Eveniment-Social

O nouă exclusivitate în Platoul BZI LIVE! Unul dintre viitorii prorectori ai Univerisității Tehnice „Gheorghe Asachi” a prezentat un plan de transformare a instituţiei într-una SMART – FOTO/ VIDEO

Publicat: 13 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Joi, 13 februarie 2020, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost programată o emisiune dedicată unui domeniu care atrage cei mai mult tineri, oferă posibilități uriașe în dezoltarea carierei și a unui job foarte bine plătit. Invitat este conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, Facultatea de, Automatică și Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iași. Alături de, domnia sa, s-a dialogat despre domeniul (Automatică respectiv Calculatoarele – n. r.) care atrage cei mai mulţi tineri și profesionişti, oferă posibilități uriașe în dezoltarea carierei și a unui job foarte bine plătit. Pe de altă parte, despre activitatea ştiinţifică și cea de la catedra pe care o desfășoară, proiectele în care este implicată, realităţi din mediul didactic al Automaticii și Calculatoarelor s-a mai dialogat cu universitarul politehnist.

Implicată în proiectul de cercetare „Sound of Vision” care a fost gândit pentru a rezolva problemele nevăzătorilor în a se orienta în mediul înconjurător prin folosirea tehnologiei moderne

Conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman a făcut parte a echipei din Iaşi (fiind coordonator științific – n. r.), condusă de profesorul Vasile-Ion Manta – decanul Facultăţii de Automatică și Calculatoare care a fost implicată în proiectul de cercetare „Sound of Vision” care a fost gândit pentru a rezolva problemele nevăzătorilor în a se orienta în mediul înconjurător prin folosirea tehnologiei moderne. Acesta a fost premiată la competiţia ICT 2018: Imagine Digital – Connect Europe pentru proiectul Sound of Vision, considerat a fi unul dintre cele mai inovative proiecte din întregul continent finanţate din fonduri europene.

A fost creat un dispozitiv care transmite nevăzătorului informaţii sonore şi haptice despre lumea din jur, ajutându-l nu doar să se deplaseze, ci îl informează despre punctele de interes din vecinătatea să.

Proiectul de cercetare Sound of Vision a fost gândit pentru a rezolva problemele nevăzătorilor în a se orienta în mediul înconjurător prin folosirea tehnologiei moderne. A fost creat un dispozitiv care transmite nevăzătorului informaţii sonore şi haptice despre lumea din jur, ajutându-l nu doar să se deplaseze, ci îl informează despre punctele de interes din vecinătatea să. Proiectul s-a derulat pe o durată de trei ani, iar finanţarea de patru milioane de euro este de la Comisia Europeană.

Membră a Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie de pe lângă Uniunea Europeană (UE)

De asemenea, anul trecut, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman a fost membră a Oficiului Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie de pe lângă Uniunea Europeană (UE). Acolo, pe lângă acumularea de informaţii cu privire la cele mai noi posibilităţi de finanţare a activităţii de cercetare şi de prezentarea lor către comunitatea academică, profesorul ieşean a trebuit să comunice şi cu cercetătorii români care vor să afle orice fel de informaţii cu privire la finanţarea internaţională a Cercetării. Delegarea să la Bruxelles a început din luna februarie 2019 şi s-a încheiat odată cu sfârşitul mandatului României la preşedinţia Consiliului European (CE), încheiat la mijlocul anului trecut.

„Trebuie să răspundem solicitărilor şi necesităţii de informare a oricărui cercetător din România legate de posibilitatea de finanţare a activităţii de Cercetare, a cadrului european, a direcţiilor care se dezbat la Bruxelles”

După finalizarea activității la Bruxelles, profesorul de la Universitatea Tehnică a obținut experienţa şi abilităţile necesare pentru a construi echipe, în interiorul instituției din care face parte, care să propună şi să coordoneze proiecte la nivel instituţional. „Trebuie să răspundem solicitărilor şi necesităţii de informare a oricărui cercetător din România legate de posibilitatea de finanţare a activităţii de Cercetare, a cadrului european, a direcţiilor care se dezbat la Bruxelles.

Vom oferi suport cercetătorilor, vom încerca, în urma acestei experienţe, să constituim echipe de cercetare în universitate care să beneficieze de mai mult în ceea ce priveşte cadrul legal şi oportunităţile de pe diferitele axe existente”, preciza, la momentul în care a fost nominalizata, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman. Astfel, alături de universitar vor fi abordate şi puncte precum: necesitatea de a atrage mai multe fonduri europene pentru cercetarea româneasca în contextul în care ea suferă de o subfinantare cronica la nivel naţional, bune practici pentru atragerea de fonduri în activitatea de cercetare şi derularea cu succes a proiectelor de cercetare.

Adauga un comentariu