrastructura de care dispune Platforma ArheoInvest. „Este extraordinara colaborarea pe care o avem cu Andrei si cu ArheoInvest. Am ramas foarte placut impresionat de ceea ce se face la Iasi si de ce asezari arheologice am vazut. Cu siguranta vom continua si dezvolta aceasta colaborare si speram sa aducem cat mai multe informatii legate de civilizatia Cucuteni. Unul din proiectele noastre comune va fi cel care vizeaza studierea zonei Movileni”, a sintetizat germanul Jörg W. E. Fassbinder. 


 

O cercetare inceputa de peste 15 ani 
 
Demn de remarcat ca, in anul 2000, la Movileni, pe atunci tanarul arheolog Cotiuga, a luat parte la cercetarea zonei alaturi de valorosul prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu – fostul Sef al Catedrei de Istorie Veche de la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza. Echipa completa era formata din: prof. univ. dr. Nicolae Ursulescu – responsabil si cercetatorii: Felix Tencariu – UAIC, Madalin Valeanu – Complexul National Muzeal Moldova (CNMM), Rodolfo Striccoli (Università degli Studi di Bari – Italia), Silviu Vacaru, Adriana Moglan, Iulia Moldovan, Carmen Ungureanu (CNMM), respectiv studenti de la Cuza si de la Bari. Avand in vedere cele analizate si gasite, in urma cu 15 ani, viitoarea cercetate cu ajutorul unei aparaturi moderne ar putea duce la o serie de concluzii surprinzatoare in legatura cu comunitatile care au vietuit, acum mii de ani, pe actualul teritoriu al judetului Iasi. 

Citeste si : Celebru profesor german, implicat intr-un proiect istoric de cercetare arheologica – FOTO,VIDEO


 

Complex arheologic unic in Europa 
 
Plecand de la toate acestea, viitorul proiect are ca principal obiectiv cercetarea si descifrarea enigmei celui mai mare complex arheologic din zona, anume din satul Movileni. Acesta este format din doua movile uriase, de circa 14 metri inaltime fiecare si cu diametre de 120 de metri, legate printr-un val de pamant.

Citeste si : EXCLUSIV! Este cea mai mare descoperire arheologica a anului, din Romania! Imagini de SENZATIE surprinse de un grup de ieseni – FOTO

„Se estimeaza ca aproape o suta de oameni au muncit cel putin trei ani la «piramidele» si la valul de pamant ce leaga cele doua movile. Asta pentru ca acesta, repet, este lung de 120 de metri si lat de aproximativ 50 metri, iar inaltimea de sase-sapte metri, lungimea axului principal al complexului fiind de 270 de metri. Valul de legatura intre movile a fost sapat de echipa noastra, in anul 2000 in coordonarea domnului profesor Ursulescu, si am ajuns la concluzie ca este vorba de o necropola, cel mai probabil construita de traci, in secolele IV-III inainte de Hristos. Aceasta ipoteza este valabila deoarece, in apropiere de Movileni se afla cetatea getica de la Crivesti, comuna Strunga. Movilele au fost prezentate amplu in «Repertoriul arheologic» al judetului Iasi. Mentiuni despre existenta acestora exista inca din Evul Mediu. Un asemenea tip de complex «tumuli si val» nu este cunoscut nici în spatiul nord-pontic, nici în Balcani, nici în alte zone ale Europei. Complexul a fost intens utilizat la sfârsitul Celui de Al doilea Razboi Mondial, servind drept un important punct de rezistenta si observare pentru trupele române de pe aliniamentul Ruginoasa-Strunga-Oteleni, asa cum indica liniile de transee sapate de jur-împrejur, amplasamentele de artilerie, munitia si schijele care se gasesc pretutindeni. Demn de mentionat este ca, intreaga constructie a fost acoperita, într-o a III-a faza, cu un strat protector de pamânt negru, gros de circa 0.4 metri. În acest ultim strat au aparut si câteva fragmente ceramice, ce par sa provina dintr-o asezare a culturii Noua, asa cum indica un mic fragment din buza unui vas de tip sac, cu brâu ascutit sub margine. La acest stadiu al cercetarilor, perioada Epocii Bronzului târziu (anii 1.000-500 inainte de Hristos – n.r.) este o limita cronologica anterioara realizarii complexului de la Movileni. Totusi, un fragment din gura unei amfore grecesti, de culoare rosie, s-ar putea sa provina dintr-o asezare getica, aproximativ contemporana cu momentul ridicarii complexului”, a sintetizat, in baza rezultatelor cercetarilor de pana acum, arheologul Vasile Cotiuga. 

Comentarii
Adauga un comentariu