Eveniment-Social

O noua disputa pe tema Centenarului de la Iasi. Scandalurile nu se mai opresc

Publicat: 21 nov. 2017
Editia PDF
11 Oct. 2019

Un nou scandal s-a aprins la Iasi pe tema organizarii proiectelor ce aduc aminte de Centenarul Marii Uniri si al Sfarsitului Primului Razboi Mondial. Totul a plecat de la o decizie luata de Guvernul Romaniei de a infiinta o fundatie care se va ocupa de organizarea Centenarului. Cei mai nemultumiti au fost alesii liberali, cei care au reclamat ca Guvernul se joaca cu aceste manifestari, fara a face in realitate ceva concret.

"La nivel central, asistam la un joc de-a alba-neagra marca Guvernului PSD. Haosul produs prin introducerea noilor masuri fiscale, care se rasfrâng si asupra sectorului cultural, este foarte asemanator celui produs în jurul proiectului Centenar. Intr-o sedinta recenta a Executivului s-a aprobat, într-o atmosfera de maxima secretomanie, memorandumul prin care Secretariatul General al Guvernului, în calitate de membru fondator, înfiinteaza Fundatia Centenar. Dupa ce a fost desfiintat Departamentul Centenar din subordinea Secretariatului General al Guvernului, mutat apoi în curtea Ministerului Culturii, asistam acum la o totala lipsa de transparenta. Le solicit public prim-ministrului Mihai Tudose, si ministrului Culturii, Lucian Romascanu, sa ofere toate detaliile din spatele acestor decizii. Pe ce baza a fost înfiintata aceasta fundatie, cine sunt membrii fondatori, care vor fi sursele de finantare si persoanele desemnate pentru a coordona activitatea acesteia", a spus consilierul judetean Liviu Bratescu, coordonatorul Comisiei de Cultura a PNL.

Acesta a aratat ca Guvenrul a reusit sa reduca si fondurile alocate Ministerului Culturii, astfel incat si demararea unor proiecte noi ar fi puse in pericol. "Daca prima rectificare negativa din septembrie nu a fost una substantiala, acum, la final de an, au mai fost taiate aproape 28 milioane de lei din bugetul unuia dintre cele mai sarace ministere! E adevarat, rectificari negative s-au mai facut în ultimii ani, însa ceea ce atrage acum atentia asupra modului în care Ministerul Culturii administreaza bugetul este tocmai faptul ca, la începutul anului, PSD a solicitat si a si primit mai multi bani pentru minister, pe care acum e clar ca nu au fost capabili sa îi cheltuiasca, proiectele fiind în continuare blocate", a adaugat Liviu Bratescu.

Citeste si : Marturie soc. Proiectul Centenarului a ajuns sa fie facut in bataie de joc, la Iasi

Recent, la Muzeul Unirii din Iasi a avut loc o dezbatere legata de cultura independenta, motorul dezvoltarii comunitatilor dinamice. In cadrul acestei intalniri au fost prezentate proiectele culturale demarate la nivel local.

"În contextul celebrarii Centenarului Marii Uniri, autoritatile locale nu trateaza acest subiect cu atentie, lipsa de transparenta fiind una dintre cele mai grave critici aduse de catre cei prezenti la eveniment. Ca o masura imediata, consilierii PNL Iasi au hotarât sa preia punctele dezbatute pentru a modifica regulamentul privind regimul finantarilor nerambursabile de la bugetul local acordate în baza Legii nr. 350/2005", a mai mentionat Liviu Bratescu.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit