Secretele istoriei

O noua ipoteza cu privire la modul in care a murit Alexandru cel Mare

Publicat: 13 ian. 2014
Conducatorul Macedoniei a cladit un imperiu legendar inainte de moartea sa misterioasa, considerata de multi prematura, la varsta de 32 de ani, in anul 323 i.e.n.
Unii istorici sustin ca moartea conducatorului a fost din cauze naturale, in timp ce altii argumenteaza ca ar fi fost ucis in secret la un banchet, scrie gandul.info.
Un toxicolog de la Centrul National de Otravuri din cadrul Universitatii Otago, Noua Zeelanda, crede ca a descoperit modul in care ar fi putut fi omorat Alexandru cel Mare in urma cu mai bine de 2.000 de ani.
Leo Schep este de parere ca ipotezele luate in calcul otravirea pana acum, respectiv otravirea prin arsenic sau stricnina, nu sunt plauzibile deoarece aceste substante l-ar fi omorat mai repede.
In opinia sa, spanzul alb fermentat si servit drept vin ar fi fost cauza. Planta era cunoscuta in acea perioada si folosita de greci drept tratament pentru inducerea varsaturilor.
Consumul acestui vin ar fi putut duce la cele 12 zile agonizante prin care a trecut conducatorul inainte de a muri, legat la pat si incapabil de a vorbi.

Vezi si Victoria lui Alexandru cel Mare – Batalia de pe Issus  
Schep si-a inceput cercetarile in 2003, dupa ce a fost contactat de o echipa de la BBC care lucra la un documentar despre moartea lui Alexandru cel Mare.
„M-au rugat sa incerc sa aflu ce s-a intamplat si eu mi-am spus „, isi aminteste toxicologul.
Initial, el nu se astepta sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare, insa, dupa mai bine de un deceniu de cercetari, concluziile sale sunt ca, cel mai probabil, Alexandru cel Mare a fost otravit cu vin fermentat din spanz.
„Nu vom stii insa niciodata ce s-a intamplat cu adevarat”, a conchis cercetatorul.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit