Local

O noua etapa importanta pentru proiectul Spitalului Regional de Urgenta de la Iasi

Publicat: 12 iun. 2019
1

In cursul zilei de ieri, reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene si ai Ministerului Sanatatii au semnat contractul de finantare pentru proiectul „Intarirea capacitatii Ministerului Sanatatii de a pregati si implementa proiectele Spitalelor Clinice Regionale de Urgenta din Craiova, Iasi si Cluj”. 

Edilul Mihai Chirica si-a facut bilantul la 3 ani de mandat in fruntea primariei

Printr-un astfel de proiect, a carui valoare este de aproximativ 78 de milioane de lei (circa 16,4 milioane de euro), expertii Bancii Europene de Investitii vor asigura, alaturi de personalul Ministerului Sanatatii, asistenta tehnica pe parcursul derularii proiectului in scopul obtinerii urmatoarelor rezultate: elaborarea caietelor de sarcini pentru serviciile si lucrarile necesare implementarii proiectelor celor trei spitale regionale; lansarea procedurilor de achizitie aferente si derularea lor; realizarea aplicatiilor de finantare aferente acestor proiecte; dezvoltarea cadrului procedural pentru implementarea cu succes a proiectelor care vizeaza cele trei spitale; instruirea personalului echipei de implementare pentru buna gestionare a proiectelor.

Proiectul mentionat este finantat prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2014 – 2012, iar perioada de implementare este 1 februarie 2019 – 31 decembrie 2023. „Vreau sa multumesc public Ministerului Sanatatii fiindca a fost consecvent in implementarea acestui proiect, lucru de care am luat cunostinta ieri, in timpul vizitei la Bucuresti, cand m-am intalnit cu oficiali ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Fondurilor Europene si ai Comisiei Europene. Multumesc intregii echipe de la Iasi care s-a ocupat de acest proiect vital pentru intreaga Regiune Nord – Est. 

Nu a fost usor, mai ales din cauza opozitiei consilierilor locali ai PNL, care voiau construirea Spitalului Regional de Urgenta in comuna Miroslava, dar noi, cei care dorim binele Iasului, am mers mai departe cu proiectul, am alocat cel mai potrivit teren pentru o astfel de investitie, am realizat PUZ-ul, colaborand impecabil cu alte institutii ale statului, dintre care mentionez Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, precum si Spitalul „Sf. Spiridon” si SMURD. De aceea, le sunt recunoscator pentru ajutorul dat domnilor rectori Viorel Scripcariu si Dan Cascaval, presedintelui Senatului UMF, doamna Ioana Grigoras, precum si eminentilor medici Diana Cimpoesu si Dan Timofte de la Spitalul „Sfantul Spiridon”. Mai sunt pasi de facut si sunt convins ca unii politicieni care nu au avut nicio legatura cu acest proiect vor incepe sa se laude cu cat de multe au facut pentru aceasta investitie!”, a declarat primarul Mihai Chirica. 

Proiect votat de membrii Consiliului interministerial, in aprilie
Reamintim ca in cursul zilei de 12 aprilie 2019 reprezentantii Ministerului Sanatatii au informat conducerea Primariei Municipiului Iasi ca proiectul Spitalului Regional de Urgenta de la Iasi a fost votat favorabil de toti membrii Consiliului interministerial pentru cele trei spitale de urgenta. Dupa redactarea avizului, Ministerul Sanatatii a demarat procedura de aprobare a indicatorilor tehnico – economici prin Hotarare de Guvern, actul normativ fiind adoptat pe 14 mai 2019. 

Studiul de fezabilitate al Spitalului Regional de Urgenta de la Iasi a fost finalizat si prezentat pe 26 februarie 2019, la sediul Bancii Europene de Investitii din Bucuresti, intr-o sedinta la care a participat si primarul Mihai Chirica, in prezenta reprezentantilor Ministerului Sanatatii, bancii mentionate, JASPERS si consultantilor contractati. Totodata, in aceeasi sedinta a fost stabilita si modalitatea de finantare a constructiei acestora, respectiv prin intermediul Programului Operational Regional – Axa Prioritara 14 – „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgenta”. Etapizarea finantarii prevede ca proiectele tehnice si studiile de fezabilitate sa fie finantate in actualul exercitiu financiar al Uniunii Europene, iar in urmatorul, 2021 – 2027, sa fie alocate fonduri pentru constructie. 

Primaria Municipiului Iasi a inceput demersurile pentru acest proiect la sfarsitul anului 2016. Prin Hotararea Consiliului Local nr. 373 / 25 noiembrie 2016, modificata prin Hotararea Consiliului Local nr. 170 / 5 mai 2017, a fost aprobata transmiterea unui teren in suprafata de 120.000 de metri patrati, situat in zona Moara de Vant, din domeniul public al Municipiului Iasi si administrarea Consiliului Local Iasi in domeniul public al Statului si administrarea Ministerului Sanatatii.

Municipalitatea ieseana a realizat studiile de urbanism, de arpentaj cadastral (ridicarea topografica) si geotehnic si a obtinut urmatoarele avize: de mediu, de oportunitate, al Comisiei de urbanism, al Comisiei de circulatie, al Comisiei de versanti, ANIF, GIS Cadastru, Politiei Rutiere, SRI, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Agriculturii, Autoritatii Aeronautice Civile Romane si Administratiei Nationale „Apele Romane”. Totodata, au fost obtinut avizele pentru alimentare cu apa, canalizare, energie electrica, gaze naturale, telefonie, salubritate, securitate la incendiu, protectie civila si sanatatea populatiei si, in cele din urma, avizul unic din partea Consiliului Judetean.

In cadrul unei sedinte extraordinare organizate pe 21 martie 2018, Consiliul Local Iasi a adoptat in unanimitate Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgenta. Pana acum, proiectul Spitalului Regional de Urgenta de la Iasi a ramas cel mai avansat dintre cele trei incluse in programul national.

850 de paturi, la SRU
Conform studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgenta de la Iasi va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru ingrijire medicala acuta si 74 pentru ingrijirea critica. De asemenea, unitatea medicala va detine toate specialitatile unui spital de urgenta, urmand a fi dotata cu tehnologie de ultima generatie. Valoarea proiectului este estimata la circa 470 de milioane de euro, din care 361 milioane constructia, iar 99 milioane dotarile medicale.

Durata de realizare a investitiei, conform studiului de fezabilitate, este de 84 de luni, durata efectiva de constructie fiind de 48 de luni. Municipalitatea ieseana ar putea investi circa 34 de milioane de euro in asigurarea infrastructurii de circulatie catre Spitalul Regional de Urgenta, existand posibilitatea ca finantarea sa fie facuta si cu fonduri nerambursabile. 

Comentarii
Adauga un comentariu