Titlurile zilei

O nouă grădină botanică în Iași! Aceasta se va întinde pe o suprafață de 15 hectare și va fi mai mare decât Parcul Copou – SCHIȚE- FOTO

Publicat: 22 ian. 2021
Suprafața de teren deținută de Primăria Iași în zona Moara de Vânt
În zona Moara de Vânt din Iași ar urma să apară o nouă grădină botanică a orașului

Primăria Iași vrea să construiască o nouă grădină botanică la marginea orașului. Parcul se va întinde pe o suprafață de circa 15 hectare de teren din Moara de Vânt. Acest parc va fi realizat în apropiere de viitorul Spital Regional de Urgență

Investiție majoră într-un cartier aflat la marginea municipiului Iași. Autoritatea locală vrea să profite din plin de terenul pe care îl are în administrare în zona Moara de Vânt pentru a duce la capăt o nouă investiție. Pe terenul de circa 15 hectare vizat de municipalitate ar urma să apară o nouă grădină botanică, un parc imens administrat de autoritatea locală. Municipalitatea deține mai multe terenuri în zona respectivă, printre care o suprafață de 15,4 hectare teren, o altă suprafață de 6,7 hectare, dar și o suprafață de aproape 80 de hectare pe un alt amplasament. Practic, Primăria Iași are mai multe suprafețe de teren în jurul celei de 12 hectare cedate Ministerului Sănătății pentru construcția Spitalului Regional de Urgență, suprafețe pe care poate apărea și noua grădină.

Primarul Mihai Chirica a prezentat noul proiect

Primarul Mihai Chirica a oferit primele detalii despre noul obiectiv asumat de municipalitate. Noua grădină din Moara de Vânt va fi mai mare decât Parcul Copou (suprafață de 10 hectare) și Parcul Expoziției (5,4 hectare). Conducerea municipalității vrea să profite de terenul pe care îl are în Moara de Vânt pentru a duce la capăt proiectul parcului.

„În cartierul Moara de Vânt o să fie cea de a doua grădină botanică a orașului. Acolo va fi un parc de aproximativ 15 hectare, mai mare decât orice alt parc din oraș. Grădina Botanică are și un luciu mare de apă, dar vrem ca în Moara de Vânt să îl depășim. Acolo va fi o a doua opțiune a ieșenilor pentru a se duce într-un parc. Obosim foarte tare Copoul și am analizat și alte variante pentru recreere”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Planurile pentru zona Moara de Vânt sunt ceva mai vechi în Primăria Iași. Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași are o suprafață de circa 87 de hectare, fiind și cea mai veche din România.

Grădina va fi amplasată în apropiere de locația unde urmează să se construiască Spitalul Regional de Urgență

Noua grădină botanică a Iașului va fi amplasată lângă viitorul Spital Regional de Urgență din Moara de Vânt. Unitatea medicală va fi construită pe o suprafață de circa 12 hectare, pe un teren pe care municipalitatea l-a cedat în administrare Ministerului Sănătății. Cum Primăria are și alte suprafețe de teren ce au fost introduse în intravilan, autoritatea locală vrea să transforme total zona. În plus, edilul Mihai Chirica a menționat că și în alte zone din Iași vor apărea parcuri publice.

„Avem două proiecte mari în ceea ce privește parcurile din Iași. Parcul acesta din Moara de Vânt va fi sus pe platou, în zona viitorului Spital Regional de Urgență, și va avea circa 15 hectare. Vrem să generăm și o pădure-parc în oraș. Aceasta va porni cu o lizieră protectoare pe șesul Cicoarei pentru a împiedica puțin vântul și să limităm praful. Vrem apoi să continuăm cu un parc urban pentru un punct de atracție în Dacia și Alexandru cel Bun. Dacă vom face anul acesta primele plantări, oamenii se vor bucura de el în următorii ani”, a mai adăugat primarul Mihai Chirica.

Parc pe fonduri europene în C.A. Rosetti. Proiect derulat de Primăria Iași

În apropiere de zona Moara de Vânt, municipalitatea pregătește un alt proiect asemănător. Este vorba despre un parc tematic în C.A. Rosetti, lucrare derulată cu fonduri europene. Acest proiect include o revitalizare a zonei, dar și amplasarea mai multor dotări. Printre acestea se numără bănci, totemuri digitale, cișmele, balansoare, panouri de joacă, groapă de nisip, ansambluri de joacă, leagăne. De asemenea, în proiectul de circa 1 milion de euro vor mai apărea și pergole, coșuri de gunoi, elemente pentru o pistă skate, set piese șah gigant, mașină de tuns, aspirator de frunze, stâlpi pentru sistemul de iluminat, canapele, mese, scaune, dulap, biciclete, aparate de fitness și diverse alte bunuri.

Comentarii
 • E bine dar pe cand ceva de interes mai larg si de petrecere a timpului liber intr-un obiectiv ca la P. Neamt, strand, transport aerian de la gara la munte, etc. Cum vreti sa ne tineti vara in Iasi? A fost un proiect la Purcica unde era si apa si namol, etc., de ce s-a renuntat?

 • Numai obiective la Chirica si atat! Doua parcuri cu gazon, un steag, bariere la parcarile „facute” de Ceausescu si T.V. care deja se crapa dupa o luna de folosire. Oare nu ii este rusine? Luati declaratiile lui de 4 ani incoace si uitati-va prin oras.

 • Si fraierii care il urmeaza!!
  Aloooo, ai promis bazin olimpic, ai promis sala de sport,
  #oare ba Chirica daca faci ceva, cui crezi ca ramane??? Tot la Ieseni, dar Tu, Chirica, tu ii urasti!!! Pacat ca toti va ganditi la bani si averi de nu va mai ajung si uita de ceilalti

 • Oare Chirica nu se plictiseste de atatea promisiuni ? Culmea, bani sunt, munca ioc. Promisiuni si machete. Promiti o data, de doua ori, de trei ori, de enspe ori, nimic frate. Promisiuni pe banda rulanta. Am inteles ca a pierdut in CL PUZ-urile (si alea cu cantec), acum pe ce merge, pe achizitii cu cantec ? Chiar pe omul asta nu-l mai satura D-zeu de atatea promisiuni pe banda rulanta ? Vorba cuiva, incepem sa-l regretam pe Nichita (asa cum era el, dar parca era mai domn). Nu mai are rost sa spunem de centura, polivalenta, stadion, dezvoltare, parcuri industriale, poluare, parcari, trafic. Este jale mare cu Chirica ..

 • Iasul si iesenii au nevoie de spatiul verde, adica de parcuri, in vechea vatra a orasulului, in cartierele dormitor unde stam in blocurile comuniste.
  Ce face Chirica pentru iesenii care locuiesc in zona Bucium Bularga, de la Pasajul Rutier Socola pana la Podu Ros.
  Ce face Chirica pentru Pacurari ca nu are nici un spatiu verde si pe deasupra se apuca si de taiat din Platanii din fata teatrului National care sunt monument al naturii si protejati de lege.
  Iesenilor le trebuie in acest moment 1006,4678 de hectare de spatiu verde si daca ne uitam pe site-ul celor de la Servicii Publice Iasi care scriu ca Iasul are 660 ha spatiu verde (vezi draga doamne date luate din Anuarul Statistic din 2013, adica in plina perioada cand minciuna era la putere fiind condus de ”celebrul” Nichita rusinea administratiei iesene) fiind puse si 98 de hectare spatii verzi de la cimitire, nu-i asa ne ducem sa ne relaxam la cimitir.
  In acest moment avem 11 metri patrati spatiu verde pe cap de locuitor fata de 26 de metri cat au stabilit UE sau 50 de metri patrati cat au stabilit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).
  Asa ca rugam primarul sa nu mai distruga spatii verzi in Iasi si sa dea autorizatii de construire blocuri pe spatiul verde dintre blocuri.

 • A-ti consultat rechinii imobiliari si v-au dat voie sa faceti si altceva in afara de betoane?,oricum ramane la stadiul de bune intentii(vorbe).

 • Eu am fost smechet, am facut schimb de terenuri ILEGAL. Cu primaria Aroneanu, si am acoli 1 hectar. Fraierii sa cumpere, smecherii fac schimb!
  DNA nu are ce face e cu noi!,!
  Vrem liniste, aici are si Chichirica pamant, ne retragem si avem liniste si spatiu verde, voi prin poluarea, prin trafic!
  Sunt PSD Harabagiu care v am facut, ce bine imi pare ca v am dat teapa!
  Banii vin mai multi pe Studii de fezabilitate, primisiuni si prosteala Pnl!
  Va pup

Adauga un comentariu