Local

O nouă lovitură pentru o firmă abonată la contractele din Iași. Un total de 2 milioane de euro, luate pentru drumurile naționale din Moldova

Publicat: 13 ian. 2021
Drumul Național DN 24 din municipiul Iași
O firmă cu legături și în Iași a prins un contract de milioane de euro pentru drumurile naționale din Moldova

Una din societățile din zona Moldovei abonată la contractele publice a prins un pot uriaș la Iași. Firma Loial Impex SRL din Suceava a luat un contract de circa 2 milioane de euro pentru achiziția și transportul semnalizării rutiere a drumurilor naționale din Moldova. Firma a prins și alte contracte în țară pentru furnizarea de indicatoare rutiere și nu numai. În ultimii ani, societatea din Suceava a fost sub lupa procurorilor anticorupție

Una din cele mai vechi proceduri derulate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ajuns în cele din urmă la final. O licitație de câteva milioane de euro a fost atribuită cu greutate, după mai multe reclamații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Licitația lansată de CNAIR pentru semnalizările rutiere pe drumurile naționale din țară a avut o valoare estimată de 200,9 milioane lei (41,8 milioane euro). Una din firmele care au prins contractul, Loial Impex SRL din Suceava, este abonată la astfel de fonduri de la instituțiile publice. Contractele au fost încheiate cu CNAIR și vizează un acord-cadru pe mai mulți ani. Ultimul contract a fost semnat pe 16 decembrie 2020 între Loial Impex SRL și DRDP Iași.

Contract uriaș pentru o firmă controversată pentru drumurile naționale din Moldova

Licitația CNAIR a fost împărțită pe mai multe loturi. Cea privind drumurile naționale din Moldova a ajuns la Loial Impex SRL din comuna Șcheia, județul Suceava. Firma a mai prins și alte contracte cu autorități din Iași și nu numai de-a lungul timpului. La licitația vizată de CNAIR, firma din Suceava a prins un contract de 9,8 milioane lei pentru semnalizările rutiere de pe drumurile din gestiunea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași. Societatea suceveană a mai prins și contractele derulate la DRDP Cluj și DRDP Brașov. Contractul de la Cluj are o valoare de 10 milioane de lei. În schimb, DRDP Brașov va derula un contract cuprins între 9,8 și 11,9 milioane de lei cu Loial Impex SRL. În total, CNAIR a împărțit cele 41,8 milioane de euro pe 12 loturi în întreaga țară.

Val de contestații pentru licitația mamut derulată de CNAIR

CNAIR a derulat licitația mamut din 2018, însă s-a lovit de nenumărate contestații. Timp de luni bune, procedura a fost blocată la CNSC, lucrurile fiind reglementate abia recent. Astfel, s-a ajuns ca firma din Suceava să beneficieze de 3 din cele 12 contracte derulate de CNAIR. Pe drumurile naționale din Moldova vor fi montate strict indicatoare rutiere pe toate arterele administrare de DRDP Iași. Practic, vor fi montate indicatoare rutiere noi pe toate drumurile naționale din Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați. Conform caietului de sarcini, Loial Impex va furniza indicatoare rutiere și va monta mijloace auxiliare de semnalizare pe drumurile administrare de DRDP Cluj și DRDP Brașov.

Societate cu lipici la banii publici din Iași. Probleme penale pentru Loial Impex SRL

Firma Loial Impex SRL nu țintește doar montarea de indicatoare rutiere. Societatea suceveană a derulat în ultimii ani mai multe contracte cu autorități publice din județul Iași. De exemplu, în urmă cu 6 ani, tot prin DRDP Iași, firma respectivă a încasat 21,6 milioane de lei pentru indicatoarele rutiere de pe drumurile naționale din Moldova. Aceeași firmă a prins contract și cu Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași pentru montarea de indicatoare rutiere. Societatea se ocupă însă și de alte lucrări.

Loial Impex a prins la Iași și un contract de reabilitare a drumurilor pe un proiect european (Axa Est-Vest), lucrare care însă a ajuns să se surpe sub ochii ieșenilor la vremea respectivă. Fima a și fost reclamată la Inspectoratul de Stat în Construcții Iași și chiar amendată pentru disconfortul adus. Firma administrată de Sorin Iacob dă cu subsemnatul la Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un dosar privind reabilitarea Spitalului Județean din Suceava.

Adauga un comentariu