Eveniment-Social

O noua editie „Noaptea alba a Iasului” – VEZI PROGRAMUL!

Publicat: 04 oct. 2012
1
Editia din 2012 a Noptii Albe a Iasului continua traditia primelor doua editii si aduce in atentia iesenilor locuri pe langa care trec zi de zi, dar despre care se intreaba zilnic oare cum este dincolo de zidurile exterioare? Eveniment creat intr-o maniera unica, Noaptea Alba a Iasului va avea loc concomitent cu Noaptea Alba a Parisului 2012, respectiv in noaptea de 6 spre 7 octombrie.
Anul acesta, Noaptea Alba a Iasului se va desfasura sub ideea de Masina a Timpului si vor fi marcate repere importante din istoria Iasului atat din punct de vedere al monumentelor, locurilor si personajelor incluse in traseul din acest an. Programul evenimentului este urmatorul:
Pasajul Hala Centrala, recent inaugurat, aduce in lumina trecatorilor crampeie din istoria orasului, Ulita Sfanta Vineri, case de boieri etc. La Noaptea Alba vom realiza o expozitie de arta in pasaj in parteneriat cu Galeriile Dana.
Casa Dosoftei cu o vizita gratuita in muzeu incepand cu ora 18:00. Un personaj reprezentandu-l pe Mitropolitul Dosoftei va face prezentari din jumatate in jumatate de ora a acestei atat de cunoscute dar atat de putin vititate cladiri simbol a orasului. Atmosfera medievala va fi intregita de spectacolul eveniment sustinut de Profesor Cristi Lazar la lauta renaissance.
Palatul Roznovanu, sediul Primariei Municipiului Iasi. Vizitare cu ghid in atmosfera muzicii de flasneta si a patefonului. Statui vivante imbracate in costume de epoca vor intregii imaginea Iasului de odinioara, cu parfumul sau unic incepand cu ora 18:00.
Turnul Goliei – Turnul ce a strajuit istoria Iasului, este urmatorul punct in pelerinajul de cunoastere a orasului. Spectacolul va incepe cu ora 20.00 si va fi sustinut in turn de cvartetul de fagoturi Sonora indrumat de profesor Valentin Petrescu si Malina Ciobanu la vioara, reprezentand Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi, va fi transmis live pe un ecran asezat in parcarea Manastirii Golia. Cu aceasta ocazie vor putea fi vizitate gratuit atat Turnul Goliei cat si Casa Creanga incepand cu ora 18.00 si pana tarziu in noapte.
Muzeul de Stiinte Naturale – Cladirea muzeului pe langa faptul ca adaposteste numeroase exponate cu valoare stiintifica legate de natura este si cladirea martora a Unirii Principatelor. In aceasta cladire propunem vizitare gratuita cu ghid de la ora 18.00 pana tarziu in noapte.
Muzeul Unirii, resedinta a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, este urmatoarea oprire. Aici in sala Dublei Alegeri, incepand cu ora 19.00, vor avea loc un spectacole de muzica sustinute de soprana Cristina Simionescu si tenorul Ricardo Nori solisti a Operei Nationale Romane Iasi acompaniati la pian de Oana Nica Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi. In plus, va fi posibila vizitarea gratuita cu ghid a muzeului de la ora 18.00 si pana tarziu in noapte.
Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” va gazdui, incepand cu ora 21:00, spectacolul de jazz „Seara de Jazz si Blues” de Trupa Jazzissimo de la Clubul de Muzica “Richard Oschanitzky” coordonata de prof. univ. dr. Romeo Cozma de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi. Incepand cu ora 18:00, este permisa vizitarea gratuita cu ghid a bibliotecii, pana tarziu in noapte.
Casa Pogor – cunoscuta pentru activitatea junimistilor este urmatoarea destinatie a noastra. Aici va avea loc o vizita gratuita cu ghid incepand cu ora 18:00. Tot aici, incepand cu ora 19:00 vor fi interpretate Momente si Schite ale lui Caragiale, amintind astfel de comemorarea a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Ion Luca Caragiale. Cvartetul de coarde Mezzo va intregii atmosfera de salon regasita in istoria Casei Pogor.
Prima Universitate din Romania este urmatorul popas al Noptii Albe. Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iasi va permite vizitarea cu ghid a Salii Pasilor Pierduti si a Aulei Mihai Eminescu. Aici incepand cu ora 24.00, va avea loc un spectacol de muzica sustinut de Mihai Marginean, unul dinre cei mai apreciati artisti ai momentului. In incepand cu ora 22.00 deschidere Adamos Brass va sustine un recital muzical si speram sa incante publicul cu ritmuri clasice si balcanice.
Tinerii artisti ai Iasului vor aduce culoare prin lucrarile de graffiti realizate in fata publicului. Atmosfera va fi reintregita de muzica DJ-ilor ce vor perfoma in fata cladirii Academei Filiala Iasi, incepand cu ora 20:00.
Cel mai nou muzeu inaugurat in Iasi, Muzeul Universitatii „Alexandru Iona Cuza”, este ultima destinatie a Noptii Albe. Aici, publicul va putea vizita in mod gratuit expozitiile permanente incepand cu ora 18:00 pana tarziu in noapte.
Adauga un comentariu