International

O noua moda tulbura Canada: Oamenii isi fac mintea mai puternica cu ajutorul stimularii cerebrale

Publicat: 15 iun. 2013
1

O moda noua ce a cuprins Canada starneste entuziasm in randul amatorilor si ingrijorare in randul medicilor: stimularea cerebrala autoindusa.

Dave Siever
s-a crezut intotdeauna drept un muzician relativ bun, dar realiza ca nu canta intotdeauna perfect. La un moment dat, cantaretul si-a atasat electrozii unui dispozitiv produs de compania sa din Edmonton si a supus cortexul auditiv al creierului unui „tratament” ce consta intr-o doza mica de electricitate. Care a fost rezultatul? Siever sustine ca a suferit o imbunatatire considerabila in abilitatea de a auzi inaltimea sunetelor, inclusiv pe cele produse de el atunci cand gresea, scrie Descopera.ro.

„Acum sunt atent sa imi acordez toate instrumentele si sa-mi repet vocalizele mereu, deoarece sunt mult mai sensibil la nuante”, a explicat Siever.

Siever nu era sub supravegherea vreunui doctor sau a vreunui psiholog atunci cand a efectuat acest experiment, si nu este el insusi vreun specialist. El face parte insa din valul celor care apeleaza la  stimularea cerebrala autoindusa.

Dispozitivul la care Siever a apelat utilizeaza stimularea transcraniala cu ajutorul curentului continuu (transcranial direct current stimulation, tDCS), o tehnologie folosita in ultimii ani de cercetatorii din lumea intreaga pentru a identifica o serie de rezultate fascinante. Spre exemplu, tDCS stimuleaza creativitatea. De asemenea, unele studii arata ca aceasta stimulare creste performantele cognitive cu pana la 250% si poate sa imbunateasca memoria, sa duca la cresterea capacitatii de a rezolva probleme si sa potenteze abilitatile matematice. Alte studii sugereaza ca tDCS poate trata afectiuni precum depresia si, totodata, sa imbunatateasca si mintile oamenilor sanatosi.

Dispozitivele sunt simple, ieftin de realizat si relativ sigure, motive ce stau la baza acestei miscari tot mai mari. Pe internet se gasesc aparate gata asamblate de vanzare cu 250$ si kit-uri de asamblare insotite de ghiduri amanuntite.

Un nou articol publicat de specialistii in etica din cadrul Universitatii British Columbia sintetizeaza temerile tot mai mari ale specialistilor cu privinta la aceasta tendinta, acestia argumentand ca reglementarea (nu foarte dura) este necesara pentru a preveni potentialele pericole asociate acestui fenomen.

Adauga un comentariu