National

O noua LEGE pentru soferi. Ce reguli vor trebui sa respecte conducatorii auto

Publicat: 28 sept. 2016
1

Promovarea unei legi a sigurantei in trafic ar putea reprezenta solutia pentru reducerea drastica a accidentelor grave produse de catre soferii profesionisti, in conditiile in care unul din sase camioane produce in fiecare an un accident, potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Asiguratorii solicita adoptarea unei legi a sigurantei in trafic, pentru reducerea accidentelor rutiere.

„Bilantul tragic al victimelor accidentelor grave produse de transportatori creste constant. Luni, 26 septembrie, un barbat in varsta de 51 de ani a murit pe loc, dupa ce autoturismul in care se afla a fost spulberat de un TIR. Accidentul a fost cauzat de TIR, care a patruns pe contrasens, conform informatiilor din presa”, se arata in comunicat.

Potrivit UNSAR, nevoia de profesionalizare a soferilor angajati de firmele de transport este cruciala, pentru a opri fenomenul accidentelor grave produse de acestia.

„Pe langa pregatirea corespunzatoare pe care soferii ar trebui sa o detina si cursurile de siguranta in trafic la care ar trebui sa participe constant, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania considera necesara promovarea unei legislatii dedicate in acest sens. O lege a sigurantei in trafic ar putea reprezenta solutia pentru reducerea drastica a accidentelor grave produse de catre soferii profesionisti. Speram ca acest demers sa fie sustinut si incurajat de firmele de transport din Romania”, au subliniat asiguratorii.

Acestia au mai aratat ca fenomenul accidentelor grave, frecvente, produse de transportatori devine din ce in ce mai periculos pentru cetateni. Aceasta in conditiile in care cifrele oficiale spun ca unul din sase camioane produce in fiecare an un accident.

„In 2015, Romania a fost tara care a inregistrat cel mai mare numar al deceselor in accidente rutiere (95 de vieti pierdute pentru fiecare milion de locuitori, fata de o medie europeana de 51,5 decese pentru fiecare milion de locuitori) si al victimelor din randul pietonilor (mai mult de o treime, in timp ce media europeana este de 22 %). Aproximativ 1.900 de romani si-au pierdut anul trecut viata in accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vatamari”, se mai precizeaza in comunicat.

UNSAR face apel la autoritati pentru a gasi rapid solutii pentru responsabilizarea si profesionalizarea soferilor firmelor de transport si pentru reducerea drastica a numarului accidentelor tragice produse de acestia. „Ne exprimam din nou disponibilitatea totala la dialog si la gasirea de solutii viabile si sustenabile, atat pentru scaderea daunalitatii, cat si pentru o piata solida si stabila a asigurarilor”, spun reprezentantii uniunii.

Infiintata in 1994, UNSAR — Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 23 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

Adauga un comentariu