Economic Local

O nouă listă cu tinerii fermieri din Iași care primesc fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, publicată pe site-ul AFIR! Proiectele au fost depuse în perioada 5 aprilie-4 mai 2020!

Publicat: 12 iul. 2021
Ferme cu bovine
Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte în perioada aprilie-mai 2020 și au fost verificate de specialiștii AFIR primesc fonduri europene în valoare de 40.000 de euro, pentru fiecare proiect eligibil la finanțare

Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte în perioada 5 aprilie-4 mai 2020 vor primi fonduri europene în valoare de 200.000 de euro. Lista cu beneficiarii a fost publicată pe site-ul AFIR, secțiunea „Raporturi de selecție”. Fiecare tânăr fermier va primi 40.000 de euro pentru investițiile în sere cu legume, ferme zootehnice

O nouă listă cu tinerii fermieri din Iași care primesc fonduri europene în valoare de 200.000 de euro a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Proiectele au fost depuse în perioada 5 aprilie-4 mai 2020, în submăsura 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri” – , în cea de-a patra etapă de depunere a proiectelor în cadrul acestei submăsuri de finanțare a proiectelor europene. Unul dintre proiectele eligibile, în valoare de 40.000 de euro, este al tinerei Delia Gabriela Meșteru, din comuna Andrieșeni, care va dezvolta exploatația agricolă cu fonduri europene.

Liviu Calancea, un alt tânăr din comuna Țibana, din Iași, va dezvolta ferma vegetală tot cu 40.000 de euro. Elena Prigoreanu, din comuna Deleni, Iași, va investi fonduri europene într-o fermă zootehnică, iar Ionuț Vasile Gînțu, din Andrieșeni, va dezvolta afacerea familiei, din domeniul agricol, cu 40.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile. Ultimul proiect aprobat din Iași, de AFIR, este al tânărului fermier Ionuț Meșteru, tot din comuna ieșeană Andrieșeni. Valoarea acestuia este de 40.000 de euro.

Tinerii fermieri din Iași investesc noi fonduri europene în ferme zootehnice și exploatații agricole

Beneficiarii din Iași vor primi primii bani de la AFIR la semnarea contractului de finanțare, fiind vorba de suma de 25.000 de euro, pentru fiecare beneficiar, care reprezintă 75 la sută din valoarea proiectului. Restul sumelor vor fi virate în conturile fermierilor dacă aceștia îndeplinesc planurile de afaceri propuse la momentul depunerii proiectelor, în termen de 3 ani de la instalarea ca tânăr fermier și 5 ani, pentru cei cu proiecte în pomicultură. O nouă sesiune de depunere a proiectelor de către tinerii din Iași s-a încheiat la începutul acestei luni.

Ieșenii care au până în 40 de ani, au muncit în străinătate și s-au întors în comunele natale, vor să devină antreprenori și investesc fonduri europene în ferme zootehnice și sere cu legume. În sesiunea de depunere a cererilor de finanțare, deschisă în perioada ianuarie-iulie 2021, au fost depuse 16 cereri de finanțare, din Iași. Ieșenii au solicitat fonduri europene nerambursabile în valoare de 50.000 de euro pentru fiecare proiect depus.

Tinerii din Iași care au muncit în străinătate și au vrut să obțină fonduri europene așteaptă răspunsurile de la specialiștii AFIR

Dosarele de finanțare sunt verificate de specialiștii din cadrul AFIR, iar dacă cele depuse de tinerii din Iași vor fi eligibile, adică vor îndeplini toate condițiile pentru a primi banii europeni, sumele vor fi virate în conturile beneficiarilor până la finalul anului 2021. Submăsura 6.1 este una dintre cele mai accesate submăsuri, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Astfel, din cele 327 de proiecte depuse în cadrul acestei submăsuri, 80 la sută au fost aprobate la finanțare și sunt în diverse stadii de implementare a proiectelor. Din cele 4 milioane de euro plătite beneficiarilor din Iași de AFIR, în anul 2021, în jur de un milion de euro au fost plătiți tinerilor fermieri care au depus proiecte în submăsura 6.1. și 6.3 – „Dezvoltarea fermelor mici”. O nouă sesiune de finanțare pentru tinerii fermieri ar putea fi deschisă la finalul acestui an.

Adauga un comentariu